30 meter hög vetesilo har exploderat

Publicerad

En explosion har inträffat i 30-40 meter hög vetekornssilo i Vara kommun.

– Vi är på väg dit. Enligt larmet ska det ha skett en explosion, berättar Henrik Ahlstrand, vakthavande vid räddningstjänsten i Västra Skaraborg.

Larmet från SOS kom 13.19.

Silon som exploderat nu är belägen i Vara kommun. Enligt larmet från SOS handar det om en brand. Om den beror på explosion eller om om branden gjort att något i byggnaden exploderat vet man inte ännu. 

Klockan 13.40 har Ahlstrand fått en första rapport.

– Det verkar inte så farligt som vi fruktade, men någonting har uppenbarligen exploderat. En del av taket har blåsts ut. Det verkar inte vara någon utvecklad brand i byggnaden, men uppgifterna är preliminära. Vi är precis framme.

30-40 meter hög

Klockan 13.45 berättar Tommy Nyman vid polisen att det handlar om explosion i en stor silo som uppges vara 30-40 meter hög.

– Vi är på plats, räddningstjänst likaså men de har rapporterat att det inte brinner, uppger Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Är någon person skadad?

– En obekräftad uppgift säger att någon person ska ha fått andningssvårigheter i samband med explosionen.

Klockan 14.08 vet man anledningen till incidenten.

– Det ska vara en fläkt inne i silon som slutat fungera på grund av att ett lager har skurit och detta har lett till rökutveckling. Jag kan inte bekräfta att det exploderat.

– Inga personer ska vara skadade och vi har avslutat på platsen, berättar Hans Lippens, presstalesperson vid polisen.

En annan ladugård stod i brand tidigare i natt relativt nära den silo som nu exploderat.

Vid branden i natt misstänkte polisen mordbrand. Då var tolv räddningsmän på plats och lyckades med ett nödrop hindra spridning till ett bostadshus.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER