GÖTEBORGS NYA SILHUETT? Om den norske miljardären får som han vill kommer Drottningtorget att se ut så här om några år. Illustration: Semrén & Månsson Arkitektkontor AB
GÖTEBORGS NYA SILHUETT? Om den norske miljardären får som han vill kommer Drottningtorget att se ut så här om några år. Illustration: Semrén & Månsson Arkitektkontor AB

Bygg gärna hotellet - men inte så här!

Publicerad
Posthuset ska byggas om till hotell. Här planeras ett storhotell med 550 hotellrum och trots att Posthuset är en mycket stor byggnad ryms inte detta i befintlig byggnad. I det förslag som nu är aktuellt för beslut avser man att uppföra två höga hus på 13 och 15 våningar inne på Posthusets gård.
Den stora tillbyggnaden har mycket stor påverkan, inte bara för miljön kring Drottningtorget, utan även för hela stadsmiljön kring Stora Hamnkanalen.

Om man står på Kämpebron och vänder blicken mot Drottningtorget ser man ut över det som är Göteborgs vackraste stadsrum. 1600-talets hamnkanal med Christine kyrka, Ostindiska kompaniets byggnad (nu Stadsmuseet), Rådhuset samt stadsarkitekt Carlbergs låga 1800-talsbebyggelse. Den byggnation som skett har anpassats i höjd och skala. När riksbanken byggdes om för några år sedan skedde en mycket sparsam påbyggnad. Att få två höghus i fonden kommer att kraftigt förändra stadsbilden i själva hjärtat av Göteborg.
Den tydligaste och bästa argumenteringen för att man inte kan bygga enligt förslaget finns stadsbyggnadskontorets egna handlingar.

Stadsbyggnadskontoret skriver följande:
”Ur kulturmiljösynpunkt bedöms förslaget ge stor negativ påverkan på riksintresset utmed Hamnkanalen inklusive de anslutande stadsmiljöerna kring Drottningtorget, Stora Nygatan/Vallgraven och Trädgårdsföreningen,
En skala med ett omfattande influensområde som radikalt bryter med Göteborgs stadsbyggnadstradition.
Hamnkanalens lugna stämning och slutna karaktär riskerar att brytas med en uppstickande volym i dess östra fond.
Tillbyggnadsförslagets byggnadshöjd ovan Posthusets taknock riskerar att bryta den fridfulla stämningen utmed Stora Nygatan och försvaga Posthusets samtidigt monumentala effekt och dominerande inslag i stadsmiljön”.

Den viktigaste frågan till de ansvariga politikerna i Byggnadsnämnden blir nu varför man vill gå vidare med ett förslag, där man själva så tydligt talar om hur felaktigt det är.
Vi undertecknade ser det som väldigt olyckligt om det skulle bli beslut enligt det förslag som nu föreligger.
Vi menar att Byggnadsnämnd och dess kontor måste omarbeta förslaget. Ta bort de höga tornen och bygg en lägre tillbyggnad mot Åkarplatsen. Då skonas både Stora Hamnkanalen och Posthusets fasad mot Drottningtorget.
Vi har inget emot att Posthuset blir ett modernt hotell, men det bör inte ske enligt det förslag som nu föreligger.

Stina Ejderoth-Linden, arkitekt
Sören Eriksson, tidigare Byggnadsnämndsordf.
Thorsten Hall, tidigare länsarkitekt
Eva-Maria Hermansson, tidigare ledamot Byggnadsnämnden
Ragnar Hjertén, arkitekt
Gunnar Larsson, tidigare Byggnadsnämndsordf.
Bengt Lidström, arkitekt
Ingegerd Ågren, tidigare länsarkitekt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER