Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busschauffören Martin: Ungdomarna hotar oss

Det är busslinjerna till de mest välbärgade områdena som är stökigast, menar Martin Andreasson.Foto: PRIVAT
Martin tvingades larma polis i samband med händelserna.Foto: Privat
Helgens arbetspass var det värsta som Martin Andreasson upplevt sedan han började som busschaufför, berättar han.Foto: THOMAS HARRYSSON/VÄSTTRAFIK

Ingen annan busslinje i Kungsbacka har så mycket problem med hot och plankare, som den som går till de välbärgade områdena i Särö och Kullavik.

Det hävdar busschauffören Martin Andreasson, som upplevde sitt värsta pass som nattbusschaufför i lördags.

– Politikerna pratar om otryggheten vid resecentrum, men ingen nämner hur ungdomarna i de rika områdena beter sig, säger Martin.

Martin Andreasson har kört nattbuss i tio år, och i lördags upplevde han sitt värsta arbetspass hittills.

– En hel tur blev inställd och vid en hållplats drogs trafiken in under resten av natten, säger Martin, som är förtroendevald i facket Kommunal.

Problemen inträffade på linje 720, som går från Kungsbacka och ut till de välbärgade områdena Särö och Kullavik.

 

LÄS MER: Busschaufförens larm: Man vet aldrig när det ska smälla

 

Vid en hållplats i Särö steg ett stort gäng överförfriskade ungdomar på bussen och började, enligt Martin, bete sig illa. Ungdomarna ska ha spottat på bussgolvet, skrikit tillmälen och vägrat att betala biljetten.

– De gapade och skrek. De kallade mig nassesossesvin, och att de fan inte skulle betala för någon resa. ”Ni sossar är sjuka i huvudet, ni ska vara glada att vi här ute tjänar pengar för landet". Jag kände mig riktigt hotad, säger Martin.

Problem sedan 90-talet

Martin larmade sin arbetsgivare och trafikledningen, som tog beslutet att dra in delar av linjen under resten av natten. Det är något som Västtrafik bekräftar. De uppger för GT att flera turer ställdes in i båda riktningarna på grund av ordningsstörande.

Västtrafik tvingades ställa in flera turer under natten till söndag.Foto: Västtrafik

Martin menar att problemen är återkommande i Särö.

– Det har gått i vågor i många år, ända sedan 90-talet. Det är lugnt ett tag, men sen blossar det upp igen. Vi har haft en rad olika säkerhetsåtgärder på den här linjen, bland annat vakter, säger Martin.

– Det här föraktfulla beteendet ungdomarna har ... jag vet inte vad det beror på.

Spottad i ansiktet

Martin poängterar att det rör sig om en liten klick som sprider otrygghet. Men de är tillräckligt många för att påverka busschaufförernas arbetsmiljö kraftigt, menar han.

– Det händer bara i de här områdena, ingen annanstans i Kungsbacka. Betalningsoviljan finns alla tider på dygnet. Och stundtals har vi haft ett rent helvete. Det har varit äggkastning och mopeder som jagar oss med sten. För några dagar sedan blev en kollega spottad i ansiktet av en ung kille som tvingats betala sin biljett, säger Martin.

 

LÄS MER: Chaufförens hälsning som får passagerarna att le

 

Han lägger en del av skulden på ungdomarnas föräldrar, men riktar också skarp kritik mot politikerna i Kungsbacka kommun, som han menar blundar för problemen.

– Bussarna blir som en rullande fritidsgård, när de fritidsgårdar som borde finnas stängs ner. Politikerna pratar mycket om situationen vid Kungsbacka resecentrum, som många upplever som otrygg. Jag har förståelse för den känslan, men politikerna nämner aldrig de trakasserier som vi utsätts för i Särö och Kullavik och som många gånger är mycket värre. Jag vet inte varför.

Väl medvetna om problemet

Fredrik Hansson, C, är kommunalråd i Kungsbacka kommun. Han berättar att han känner till problemet och att politikerna har tagit initiativet och håller på att lyfta frågan samt arbeta fram ett samarbete med de berörda bussbolagen.

– Det är skrämmande. Alla vi som är föräldrar har ett ansvar för våra barn och det bör understrykas när man hör om hur de beter sig. Hur busschaufförer får ta emot glåpord och hur de beter sig i allmänt på bussarna. Det är för bedrövligt, säger han.

Fredrik Hansson, C, kommunalråd i Kungsbacka kommun, känner väl till de problem med ungdomsgäng som Martin påtalar. Han säger att han och övriga politiker arbetar med problemet just nu.Foto: Pressbild

Polisen i Kungsbacka känner också till helgens händelser. 

– Det har varit stökigt på bussarna natten till söndag. Bland annat ska ett ungdomsgäng ha betett sig illa och sedan dragit i nödbromsen och försvunnit i väg. Vi kom dit när de redan hade försvunnit från platsen, men möttes av en skärrad chaufför, säger Staffan Lingstedt, stationsbefäl i Kungsbacka.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Han tycker dock inte att ungdomsstöket har eskalerat den senaste tiden.

– Det har varit stökigt i omgångar utåt Kullavik, men jag skulle inte säga att det har blivit värre.

Martin Andreasson har inga planer på att sluta köra buss – trots de hotfulla situationer han stundom tvingas hantera.

– Jag blir jätteledsen när sådant här inträffar, men precis som majoriteten av mina kolleger älskar jag mitt arbete. Den sociala kontakten som man har med passagerarna är helt underbar, säger han.