Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butikernas jackpot – när Norge öppnat gränsen

Gränshandeln är i full gång igen på bland annat Charlottenbergs Shoppingcenter.Foto: JOACHIM LAGERCRANTZ/TT
Madeleine Ward är centrumchef på Töcksfors Shoppingcenter i Årjäng kommun.Foto: Privat
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sedan norska gränsen till Värmland åter öppnat har gränshandeln återfått kunderna. 

Töcksfors shoppingcenter i Årjäng kommun har till och med slagit besöksrekord – mitt i coronapandemin.

– Flera av butikerna satte även omsättningsrekord den dagen. Det är jätteroligt, säger Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors Shoppingcenter. 

Den 24 juli öppnade norska gränsen mot Värmland – ett glatt besked för gränshandeln i länet. 

Redan under morgonen dagen efter vallfärdade norrmän till bland annat Charlottenberg och Årjäng för att gränshandla som normalt. 

– Stämningen är mycket god i dag. Det är sannerligen en glädjens dag att det äntligen öppnats upp för Värmland. Majoriteten av kunderna är norrmän i dag, berättade Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs Shoppingcenter, då. 

En vecka senare kan köpcentrumen konstatera att det verkar vara normalläge igen, något Nya Wermlands-Tidningen var först med att rapportera om. 

– Det märktes redan ganska snart efter att beskedet kom i fredags förra veckan. Det började komma kunder redan timmarna efter och vi har haft en jättestor ökning den senaste veckan. Det är väldigt markant. Vi är ett gränshandelscenter och över 80 procent är norska kunder, säger Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors Shoppingcenter i Årjäng kommun. 

Charlottenbergs Shoppingcenter har kryllat av norrmän den senaste veckan.Foto: JOACHIM LAGERCRANTZ/TT
Claes Sjöholm är centrumchef för Charlottenbergs Shoppingcenter.Foto: Pressbild

”Vi slog rekord”

Hon kan även berätta att köpcentrumet har slagit besöksrekord under den senaste veckan – trots rådande coronapandemi.

– Vi slog rekord i tisdags. Då hade vi mest besökare någonsin med 14 000 kunder. Flera av butikerna slog även omsättningsrekord den dagen. Det är jätteroligt, säger Madeleine Ward.

Hon poängterar samtidigt att säkerheten alltid är i fokus. 

– Sedan coronautbrottet har vi sett till att ha avståndsmarkeringar, extra fokus på renhållning och extra personal i form av värdar och säkerhet, säger Madeleine Ward.

Att inte riskera säkerheten för kunderna är något som Charlottenbergs Shoppingcenter också har stort fokus på.

– Besöksflödet har varit oförutsägbart. Ena dagen är en normal dag i juli, andra dagen är något mer och den tredje dagen är något lugnare. Vi är väldigt nöjda med starten och det har fungerat helt perfekt, säger Claes Sjöholm, centrumchef.

Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp Väst.Foto: Privat
Charlottenbergs Shoppingcenter har kryllat av norrmän den senaste veckan.Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

”70 meters kö”

Han fortsätter:

– Vi har kapacitet för att ta höjd med tanke på säkerhet och att minimera smittspridningen. Det har inte varit någon fara med det. Vi har inte varit i närheten av några besöksrekord.

Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp Väst. Hans matbutik Maximat i Töcksfors Shoppingcenter har verkligen, menar han, märkt av att norrmännen är tillbaka.

– Vi märkte av att norrmännen var tillbaka direkt efter den norska presskonferensen förra fredagen. Sedan har det bara ökat för varje dag och piken kom i tisdags. Det blev upp mot 70 meters kö till slut på våra åtta kassor och då fick vi dra igen butiken efter en säkerhetsbedömning och satte en vakt vid ingången. Då kände jag att vi behövde bromsa lite, säger han.