Byggde replika av Jaguar – tvingas betala 5 miljoner

James har lagt nästan en miljon kronor på ”Tillbaka till framtid”-bilen.
”Vi kan inte betala de pengarna. Vi får sälja allt vi äger”, säger Karl Magnusson som nyligen förlorade en rättstvist mot Jaguar.
Foto: Privat. / Privat.
Patent- och Marknadsdomstolen har ålagt makarna Magnusson att betala Jaguars rättegångskostnader – fem miljoner kronor. Bå bilden syns en verklig Jaguar C-type från 1951.
Foto: Shutterstock

Det tog Karl Magnusson nio år att bygga sin drömbil – en replika av en Jaguar C-type från 1951.

Men drömmen förvandlades snabbt till en mardröm. 

Nyligen dömdes han och hans hustru för upphovsrättsligt intrång och tvingas nu att betala biljättens rättegångskostnader – fem miljoner kronor.

– Vi blir ruinerade. Vi kan inte betala de pengarna. Vi får sälja allt vi äger, säger Karl Magnusson, 68, som har överklagat domen.

Den pensionerade bildesignern Karl Magnusson är medlem i Svenska Jaguarklubben och har sett sig själv som en ”frivillig ambassadör” för märket. Drömbilen har länge varit en Jaguar C-type från 1951, och för nio år sedan började han bygga en replika av den klassiska sportbilen.

Sex år in i bygget, och alltjämt tre år innan bilen var färdig, väcktes iden om att tillverka fler replikor för att sälja dem i kommersiellt syfte. Bilarna skulle byggas inom hustruns sedan flera år vilande firma, Creare.

– Jag tog till och med kontakt med Jaguar och hade ett möte med två chefer i organisationen. Då berättade jag om mina planer, hävdar Karl, som upplevde att det hela mottogs positivt. 

2018 var den första bilen klar – den som enligt Karl hela tiden har varit ett hobbyprojekt. 

Men glädjen över att ha rott projektet i land, varade inte länge.

Det tog Karl Magnusson nio år att bygga sin drömbil – en replika av en Jaguar C-type från 1951.
Foto: Stockholms tingsrätt
Bilen måste nu skrotas.
Foto: Stockholms tingsrätt

Tvingas betala fem miljoner

En kort tid senare damp nämligen ett brev från Jaguar ner i makarna Magnussons brevlåda hemma i Kungälv. Något gratulationskort var det inte fråga om. Biljätten krävde att Karl skulle skrota bilen samt betala skadestånd, något som SVT Nyheter Väst också berättat om.

Karl och hans hustru uppger att de genast avbröt sitt kommersiella projekt, men ansåg i övrigt att de inte hade gjort något fel. Bilen ville de inte förstöra. 

Jaguar svarade med att stämma Karl och hans hustru, båda pensionärer. 

– Vi trodde inte våra ögon när vi läste stämningsansökan. Det fanns inte på kartan att vi skulle bli dömda för att ha gjort något olagligt. Men så blev det, säger Karl Magnusson.

I december meddelade Patent- och Marknadsdomstolen sin dom: Paret Magnusson hade gjort sig skyldiga till upphovsrättsligt intrång och ska ”ersätta Jaguar Land Rover Limited för dess rättegångskostnad med 4 994 863 kronor, jämte ränta”. 

Och bilen, den måste de skrota.

Delarna, och ritningarna, är köpta på flera olika platser i världen.
Foto: Stockholms tingsrätt

”Det är grymt”

– Det är en mardröm, vi blir ruinerade. Vi kan inte betala de pengarna. Vi får sälja allt vi äger, och att det ska ryckas ifrån en för en sån här absurd och fullständigt oproportionerlig sak är svårsmält.

Karl fortsätter:

– När man har varit ambassadör för det här jävla märket, rent ut sagt, och de beter sig så svinaktigt... Det är grymt. 

Karl och hans hustru har överklagat domen till hovrätten, men har ännu inte fått veta om de beviljas prövningstillstånd.

GT har varit i kontakt med Jaguar i Sverige, som svarar via mejl:

”Jaguar Land Rover går inte efter privata ägare av befintliga enskilda replikfordon för privat bruk, och insisterar inte heller på att deras fordon ska förstöras. Däremot kommer vi att vidta åtgärder för att förhindra att företag olagligen använder sig av våra immateriella rättigheter för egen vinning”, skriver Ebba Jeppsson, bolagets marknadschef i Sverige.

SE MER: