Jack & Jones tar bort tröjan efter kritiken. Foto: PRIVATJack & Jones tar bort tröjan efter kritiken. Foto: PRIVAT
Jack & Jones tar bort tröjan efter kritiken.  Foto: PRIVAT
Flera kunder har reagerat på tröjan. Foto: PrivatFlera kunder har reagerat på tröjan. Foto: Privat
Flera kunder har reagerat på tröjan.  Foto: Privat

Butiken backar efter kritik – tar bort tröjan

Publicerad

Efter att ha sålt en fars dag-tröja med texten ”Sugardaddy” på har Jack & Jones fått kritik från flera håll.

Nu väljer klädkedjan att sluta sälja plagget helt.

– Det är ett beslut de fattat efter att de fått reaktioner från flera kunder, säger en presstalesperson på Bestseller, företaget som står bakom Jack & Jones.

Det var i samband med fars dag som klädkedjan Jack & Jones sålde en T-shirt med trycket ”Sugardaddy” på. Flera kunder reagerade på att att trycket sände ut fel signaler, särkskilt i samband med den uppmärksammade debatten om "sugardejting” och hashtaggen #Metoo under hösten.

– Om man ger det till någon pappa på fars dag, vad ger det för signaler? Det är vi vuxna som måste ge våra barn bättre signaler för att få stopp på allt som #MeToo rullat fram, sade Olle Balheden, 39, som var en av kunderna som reagerat på tröjan.

 

LÄS ÄVEN: Ilska mot butikens fars dag-tröja: "Osmakligt"

Slutar sälja tröjan

Nu har Jack & Jones beslutat att sluta sälja tröjan, som funnits tillgänglig i butiker i Sverige och Norge.

– Jack & Jones har beslutat att återkalla tröjorna från butikerna. Det är ett beslut de fattat efter att de fått reaktioner från flera kunder, säger en presstalesperson på Bestseller, företaget som står bakom Jack & Jones.

 

LÄS ÄVEN: Det behöver du veta om sugardating

 

Bad om ursäkt

Jack & Jones bad redan i helgen om ursäkt för de känslor som tröjan rört upp, och menade att trycket var avsett att vara ”humoristiskt”.

"Vi inser, dock, att sarkasm inte är en typ av humor som passar alla, kan gå över gränsen och såra någon oavsiktligt.” skrev Jack & Jones i ett privat meddelande till Olle Balheden via Facebook.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER