Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bussföraren hjälte när John, 3, fick kramper

Busschauffören Peter Reindl agerade blixtsnabbt när treårige passageraren John började krampa.
Foto: Privat
Carolina Haglund, mamma till John, vill nu tacka sin vardagshjälte Peter.
Foto: Privat

När busschauffören Peter Reindl var ute på en tur började treåriga passageraren John plötsligt krampa och såg ut att falla in i medvetslöshet.

Peter agerade blixtsnabbt och fick både kalla på ambulans till John samt skjutsa resten av familjen till akuten.

– Jag vill tacka honom för hans fina insats. Jag vet att han själv sagt att han inte vill bli kallad vardagshjälte, men för mig var han en hjälte, säger Carolina Haglund, mamma till John.

Det var under tisdagen som arbetspasset för busschauffören Peter Reindl i Varberg skulle förbytas till något mycket chockartat, vilket Hallands Nyheter tidigare berättat.

Vid en hållplats gick en mamma med en barnvagn och hennes treåriga son på. Turen fortsatte som vanligt och en efter en av passagerarna droppade av. Slutligen skulle familjen gå av.

– Jag stannande till vid hållplatsen och tittade i backspegeln som jag alltid gör. Då ser jag att mamman skakar i sitt barn och försöker få liv i honom. Jag märkte att något var helt galet, säger Peter Reindl.

Mamman, Carolina Haglund, hade märkt att hennes son blivit allt mer varm under resan. Sonen John har tidigare drabbats av feberkramper, och Carolina märkte snart att något var väldigt fel när hon försökte lyfta upp sonen i och med att det skulle gå av.

– När jag reste mig upp märkte jag att han var helt lealös i kroppen. Då ropade jag "John nu får du vakna!". Busschauffören, Peter, reagerade direkt, säger hon.

"Började krampa och skaka"

Peter:

– Vi märkte att han började krampa och skaka. Och plötsligt då så känds det som att han slutade andas. Då la mamman ner honom på sidan, då började han rossla och komma i gång.

Peter beställde direkt en ambulans till platsen som kom snabbt och tog med sig John. Men Carolina och barnvagnen fick inte plats i ambulansen på grund av barnvagnen och de var tvungna att själva ta sig till sjukhuset med hjälp av någon familjemedlem.

– "Skitsnack! Hoppa in i bussen så kör vi." sa jag då, berättar Peter.

Skjutsade familjen till sjukhus

Peter skjutsade Carolina och det minsta barnet till portarna alldeles utanför akuten. Peter togs om hand av sitt bussbolag och fick vila medan familjen var inne på sjukhuset. Där konstaterade läkarna att det rörde sig om feberkramp.

Peter, som trots det inträffade ville fortsätta köra under dagen, steg på en ny tur lite senare.

– Först då kom man ner från adrenalinchocken. Men jag blev bara mer och mer orolig. Men på hemvägen ringde mamman upp och sa att det gått bra. Då bara brast det för mig, då kom tårarna, berättar Peter.

"För mig var han en hjälte", säger Johns mamma Carolina Haglund.
Foto: Privat

Peter, som själv är fyrabarnsfar, påverkades starkt av händelsen.

– Jag har själv en trettonåring som för tio år sedan höll på att försvinna i och med en sjukdom. Allt det kom upp. Jag reagerade på instinkt.

Återförenades dagen efter

Under onsdagen, träffade Peter och familjen varandra. Peter och John kramade direkt om varandra.

– Det var underbart att träffa pojken!

Skulle du göra samma sak igen?

Ja ja, herregud. Jag skulle gå in i ett brinnande hus. Det är bara sunt förnuft. Vi är här för att hjälpa varandra, inte döda varandra.

Carolina Höglund vill nu tacka sin vardagshjälte.

– Jag vet att han själv sagt att han inte vill bli kallad vardagshjälte, men för mig var han en hjälte. Jag önskar honom allt gott i fortsättningen, säger hon.