Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren till rätten: ”Ställ högre krav på chauffören”

Olyckan inträffade i april 2017.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olyckan tas nu upp i hovrätten
Foto: HENRIK JANSSON

Tre barn dog i den svåra olyckan för två och ett halvt år sedan. 

Många fler skadades, mer eller mindre allvarligt. 

Tingsrätten valde att fria chauffören helt från misstankarna – på måndagen gick fallet upp i hovrätten sedan åklagaren Mikael Bäckström överklagat domen.

Bäckström menar att rätten måste ställa högre krav på busschauffören.

Olyckan inträffade i början av april 2017 när bussen som var full av elever och lärare från Skene körde av vägen utanför Sveg. 

Tre barn omkom och många skadades. 

I det rättsliga efterspelet åtalades busschauffören för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Tingsrätten valde att frikänna chauffören på alla punkter – en dom som åklagaren nu överklagat. 

– Hela det här ärendet är naturligtvis en väldig påfrestning för honom. Och han hade gärna sluppit prövningen i hovrätten. Men i och med att åklagaren överklagade så har han inget val, säger chaufförens advokat Ulrik Smedberg, till SVT Nyheter Väst

”Ha ett ärr för alltid” 

Anledningen till att åklagaren överklagat är att han inte håller med om rättens bedömning om den friande domen. 

– Jag menar att man måste kunna ställa högre krav på chauffören, utifrån att han är yrkesförare med stort ansvar borde man ha en stor beredskap. Han hade varken druckit eller ätit under en så lång resa, säger Mikael Bäckström, till SVT.

I hovrätten spelades bland annat förhören från tingsrätten upp. Från början var det tänkt att förhandlingen skulle ha tre öppna förhandlingsdagar och en bakom stängda dörrar. Men under måndagen hann man gå igenom såväl åklagarens som advokatens och målsägandebiträdens framställningar, som var tänkt att ta två dagar.

Jobbigt för anhöriga

Marcus Josefsson är målsägandebiträde för många av de som drabbades i olyckan, han uppger för SVT att det fortfarande är känsligt för flera av dem.

– Det här är inget som försvinner. Många kommer få dras med skador resten av livet. De som har förlorat barn kommer att ha ett ärr för alltid, säger han till SVT Nyheter Väst. 

Flera anhöriga var på plats i hovrätten. Det var dock jobbigt för de anhöriga och vissa personer valde att lämna rätten innan dagen var slut, enligt Barometern som rapporterade från platsen.