Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bybor tröttnade på tjuvar – tog saken i egna händer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sandra Berglund tröttande på stölderna och gick till handling.
Foto: Privat / Privat
Tjuvarna kunde gripas – efter bybornas tips. (Genrebild).

Natten mot fredagen greps två män i Sunne efter att polisen hittat stöldgods i deras bil.

Men gripandet hade inte varit möjligt om det inte hade varit för boende i trakten, som tröttnat på tjuvarna och bestämt sig för att ta saken i egna händer. 

– Man ska inte bråka med värmlänningar, säger Sandra Berglund, 34, initiativtagare till en nybildad och snabbt växande grannsamverkansgrupp. 

Polisen visste att misstänkt fordon färdades på E45, och i Sunne stod de beredda. Vid 02-tiden på fredagen fick de syn på bilen och stoppade den för kontroll.

I lastutrymmet hittades stöldgods, bland annat verktyg och byggnadsmaterial, och två män greps – misstänkta för stöld och häleri.

– Det kändes underbart att de åkte fast, och att det var tack vare oss – allmänheten – som det var möjligt.

Det säger Sandra Berglund, boende i den lilla byn Åsteby i Torsbys kommun. Hon är hjärnan och eldsjälen bakom en nybildad grannsamverkansgrupp som har fått en hel bygd – nästan ett helt landskap – på fötter.

Kände sig otrygg

Det hela började för två veckor sedan, när tjuvar slog till mot flera fastigheter i Åsteby.

– De stal fyrhjulingar, en flistugg, åkgräsklippare, en cykel, en snöslunga... De kom på natten och ingen hade varken sett eller hört någonting, berättar Sandra, som tidigare intervjuats av NWT.

Sandra bor ensligt, och stölderna påverkade henne mycket.

– Plötsligt kände jag mig otrygg i mitt eget hem. Jag blev mörkrädd och hade svårt att sova. 

Två dagar senare var tjuvarna tillbaka, och för Sandra blev det droppen. Hon bestämde sig för att gå till handling.

– Jag och grannen åkte ut med bilen nästa natt och höll utkik, och vi kände att det var något vi måste fortsätta med. Så att vi kunde känna oss trygga igen.

Bygden reste sig

Att polisen skulle lösa problemen var inte troligt – närmsta station ligger två mil bort, och enligt Sandra är den ständigt underbemannad. 

För att lyckas med sitt mål – att få ett slut på inbrotten och ta fast tjuvarna – behövdes fler ögon, och Sandra skrev därför ett inlägg i en lokal Facebookgrupp där hon presenterade sin plan.

Gensvaret var över förväntan, och ett antal stöldtrötta bybor anmälde sig som frivilliga.

– Jag satte ihop ett schema för hela veckan och delade in alla i team om två personer. Mellan klockan 01 och 03 var ena halva av gruppen ute och spanade, och mellan 03 och 05 var den andra halvan ute.

Och fler byar anslöt sig till initiativet. 

Har täckt upp stora ytor

– Det har varit massor av folk på vägarna. Folk från Munkfors, Hagfors, Lekvattnet... Det är inte som att vi i Åsteby har rekryterat alla dem, det är mer att vi har hittat varandra allteftersom. Den senaste tiden tror jag att vi har täckt upp så gott som hela norra Värmland, säger Sandra. 

Det har varit slitsamt, berättar Sandra, men i fredags – i och med gripandet av de två misstänkta männen – fick man ett kvitto på att ansträngningarna inte varit förgäves.

Sandra och hennes nattspanarvänner tänker fortsätta att göra livet surt för de tjuvar som vågar sig till Värmland, och till de som ändå gör det har Sandra ett meddelande.

– Det är ingen idé att de kommer hit. Man ska inte bråka med värmlänningar.


SE OCKSÅ: Ica-handlaren Peters ilska efter rånen: ”Ger mig aldrig”

Peter Larssons Ica-butik har utsatts för flera väpnade rån och inbrott