Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bussar provkördes aldrig vid besiktning

Eftersom besiktningsmännen saknade busskörkort provkördes inte bussarna vid besiktningen.Foto: Anders Ylander

Besiktningsmännen hade inte busskörkort.

Därför blev hälften av alla bussar inte provkörda vid besiktningen.

Nu stoppas besiktningsföretaget Besiktas tillfälligt, rapporterar P4 Göteborg.

Det är besiktningsföretaget Besiktas i Partille som nu hamnat i fokus efter att P4 Göteborg avslöjat att företaget inte provkört 101 av de 240 bussar de besiktigat den senaste tiden.

Efter avslöjandet drog kontrollmyndigheten för bilbesiktningar, Swedac, tillbaka tillståndet för företaget att besiktiga bussar.

Blivit godkända

Anledningen till bristerna består i att en del av Besiktas personal inte haft busskörkort och därför inte kunde provköra bussarna utanför företagets lokaler.

Bussarna har ändå blivit godkända och Besikta har noterat i protokollet "bra att veta" att bussen inte provkörts. Dessa noteringar gick aldrig vidare till myndigheterna, rapporterar P4 Göteborg.

Flera år

Den felaktiga hanteringen av besiktningarna ska ha pågått i ett års tid men stoppades för någon vecka sedan när efter att radion uppmärksammat felaktigheterna.

– Anledningen till att vi inte provkört bussarna är att vi har haft folk som inte har haft busskort, säger Besiktas områdeschef Christofer Erlandsson till P4 Göteborg. Man har varit certifierad för att besiktiga bussarna men inte haft busskort.

Enligt Besikta så har man nu fixat fram personal som kan göra en korrekt besiktning av bussar och det tillfälliga stoppet kan upphävas om företaget kan visa att de följer reglerna.