Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C-politikerns förslag: Skrota Habo kommun

Habo kommun.
Foto: LARS ANDERSSON
Centerpartiet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skrota Habo kommun och låt orten ingå i Hjo eller Tidaholms kommun. 

Det är förslaget från centerpartisten Ulf Bertils, som sitter i Habos fullmäktige. 

– Det kan inte bli sämre än det är nu, säger han till P4 Jönköping

Habo kommun utanför Jönköping ingår i Jönköpings län och har ungefär 12 000 invånare. Centralort är Habo och kommunen ligger vackert intill Vätterns sydvästra strand. 

Men: Snart kanske kommunen inte längre finns. Centerpartisten Ulf Bertils har nämligen lagt en motion till kommunfullmäktige där han föreslår att kommunen läggs ner. För P4 Jönköping berättar han att 22 procent av Habo kommuns invånare bor på landsbygden, att det är svårt att pendla in till centralorten och att landsbygden hamnar i kläm – landsbygdsinvånarna får helt enkelt för lite uppmärksamhet. 

– Det kräver jätteinvesteringar, och det klarar inte Habo av. Det kan inte bli sämre än det är nu, man ser klart och tydligt att vi inte har råd med landsbygden, säger han till radion. 

Vill tillbaka till Västergötland

När P4 Jönköpings reporter frågar om lösningen verkligen är att gå samman med en större kommun, svarar Bertils: 

– Det kan inte bli sämre än det är nu. Man ser klart och tydligt, vi har inte råd med landsbygd. Vi måste satsa på centralorten och då vet jag inte om det finns någon mening att vara kvar som kommun. Då måste man ju titta på andra alternativ. 

Helst av allt vill Ulf Bertils inte gå samman med någon av grannkommunerna i Jönköpings län. 

– Jag tycker att vi har mer samhörighet med Falköping än vi har med Aneby till exempel. Det finns av västgötaskäl, vi tillhör trots allt Västergötland. 

I partiet sägs det finnas röster både för och emot förslaget som alltså ska tas upp på kommunfullmäktige.