Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Buss med 58 ombord välte – en kvinna död

Bussen med 52 personer ombord välte på väg 27 utanför Tranemo. En person omkom. Foto: Robin Aron

En turistbuss med 58 passagerare kraschade och välte på väg 27 utanför Tranemo på torsdagsmorgonen.

En kvinna i 45-årsåldern avled på platsen och för ytterligare två personer är läget livshotande.

– En av dem är förd med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, säger Nina Widfeldt, på Borås sjukhus.

Vet du mer? Tipsa GT!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT direkt!

Kontakta redaktionen på tips@gt.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 031-725 90 01.

På torsdagsmorgonen välte en buss med 58 passagerare på väg 27 utanför Tranemo. Olyckan inträffade strax söder om Stackebosjön mellan Tranemo och korsningen till Mossebo. Flera personer skadades allvarligt, två klämdes fast och en person, en kvinna i 45-årsåldern, avled på platsen. Kvinnans anhöriga är underrättade.

En person avliden

Björn Wehlou, polisinsatschef för olyckan berättade för GT.se på olycksplatsen om larmet tidigt i morse:

– Vi åkte ut på en olycka som inkom som en "olycka där en buss har gått av vägen. Det ska vara väldigt många passagerare på bussen. Bussen ligger i diket och det är oklart med skadeläget", säger han. När vi kommer fram är det massvis med poliser och det finns mycket ambulanspersonal på platsen. Då ligger bussen i diket.

Två personer klämdes fast

– 20 personer fördes till Tranemo vårdcentral och ytterligare 20 till Boda vårdcentral. Jag vågar inte säga exakt vad de har för skador, sa Peter Adlersson till GT medan räddningsarbetet fortfarande pågick.

Vid 09-tiden hade räddningstjänstens personal på plats lyckats få loss de två passagerare som blev fastklämda under olyckan:

– Ingen är kvar i bussen nu. Vi tar hand om de som varit inblandade i olyckan. Det är många som jobbar med det här, säger Anders Johansson, stabschef Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till GT strax efter klockan nio.

Ber om hjälp

Polismyndigheten beslutade om en särskild händelse efter den svåra olyckan och hade stora resurser på platsen. Man bad också om hjälp av polisen i Jönköping.

Enligt uppgift från Tranemo kommun – som hade en grupp anställda som reste med bussen – ska den drabbade bussen vara en turistbuss på väg mot en shoppingresa till Köpenhamn.

– Vi håller på och registrerar alla passagerarna och polis är också på väg till Borås sjukhus, sa Peter Adlersson. Jag vet ännu inte hur många som är avförda med ambulans.

Krisledningsstab

Tranemo kommun aktiverade en krisledningsstab med anledning av olyckan. Det uppger kommunens säkerhetssamordnare Rickard Jansson.

Inledningsvis handlade arbetet främst om att samla information.

– Det är ett antal personer som har drabbats och det vi gör nu är att ta reda på vilka, om det är kommuninvånare, och vi kommer att gå ut med information på hemsidan senare, säger Rickard Jansson.

Samtidigt förberedde sig vården för att ta hand om de skadade:

– Vårdcentralen är ställd i beredskap och läkarna är beredda. Vi har ringt återbud till alla patienter som inte är akuta, säger Sonja Nilsson, verksamhetschef på Tranemo Vårdcentral, som vid 09.10-tiden hade mottagit den första patienten från olyckan.

En Posomgrupp finns på plats i Tranemo Församlingshems nedre våning från kl 13.00. Även Borås kommun har inrättat en POSOM-grupp på Boda vårdcentral dit drabbade kan vända sig.

Inlett förundersökning

Enligt bussbolaget ska olycksbussen ha varit utrustad med helt nya vinterdäck. Polisen har inlett en förundersökning för att fastställa vad som orsakat den allvarliga dödsolyckan.

Vad är orsaken till olyckan?

– Jag kan inte säga något om det. Men det är klart att det har påbörjat en utredning, säger polisinsatschef Björn Wehlou på olycksplatsen.

Sedan busskraschen har riksväg 27 varit avstängd. Vid 14.30-tiden meddelade Trafikverket att vägen öppnat trafiken i båda riktningarna.

Två livshotande skadade

Enligt en uppdatering från Södra Älvsborgs sjukhus vid 11.20-tiden vårdas för närvarande nio svårt skadade personer och fem lindrigt skadade på sjukhuset.

– Ganska snart hade vi fem vårdplatser med full intensivvårdsbevakning. Vi har återupptagit en del av den planerade operationsverksamheten, men har en del salar avsatta för personer från olyckan. Under de närmaste timmarna kommer vi att operera fem personer, säger en representant för Säs till Borås tidning, under dagens presskonferens.

Bland de nio allvarligt skadade personerna uppges två ha livshotande skador.

– En av dem är förd med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, säger Nina Widfeldt, på Borås sjukhus.

Enligt Sahlgrenskas presstjänst är det en man som vårdas på sjukhuset och läget är allvarligt men stabilt. Vilka skador mannen har vill sjukhuset inte gå ut med.

Enligt sjukvården är ingen av personerna som skadats allvarligt i olyckan barn.

Vid 16.45-tiden på eftermiddagen var läget fortfarande kritiskt för en av de skadade personerna.

– För personen som vårdas i Borås är läget fortfarande livshotande, säger Henrik Hermansson, vid pressjouren på Södra Älvsborgs Sjukhus.