Busschaufförens larm: "Vet aldrig när det ska smälla"

"Det får räcka nu, det här går inte längre", säger busschauffören Martin Andreasson.
Foto: Privat
Krossade rutor, stenkastning, attacker med grön laser och hotfull stämning är vardag för chaufförerna längs linje 720.
Foto: LENNART REHNMAN
Så sent som på fredagen attackerades en buss med ägg- och stenkastning.
Foto: Privat

Krossade rutor, stenkastning, beskjutning med grön laser och hotfull stämning.

Det är verkligheten för de busschaufförer som kör linje 720 i Kungsbacka.

– När ungdomsgängen väller in, både fulla och höga som hus, så sitter man där med en klump i magen och bara hoppas att det ska sluta väl, säger busschauffören Martin Andreasson.

Nu har han och hans kolleger fått nog.

Problemen har funnits under många år, i perioder är det lugnt, och stundtals är det riktigt illa för de busschaufförer som kör linje 720 Kungsbacka-Särö-Kullavik.

– Nu är vi definitivt inne i en problematisk period. Så sent som i går fick en buss rutan krossad när en förbipasserande bil kastade ut en massa ägg och något annat som förmodligen var sten, säger Martin Andreasson, som också är skyddsombud på bussföretaget.

Krossad ruta på en buss efter stenkastning
Foto: Privat

Han säger att det märkts en tydlig ökning av incidenter sedan skolan slutade för en månad sedan. Och busschaufförerna i Kungsbacka har fått nog.

– Äggkastning, stenkastning, grön laser och mopeder som tvärnitar precis framför bussen är bara några av problemen, säger Andreasson.

"Känner ett stort obehag"

Att vägra att betala för sig, stölder av nödhammare, sönderslagna busskurer och hotfullheter är några ytterligare problem längs linje 720.

– Man känner ett stort obehag när man sitter och kör. Man vet ju aldrig när det kan smälla – och det är ju ganska så kraftfulla fordon som vi manövrerar, säger Andreasson och fortsätter:

– För ett par veckor sedan, när jag körde sista natturen till Kullavik, så kom det på ett gäng ungdomar. Hälften av dem ville inte betala, såna fajter tar vi ju inte längre, men däremot var det en person som inte ville släcka sin cigarett på bussen – och då var jag tvungen att säga ifrån.


LÄS OCKSÅ: Ungdomsgäng till attack mot polisen 


Motvilligt släckte den unge mannen då sin cigarett.

 – Men sen satt ju jag resten av resan med en klump i magen och undrar om han kommer att göra någonting mot mig – eller mot bussen när de kliver av. Man sitter med ett finger redo på överfallslarmet.

"Det får räcka nu"

Trafikledningen och arbetsgivaren erbjuder god stöttning, menar Martin Andreasson, men de står maktlösa inför att hindra de personer som terroriserar chaufförerna. Andreasson vittnar om flera kolleger som inte längre vågar köra den aktuella sträckan.

– Det känns ju bara som en tidsfråga innan det sker en allvarlig olycka. Och det enda vi vill göra är ju att transportera våra gäster på ett tryggt och säkert sätt.

Anna-Karin Ringdahl, stationsbefäl vid polisen i Kungsbacka, bekräftar busschaufförens bild om deras utsatthet.

– Det har ju pågått under flera års tid. Det är ungdomar på mopeder och epa-traktorer som ställer till det. Och just ute i Kullavik är det ju väldigt ungdomstätt, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Stenkastning mot buss – förare skadad

"Gärna vara överallt" 

Martin Andreasson upplever att busschaufförernas oro inte får gehör hos polisen, något som Anna-Karin Ringdahl har en förklaring till.

– Larmen prioriteras ju av polisen regionledningscentral utifrån hur allvarliga de bedöms vara. Vi skulle ju gärna vara överallt samtidigt, men det är omöjligt för oss. Men givetvis vill vi att de ska larma vid akuta händelser, det är väldigt mycket bättre än att polisanmälan kommer in via arbetsgivaren långt senare, säger hon.

Men Martin Andreasson och hans kolleger vill ha ett slut på vandaliseringarna, hoten och sabotagen.

– Det får räcka nu, det här går inte längre, säger han.