Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Butikschef dömd för vattenattack på tiggare

Tiggaren Vanessa fick vatten över sig när hon samlade pengar utanför butiken.

Butikschefen som hällde vatten över tiggaren Vanessa fälldes i dag av Göteborgs tingsrätt för ofredande.

Han ska nu betala dagsböter samt ett skadestånd på 10 000 kronor till målsäganden.

– Jag är besviken över att han fälldes, men som det känns nu kommer domen inte att överklagas, säger advokaten Björn Hurtig.

Det var den 11 mars i år som flera personer såg hur ägaren till en matvarubutik i Göteborg hällde vatten över tiggerskan Vanessa.

Enligt vittnen ska butikschefen medvetet och demonstrativt ha hällt hinken med vatten över Vanessa, som brukar sitta utanför matbutiken och be om pengar.

Butikschefen har själv tidigare hävdat att det hela är ett missförstånd. Han menar att han aldrig haft för avsikt att blöta ner någon, han skulle i själva verket bara tvätta matbutikens fönster.

Tingsrätten skriver emellertid i sin dom att det förefaller "mindre sannolikt" att butikschefen ska ha blött ner målsäganden, tiggaren Vanessa, av misstag eftersom det har skett fyra gånger. Därför tvivlar man på butikschefens egen berättelse.

Därför fäller man nu butikschefen för ofredanden vid fyra tillfällen över två dagar, den 10 och 11 mars, då han ska ha hällt vatten över målsäganden.

"Hade varit katastrof"

Åklagaren Lotta Nielsen menade i sitt åtal att ett motiv bakom brottet skulle ha varit att kränka målsäganden på grund av hennes nationella eller etniska ursprung.

Hon ville därför att butikschefen skulle dömas till en månads fängelse med villkorlig dom. Tingsrätten skriver emellertid i sin dom att det inte finns bevis för den delen av åklagarens åtal.

Advokaten Björn Hurtig säger till GT att han och hans klient förstås är besvikna över domen. Samtidigt är Hurtig lättad över att butikschefen inte dömdes för hatbrott.

– Det hade varit katastrofalt. Tänk dig själv att i ett så här pass medialt uppmärksammat mål dömas för hatbrott. Den här killen har flera vänner som inte är av svensk härkomst. Att bli utpekad som rasist är förstås fruktansvärt, säger Björn Hurtig.

– Vi har diskuterat det och vi kommer nog inte att överklaga. Även om han är mycket missnöjd med domen så känner han nog att det blir skönt att lägga det här bakom sig. Som det ser ut har han inte kraft att driva det en runda till, säger Hurtig.

Inte förvånad

Åklagare Lotta Nielsen är inte förvånad över att butikschefen nu fällts. Däremot är hennes inställning fortfarande att det är uppenbart att det fins en etnisk motivbild bakom brottet.

– Det är självklart inte lätt att bevisa. Det finns inga uttalanden som är rent rasistiska, då hade det varit enkelt. Men hade det varit en svensk kvinna som hade suttit och tiggt, då hade inte samma sak hänt, anser Lotta Nielsen.

"Brist på medmänsklighet"

Butikschefen fälls nu för ofredande där påföljden blir 50 dagsböter om 200 kronor. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 10 000 kronor till målsäganden.

Tiggerskan Vanessa har tidigare själv beskrivit för GT att hon känt sig både ledsen och uppriven efter vattenangreppet.

Berättelsen om ofredandet spred sig lavinartat i sociala medier och flera människor var starkt kritiska mot butikschefens agerande. Den upprörda stämningen ledde dessutom till att en demonstration senare hölls utanför matbutiken.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är en "försvårande omständighet" att målsägande i sin position som tiggare har fått utstå de kränkande handlingarna.

Man skriver i domen att butikschefen visat ett respektlöst beteende och en brist på medmänsklighet vid sitt agerande. Det ska enligt domen ge konsekvensen av såväl böter som skadestånd.

Samtidigt tar rätten också i beaktande att butikschefen förlorat sitt jobb efter händelsen och att han dessutom fått utstå allvarliga hot.

Därför ska butikschefens bötesstraff vara "måttligt", skriver tingsrätten i sin dom.