Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butiker följer inte råden – på grund av ”trötthet”

”Verkar tummas på åtgärder”, säger Maria Andersson, utvecklingsledare, i ett pressmeddelande.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Verksamheter klarar inte av att motverka trängsel, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Verksamheterna klarar inte av att motverka trängsel, menar länsstyrelsen.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Det finns indikationer på att verksamhetsutövare har blivit sämre på att följa de restriktioner som införts för att minska spridningen av coronaviruset. 

Det skriver länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

– Vi ser med stort allvar på uppgifterna om att det verkar tummas på åtgärder efter ett avklarat tillsynsbesök, säger Maria Andersson, utvecklingsledare på myndigheten.

Coronasmittan skenar i Västra Götaland, enligt siffror som presenterades under tisdagen. Förra veckan konstaterades 5 964 nya fall – en ökning med 25 procent.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg kommenterade den dystra statistiken:

– Vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser. Jag vill att alla följer såväl nationella som regionala rekommendationer.

Men viljan att efterleva råden sviktar bland regionens verksamhetsutövare. Det menar länsstyrelsen, som har ansvar för att tillse att den tillfälliga pandemilagen följs.

Länsstyrelsen i Västra Götaland ser indikationer på en viss trötthet bland verksamhetsutövare när det kommer till att följa regler och råd”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Planerar återbesök

Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen, utvecklar resonemanget: 

- Det vi sett som något nytt under vecka åtta är ett behov av återkontroller på vissa ställen vi besökt tidigare. Vi har fått indikationer på att verksamheter till exempel inte klarar att motverka trängsel vid vissa tidpunkter eller har flyttat tillbaka möblemang efter genomfört tillsynsbesök.

Som en konsekvens kommer man nu att göra återbesök på de verksamheter som redan genomgått tillsyn men som nu verkar bryta mot restriktionerna.

- Vi ser med stort allvar på uppgifterna om att det verkar tummas på åtgärder efter ett avklarat tillsynsbesök. Det är viktigt att vi alla håller i och håller ut i det här arbetet för att vi ska kunna bidra till en minskad smittspridning, säger Maria Andersson, utvecklingsledare, i pressmeddelandet.

SE MER:

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten mandat till att kontrollera maxantalet besökare på restauranger och barer, gym och andra publika lokaler.