I somras ska en busschaufför ha gått till attack mot en färjekapten i Västsverige. Foto: PolisenI somras ska en busschaufför ha gått till attack mot en färjekapten i Västsverige. Foto: Polisen
I somras ska en busschaufför ha gått till attack mot en färjekapten i Västsverige. Foto: Polisen
En busschaufför har nu åtalats för våld mot tjänsteman. Foto: PolisenEn busschaufför har nu åtalats för våld mot tjänsteman. Foto: Polisen
En busschaufför har nu åtalats för våld mot tjänsteman. Foto: Polisen
Busschauffören åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSONBusschauffören åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON
Busschauffören åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON

Busschaufför gick till attack mot färjekapten

Publicerad

En chaufför på en av Västtrafiks bussar har åtalats – för att ha attackerat en kapten på en färja i Västsverige.

När kaptenen instruerade chauffören hur han skulle parkera ska han ha blivit jagad och slagen.

En dag i somras utspelade sig ett obehagligt sjödrama på en bilfärja i Västsverige. Färjan var ute på vattnet när kaptenen såg att en av Västtrafiks bussar hade parkerats på fel sätt.

Den ska ha stått över två filer. Det ska inte ha varit första gången det hände, så färjekaptenen gick ner för att prata med busschauffören.

Färjekaptenen säger i förhör att han var mycket skärrad.Foto: Polisen

Allt spårade ur

Det var när kaptenen tog fram en kamera för att fånga felparkeringen på bild som det, enligt åtalet, spårade ur.

"När chauffören ser detta springer han ut ur bussen och slår till kaptenen över axeln och armen samt drar honom i hans tröja. Kaptenen berättar att han rycker sig loss och springer mot trappan som leder upp mot bryggan där man styr. Kaptenen förklarar hur han springer upp för första trappavsatsen, och att chauffören springer efter", står det i förundersökningen.

 

LÄS MER: Stena Line-färja fick kraftig slagsida

 

– Jag var mycket skärrad. Man ska känna sig trygg på arbetsplatsen, säger färjekaptenen i förhör.

Busschauffören åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Till en början utredde polisen om det misstänkta brottet skulle rubriceras som sjösabotage, men åtalet gäller i stället våld mot tjänsteman.

Angrep kaptenen med våld

Busschauffören, som var anställd åt ett företag som kör åt Västtrafik, nekar till brott och menar att det var han som blev otrevligt bemött av färjekaptenen och menar att det var han som blev slagen.

– Med all kraft knyter han nävarna och slår mig två gånger. En gång på örat, vänster sida, och sedan i huvudet ovanför vänster öra och handsfreen gick sönder, säger busschauffören i förhör.

Bussen var inte parkerad på rätt sätt, menade färjekaptenen.Foto: Polisen

Åklagaren Patrik Stinzling menar att däremot i åtalet att det var busschauffören som angripit färjekaptenen med våld.

 

LÄS MER: Färja på grund utanför Göteborg

 

GT har varit i kontakt med Västtrafik, som ännu inte lämnat någon kommentar. Företaget som busschauffören arbetar för meddelar att han jobbar kvar.

– Ingen är dömd innan domstolen fattat sitt beslut, säger företagets vd.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER