Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bytte dansskola – då stoppas de från VM

<p>Stina Hölscher, Amanda Holgersson, 19 år, Ella Thörn Larsson, 15 år, och Bianca Rasic, 15 år stoppas från att deltaga i VM.<br></p>
Foto: Åsa Hölscher
"Det här är en härva. I grunden handlar det om vem som har rätten till våra barn", säger Åsa Hölscher vars dotter Stina är en av de drabbade.
Foto: Åsa Hölscher
kompisarna tränar dans flera timmar om dagen och alla fyra tillhör de allra bästa i sina respektive klasser.
Foto: Åsa Hölscher

En märklig härva rör upp känslorna i dans-Sverige.

I fokus finns Sveriges Dansorganisation, SDO, vars regelverk stoppar fyra unga tjejers VM-dröm.

– Det här är en härva. I grunden handlar det om vem som har rätten till våra barn, säger Åsa Hölscher vars dotter Stina är en av de drabbade.

Lidköpingstjejerna Amanda Holgersson, 19 år, Stina Hölscher, 16 år, Ella Thörn Larsson, 15 år, och Bianca Rasic, 15 år, tillhör Sverigeeliten i discodans. De är sportsligt sett kvalificerade för VM senare i år, men som det ser ut nu kommer de inte att få vara med.

Anledningen är att de bytte klubb/dansskola för 1,5 år sedan, när deras tränare valde att öppna en egen dansskola.

Och förbundets regelverk säger att medlemmar i nystartade dansskolor inte kan få någon tävlingslicens förrän efter tidigast två år.

Det kom ett mejl - och ett till...

1 augusti fick de ändå ett mejl från förbundet att de var uttagna till VM som avgörs i Örebro i november.

– Men nästa dag kom ett nytt mejl där de skrev att vi inte kunde få delta i VM.

– Det känns som ett otroligt stort svek gentemot oss, säger Stina Hölscher.

– Jag blev jätteledsen, trodde inte det var sant. Men nu är jag mest arg för att de bestraffar oss på grund av att de har ett mossigt regelsystem, säger Amanda Holgersson.

Hon och kompisarna tränar dans flera timmar om dagen och alla fyra tillhör de allra bästa i sina respektive klasser.

Två års karantän

Föräldrarna till tjejerna har försökt få förbundet att ändra på sina regler, utan framgång.

– Jag har pratat med folk i förbundsstyrelsen och de håller med om att tjejernas tränare verkligen är kvalificerad och att de ska se över reglerna.

– Men vi kan inte vänta längre och accepterar inte att våra barn sätts i tävlingsmässig karantän i två år. Därför har jag har också vänt mig till det internationella förbundet i frågan, säger Helen Holgersson, mamma till Amanda.

Tjejerna och deras föräldrar har hoppats på en förnuftig lösning under lång tid innan man bestämde sig för att gå ut i medier (tidigare har P4 Skaraborg berättat historien).

– Vi har fått väldigt mycket reaktioner, inte minst från andra dansare runtom i landet som har råkat ut för samma problem som oss, berättar Stina Hölscher.

Extra årsmöte i helgen

SDO är erkänner för radiokanalen att deras regelverk kring licenserna måste ses över och man har påpassligt nog kallat till ett extra årsmöte i helgen. Men ordföranden, Joachim Boethius, ger ändå inte tjejerna något större hopp om att få vara med i höstens VM-tävlingar.

– Vi har tagit ut dansare baserat på ranking och de som har licens, skulle vi ändra måste vi peta bort någon annan dansare som följt regelverket och som har licens.

Men enligt tjejerna och deras föräldrar har Sverige som arrangör extraplatser så om förbundet bara har viljan att lösa problemet så kan man.

– Men det finns så många bottnar i den här historien så vi vågar inte räkna med en positiv lösning, säger Åsa Hölscher.