Stina Hölscher, Amanda Holgersson, 19 år, Ella Thörn Larsson, 15 år, och Bianca Rasic, 15 år stoppas från att deltaga i VM. Foto: Åsa HölscherStina Hölscher, Amanda Holgersson, 19 år, Ella Thörn Larsson, 15 år, och Bianca Rasic, 15 år stoppas från att deltaga i VM. Foto: Åsa Hölscher

Stina Hölscher, Amanda Holgersson, 19 år, Ella Thörn Larsson, 15 år, och Bianca Rasic, 15 år stoppas från att deltaga i VM.

 Foto: Åsa Hölscher
"Det här är en härva. I grunden handlar det om vem som har rätten till våra barn", säger Åsa Hölscher vars dotter Stina är en av de drabbade. Foto: Åsa Hölscher"Det här är en härva. I grunden handlar det om vem som har rätten till våra barn", säger Åsa Hölscher vars dotter Stina är en av de drabbade. Foto: Åsa Hölscher
"Det här är en härva. I grunden handlar det om vem som har rätten till våra barn", säger Åsa Hölscher vars dotter Stina är en av de drabbade. Foto: Åsa Hölscher
kompisarna tränar dans flera timmar om dagen och alla fyra tillhör de allra bästa i sina respektive klasser. Foto: Åsa Hölscherkompisarna tränar dans flera timmar om dagen och alla fyra tillhör de allra bästa i sina respektive klasser. Foto: Åsa Hölscher
kompisarna tränar dans flera timmar om dagen och alla fyra tillhör de allra bästa i sina respektive klasser. Foto: Åsa Hölscher

Bytte dansskola – då stoppas de från VM

Publicerad

En märklig härva rör upp känslorna i dans-Sverige.

I fokus finns Sveriges Dansorganisation, SDO, vars regelverk stoppar fyra unga tjejers VM-dröm.

– Det här är en härva. I grunden handlar det om vem som har rätten till våra barn, säger Åsa Hölscher vars dotter Stina är en av de drabbade.

Lidköpingstjejerna Amanda Holgersson, 19 år, Stina Hölscher, 16 år, Ella Thörn Larsson, 15 år, och Bianca Rasic, 15 år, tillhör Sverigeeliten i discodans. De är sportsligt sett kvalificerade för VM senare i år, men som det ser ut nu kommer de inte att få vara med.

Anledningen är att de bytte klubb/dansskola för 1,5 år sedan, när deras tränare valde att öppna en egen dansskola.

Och förbundets regelverk säger att medlemmar i nystartade dansskolor inte kan få någon tävlingslicens förrän efter tidigast två år.

Det kom ett mejl - och ett till...

1 augusti fick de ändå ett mejl från förbundet att de var uttagna till VM som avgörs i Örebro i november.

– Men nästa dag kom ett nytt mejl där de skrev att vi inte kunde få delta i VM.

– Det känns som ett otroligt stort svek gentemot oss, säger Stina Hölscher.

– Jag blev jätteledsen, trodde inte det var sant. Men nu är jag mest arg för att de bestraffar oss på grund av att de har ett mossigt regelsystem, säger Amanda Holgersson.

Hon och kompisarna tränar dans flera timmar om dagen och alla fyra tillhör de allra bästa i sina respektive klasser.

Två års karantän

Föräldrarna till tjejerna har försökt få förbundet att ändra på sina regler, utan framgång.

– Jag har pratat med folk i förbundsstyrelsen och de håller med om att tjejernas tränare verkligen är kvalificerad och att de ska se över reglerna.

– Men vi kan inte vänta längre och accepterar inte att våra barn sätts i tävlingsmässig karantän i två år. Därför har jag har också vänt mig till det internationella förbundet i frågan, säger Helen Holgersson, mamma till Amanda.

Tjejerna och deras föräldrar har hoppats på en förnuftig lösning under lång tid innan man bestämde sig för att gå ut i medier (tidigare har P4 Skaraborg berättat historien).

– Vi har fått väldigt mycket reaktioner, inte minst från andra dansare runtom i landet som har råkat ut för samma problem som oss, berättar Stina Hölscher.

Extra årsmöte i helgen

SDO är erkänner för radiokanalen att deras regelverk kring licenserna måste ses över och man har påpassligt nog kallat till ett extra årsmöte i helgen. Men ordföranden, Joachim Boethius, ger ändå inte tjejerna något större hopp om att få vara med i höstens VM-tävlingar.

– Vi har tagit ut dansare baserat på ranking och de som har licens, skulle vi ändra måste vi peta bort någon annan dansare som följt regelverket och som har licens.

Men enligt tjejerna och deras föräldrar har Sverige som arrangör extraplatser så om förbundet bara har viljan att lösa problemet så kan man.

– Men det finns så många bottnar i den här historien så vi vågar inte räkna med en positiv lösning, säger Åsa Hölscher.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER