Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butikernas larm: ”Enorm nedgång”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Nishan Margosyan, 56, driver Vallgatans Skomakeri och märker av hur antalet kunder minskar för varje dag.Foto: HENRIK JANSSON
Vallgatans Skomakeri.Foto: HENRIK JANSSON

Skomakare, caféer och klädesbutiker i Göteborg vittnar om samma sak: Det är kris.

I princip ingen är opåverkad av coronavirusets effekter.

– Vi har en femtedel av kunderna vi brukar ha. När man tittar på försäljningen vecka för vecka är det en nedåtgående trappa, säger närbutikschefen Masoud Hemmatian.

Coronaviruset slår hårt mot näringslivet och många är de verksamheter som påverkas ekonomiskt.

Företag varslar, anställda permitteras och för näringsidkarna är framtiden oviss. Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé menar att läget är så extremt att Sverige kan hamna i en ekonomisk depression.

– Om det fortsätter så här kan det bli en ekonomisk depression likt Tyskland på 20- och 30-talet. Jag träffar väldigt många hela tiden som vittnar om vilket krisläge deras företag är i, konstaterade han för några dagar sedan.

Enligt Västsvenska handelskammarens snabbundersökning har över 90 procent drabbats på något sätt av coronaviruset – inte minst i Göteborg.

Nishan Margosyan, 56, är en av alla egenföretagare som riskerar att få fötterna undanslagna av viruset. Sedan 2004 har han drivit Vallgatans skomakeri – och besöken bara minskar och minskar.

– Det är mycket färre kunder. Folk vågar inte komma på grund av coronaviruset. I bland stänger jag tidigare för att det inte finns något att göra, säger han, och fortsätter:

– Man ser hur det blir mindre och mindre för varje vecka. Jag har även fått samtal från kunder som frågar mig om jag har öppet.

Kaféägaren: ”En enorm nedgång”

Joakim Ramberg, 47, driver tillsammans med Constantin Primo, 46, Café Bistro. Han vittnar om en inkomstminskning på upp till 40 procent.

– Det är en enorm nedgång, men vi håller oss flytande. Det vände på en dag förrförra veckan. Vi fick plötsligt inte lika många gäster och inte samma tryck, säger Joakim Ramberg.

Han är samtidigt tacksam för allt stöd.

– Vi är jättetacksamma för alla gästerna som kommer. Vi har behövt ta emot alla räddningspaket som staten erbjuder och har behövt dra in på extrapersonal. Vi klarar oss än så länge ganska bra, säger Joakim.

Constantin Primo, 46, och Joakim Ramberg, 47, äger Café Bistro tillsammans.Foto: HENRIK JANSSON
Café Bistro.Foto: HENRIK JANSSON

Närbutiken märker stora skillnader

Också den lilla närbutiken Knut i Bazaren märker tydliga skillnader i vad besökarna numera köper.

– Vi har en femtedel av kunderna som vi brukar ha. När man tittar på försäljningen vecka för vecka är det en nedåtgående trappa. De enda som kommer in nu köper cigaretter eller snus, säger butikschefen Masoud Hematian, 61.

Den bästa säsongen för Masoud är sommaren och han är också ganska beroende av den närliggande biografen.

– Nu är bion stängd och vi får se när sommaren kommer början i maj. När det är varmt och soligt får vi mer kunder och även när turister är i stan, säger Masoud.

Vad som händer framöver är oklart även för honom.

– Just nu är det bara en fast anställd och i värsta fall får vi väl dra ner på arbetstider, säger Masoud Hematian. 

Masoud Hematian, 61, är butikschef för närbutiken Knut i Bazaren.Foto: HENRIK JANSSON
Carolina Ringsten, 37, är butikschef för Johanssons Skor i Göteborg: ”Nu har antalet besök nästan halverats. Vi ligger bra till mitt i stan men det minskar vecka för vecka, säger hon”.Foto: HENRIK JANSSON
”Vi är runt tio anställda och vi har redan behövt släppa extrapersonalen. Vi är starkast under sommaren och den säsongen brukar egentligen ha börjat redan. Men det har den inte”, säger Carolina Ringsten.Foto: HENRIK JANSSON
Angelique Amos, 54, arbetar som butiksbiträde på smyckesbutiken Avi & Lena: ”Det är stor skillnad. Även i atmosfären, det är en helt annan stämning. Kunderna är färre än hälften av vad det brukar vara och det blir successivt mindre vecka för vecka”.Foto: HENRIK JANSSON
”Fler kunder brukar titta in under event som Gothia Cup eller så. Annars är det fler kunder vid jul och student. Vi tänker kanske att folk köper presenter, ändå. Eller vi får hoppas det i alla fall”, säger Angelique.Foto: HENRIK JANSSON

TV: Skillnaden på corona och influensa

Professorn svarar: Blir man immun efter att ha smittats?

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: Alexandra, 29, preppar för corona – maten du bör ha hemma

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över