Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bussdepå stoppas: ”Trafikfara för barn”

Martin Wannholt (D).
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Visionsbild av hur bussdepån skulle kunna se ut.
Illustration: Stadsbyggnadskontoret

Planen var att ge grönt ljus till att bygga en bussdepå nordväst om Järnbrottsmotet i Frölunda.

Men efter hundratals protestbrev kräver nu politikerna i byggnadsnämnden att förslaget och stadsbyggnadskontorets detaljplan görs om.

– Det är en viktig fråga eftersom det innebär en hel del trafikfara både för barn och cyklister. Kontoret har inte fått till det tillräckligt bra, det har hastats fram och man inte tryckt tillräckligt på problemen, säger Martin Wannholt (D), ledamot i byggnadsnämnden, till Göteborgs-Posten.

Västtrafik har planer på att bygga en 50 000 kvadratmeter stor bussdepå nordväst om Järnbrottsmotet.

Men eftersom området för den planerade bussdepån ligger i närheten av bostäder och en skola med 650 elever har det lämnats in en protestlista med hundratals underskrifter från föräldrar och boende i området. Bland invändningarna nämns en mer otrygg trafiksituation för barnen och ökat trafikbuller.

Politikerna kräver omtag

Därför beslutade en enig byggnadsnämnd i veckan att inte ge projektet grönt ljus utan istället kräva att det tas ett omtag med detaljplanen för att skapa en säker in- och utfart till den nya depån.

– Vänsterpartiet och Miljöpartiet ser gärna en bättre dragning av cykelbanorna, men jag är förvånad över att alliansen, som också styr Västtrafik, verkar ta så lätt tidsplanen för projektet. På nästa möte den 15 december behöver vi verkligen gå till beslut, säger Johan Zandin (V), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, till tidningen.

Projektet beräknas vara klart 2022.