Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butik fortsatte sälja skolmördarens svärd

Svärd som Anton Lundin Pettersson använde som mordvapen ligger fortfarande ute till försäljning.
Foto: Skärmdump
Här går Anton, 21, runt i skolan med svärdet.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Svärdet han hade med sig till skolan.
Foto: Polisen
Anton Lundin Pettersson planlade attacken mot Kronans skola i Trollhättan i flera veckor.
Foto: Privat
På tisdagen offentliggör polisen utredningen av skolattacken.
Stora delar av utredningen har dock sekretessbelagts.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Över hundra personer har förhörts i utredningen efter skolattacken på Kronans skola i Trollhättan.
Foto: Joachim Nywall
Den 20-årige Elevassistenten Lavin Eskandar påträffades innanför entrén till skolan där han ställt sig emellan mördaren och skolbarnen.
Foto: Privat
17-årige eleven Ahmed Hassan avled senare på sjukhus.
Foto: Privat
1 / 11

För några tusenlappar köpte Anton Lundin Pettersson både svärdet och militärhjälmen han använde vid attacken i Trollhättan.

På den populära webbutiken på nätet ligger fortfarande skolmördarens svärdmodell ute till försäljning.

En "underbar replika" med "sylvass egg", skriver bolaget på sin hemsida.

– Det låter ju inte bra för vad ska man ha det till, frågar sig Thord Haraldsson, som ledde förundersökningen efter attacken.

Även nazisthjälmen säljs på sidan.

I utredningen efter Anton Lundin Petterssons rasistiskt motiverade attack mot elever och lärare på Kronan i Trollhättan den 22 oktober finns fakturan för mordvapnet.

För 3299 kronor köpte han en replika av vad som beskrivs som ett vikingasvärd i stål. Svärdet är fortfarande ute till försäljning och butiken skriver att det har en "sylvass egg" och måste slipas ner för den som vill använda det vid till exempel fäktning eller rollspel.

Via samma nätbutik köpte Anton Lundin Pettersson vid samma tidpunkt också en tysk militärhjälm från andra världskriget. Polisen tror att det kan vara den hjälm han bar då han mindre än två veckor senare gick in i skolans lokaler utklädd i svartmask och högg mot de med utländsk bakgrund.

"Borde vara tvärtom"

GT har sökt bolaget som sålt och fortfarande säljer svärdet och där uppges att de ansvariga är på möte. Enligt Thord Haraldsson, som ledde förundersökningen efter attacken, kan det vara så att de aldrig kontaktade butiken. De kartlade betalningsströmmarna genom det fakturabolag som bolaget använt.

Och nätbutiken gör inget olagligt. Samtidigt kan Thord Haraldsson ifrågasätta lämpligheten:

– Det låter ju inte bra, för vad ska man ha det till? Finns det egentligen något användningsområde kan jag fråga mig, säger han och menar särskilt att sälja svärdet i det vassa skick som det gjorts.

– Att man uppmanas att slipa ner det för att göra det ofarligt verkar avigt, det borde väl vara tvärtom i så fall.

Åldersgräns för att köpa svärdet

Enligt nätbutikens hemsida är det tillverkat av kolstål och butiken rekommenderar det särskilt för samlare av nordiska svärd. Bolaget uppger också att de har 18 år åldersgräns för inköp av svärdet och i beskrivningen uppmanar de köparna att iaktta stor försiktighet:

"Svärdet skall användas med stor försiktighet då klingan är mycket vass. Svärdet är ett samlarsvärd som får ej hanteras av minderåriga", skriver bolaget.

I den förundersökning som på tisdagen till stora delar blev offentlig ingår bland annat filmmaterial där Anton Lundin Petterssons ses vandra omkring i skolkorridorerna med sin mordutrustning.


GT söker ägaren till nätbutiken. Efter att vi publicerat artikeln har butiken valt att ta bort både svärdet och hjälmen.