Henrik Pettersson har fått nog av kunder som inte hejar och äter obetalda varor. Foto: PrivatHenrik Pettersson har fått nog av kunder som inte hejar och äter obetalda varor. Foto: Privat
Henrik Pettersson har fått nog av kunder som inte hejar och äter obetalda varor.  Foto: Privat
Visst lämnar du som kund tillbaka varor på rätt ställe om du inte längre vill ha dem? Foto: ArkivbildVisst lämnar du som kund tillbaka varor på rätt ställe om du inte längre vill ha dem? Foto: Arkivbild
Visst lämnar du som kund tillbaka varor på rätt ställe om du inte längre vill ha dem? Foto: Arkivbild
Henrik trivs i servicebranschen men har börjat tröttna på när kunder ser ner på honom och kollegerna. Foto: PrivatHenrik trivs i servicebranschen men har börjat tröttna på när kunder ser ner på honom och kollegerna. Foto: Privat
Henrik trivs i servicebranschen men har börjat tröttna på när kunder ser ner på honom och kollegerna.  Foto: Privat

Butiksanställde Henrik ryter ifrån – mot kundernas beteende

Publicerad

Efter elva år som butiksanställd ryter nu Henrik Pettersson till. 

Han har tröttnat på det otrevliga bemötandet och kunder som äter obetalda varor. 

– Jag tycker jättemycket om servicebranschen. Det jag kan tröttna på är nonchalansen hos kunder som ser ner på yrkesgruppen, säger Henrik Pettersson. 

Att hälsa på någon och inte få ett hej tillbaks. Det är bland det värsta fackombudet och butiksanställda Henrik Pettersson vet. 

Efter elva år som butiksanställd har han nu fått nog av att behöva plocka upp efter kunder och det otrevliga bemötandet. 

– Jag kan förstå att folk kan tycka att det är bagateller men när det är var tredje kund så blir man så trött, säger Henrik Pettersson. 

Ville skapa debatt 

Det värsta som finns är att bli ignorerad när man hälsar glatt på en av sina kunder. 

– Det värt det värsta överlag. I min yrkesgrupp ska vi vara trevliga och hälsa men får man inget hej tillbaka tappar man glädjen. Då tyngs jag. Att inte få den korta dialogen påverkar mig i allra högsta grad, säger han. 

Föräldrar som låter sina barn äta från obetalda varor står inte heller högt i kurs. 

– Det finns bananer som vi delar ut till ungarna men de ska ändå få en chokladbit att tugga på. Barn blir som sina föräldrar. Om de redan i det stadiet får reda på att det är okej att öppna en obetald produkt, då kan man gissa hur det kommer bli framöver.

Han upplever själv en attitydförändring mot all personal i servicebranschen från kunderna. 

– Det har blivit en mer loj inställning. Som att de äger stället. Det blir mer och mer känslan av att "det kvittar om jag ställer en vara, för jag bor här". Det beror kanske på att vi lever i ett alltmer uppstressat samhälle, säger han.

Vill ha en förändring

I en krönika som han skickade in till tidningen Handelsnytt delade han med sig av vardagen i butiken. Texten har fått stor spridning och många reaktioner, både positiva och negativa. 

– Vi är så oerhört lättkränkta i dagens samhälle. Det räcker att man öppna käften och vill prata om ett problem så får man 700 hatmejl. Men målsättningen var att skapa debatt och det har texten uppenbarligen gjort.

Han hoppas på en attitydförändring där kunderna slutar se ner på de anställda. 

– Det är väldigt många, framförallt stressade personer, som  inte tänker på att det faktiskt är en person bakom kassan. Inte en maskin. 

 

Henriks topp fem

Henrik ger sin egna topp fem-lista med irriterande beteende från kunder.

5. Den berömda streckkoden/varuberget.

Det känns som ett dött lopp att försöka få bukt på men jag passar att ta med den för att påminna lite extra. 

4. Takeaway i hyllorna.

Att man tar med mat och lägger den på hyllorna. Det kan ligga en halväten cheeseburgare bakom varorna som nästan är på väg ut på egen hand efter en månad. Jag har vid flertalet tillfällen varit tvungen att plocka bort medhavd mat. 

3. Svinn

Vi måste ofta kasta produkter som har blivit felplacerade och som ligger och blir gamla eller förstör andra varor. Ett smörpaket som lämnas på mjöl kan resultera i att en hel pall med mjöl måste slängas. 

2. Extrasysslorna

Vet man inte var en vara stod som man inte längre vill ha, kan man fråga tycker jag. Istället för att bara lägga den någonstans.

1. Vänligt bemötande. 

Det värsta överlag är när kunder inte hälsar.  Ha gärna vänligt bemötande även när du är missnöjd på en produkt. Det kanske inte är personalens fel. 

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER