Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butikschefens larm – för nya Coop-bluffen

Lennart Ek är butikschef för Coop Extra i Skövde. Han upptäckte bluff-sms:en genom att kunder kom in till butiken och frågade om de utlovade priserna. Foto: Coop
"Det skapar en stor osäkerhet bland kunderna", säger Lennart Ek om bluff-sms:en.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN
PrivatFoto: Ett av bluff-sms:en.

Bluff-sms skickas ut till Coops kunder.

I dem påstås det att varuhuskedjan fyller år och att priser ska delas ut till kunder i butikerna.

– Men vi skickar aldrig ut den här typen av sms, larmar Lennart Ek, butikschef på Coop Extra i Skövde.

I bluff-sms:en som gått ut till flera av Coops kunder finner de sitt eget namn som en av vinnarna i varuhuskedjans prisutdelning i samband med ett födelsedagsfirande. I sms:et följer också en uppmaning till kunden om att klicka på en länk.

I nuläget vet man inte hur många kunder som drabbats av de falska sms:en.

– Vi upptäckte det i början på veckan genom att kunder började komma in och visa upp sms:et och fråga om vi fyller år och om priser fanns att hämta, säger Lennart Ek som är butikschef på Coop Extra i Skövde, som tidigare intervjuats av Skövde Nyheter.

Han berättar att all medlemsrelaterad information sköts via mejl till kunden som därefter kan logga in på sitt konto på Coops hemsida för att se vilka erbjudanden som finns. 

– Vi fyller inte ens år. Och i vanliga fall så firar vi bara fem- och tioårsjubileer i butiken. Då använder vi våra vanliga kanaler och annonserar i lokalmedia. Men vi skickar aldrig ut den här typen av sms, poängterar han.

”Känns jättedåligt”

Nu jobbar varuhuskedjan på att stoppa kunderna från att låta sig luras av den falska informationen som florerar.

På sin hemsida skriver Coop:

"Det cirkulerar för närvarande flera olika typer av bluff-mejl och bluff-sms med Coop eller MedMera Bank som avsändare. Detta kommer inte från oss, det är inte vi som står bakom. Klicka inte på länkar eller lämna ut personliga uppgifter till okända."

– Vi ser till att sprida informationen om att sms:en inte kommer från oss via sociala medier och på vår hemsida. Det gäller att vi är tydliga när sådant här händer, säger Lennart Ek och fortsätter:

– Det känns jättedåligt. Det skapar en stor osäkerhet bland kunderna. Det är tyvärr så att det är de med lite mindre datorvana som drabbas mest av sådana här bedrägerier.

Samtidigt har bedragare försökt hacka Coop-kundernas mejlkonton för att komma åt medlemsuppgifter och medlemspoäng.

Ann Persson, pressekreterare på Coop. Foto: Hans Alm

Coops pressekreterare Ann Perssons råd är att man omedelbart ska radera sådana här meddelanden. 

– Dessa sms cirkulerar i hela branschen, det är bara loggorna som byts ut. De är professionella bedragare, säger hon och fortsätter: 

– Det gäller att vara uppmärksam som konsument. Känner man sig osäker kan man alltid kontakta oss. 

Skadliga programvaror kan tankas ner 

Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerisektion i Göteborg, varnar för vad som kan hända om kunderna klickar på länkarna.

– Man vet inte helt säkert vad som väntar när man öppnar den dörren, säger han.

– Antingen laddas en programvara ner till din telefon som göra att du får en skadlig kod som spärrar allt i telefonen eller att allt som görs på telefonen syns för bedragarna. Det andra som kan inträffa är att du kommer till en hemsida där du förväntas fylla i dina personuppgifter eller signera med mobilt bank-ID. 

Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion i Göteborg.Foto: ANDERS YLANDER

Den som råkat klicka på en länk i ett bluff-sms och har riskerat att få ner en skadlig programvara i telefonen ska alltid vända sig till sin mobiloperatör för hjälp. 

– Man använder sig av företag med gott renommé. Allt handlar om att bygga upp ett förtroende och manipulera för att komma åt uppgifter, säger Magnus Lindegren.