Stålmannen Bengt Ljungqvist överlevde både rånarnas brutala överfall, hemsjukvården han nekades och felmedicineringen som kunde blivit ödesdiger - om han inte låtit bli att ta tabletterna han ordinerades. Nu är han på benen igen och på krigsstigen mot ansvariga inom sjukvården. Foto: Anna Svanberg
Stålmannen Bengt Ljungqvist överlevde både rånarnas brutala överfall, hemsjukvården han nekades och felmedicineringen som kunde blivit ödesdiger - om han inte låtit bli att ta tabletterna han ordinerades. Nu är han på benen igen och på krigsstigen mot ansvariga inom sjukvården. Foto: Anna Svanberg

Brutalt slagen - Bengt, 77, rasar mot vården

Publicerad

GÖTEBORG. Bengt Ljungqvist, 77, överlevde det brutala överfallet i samband med rånförsöket mot hans butik i Haga i våras.

Men han är inte säker på att han varit i livet i dag om han tagit tabletterna han ordinerades av en läkare på avdelningen där han vårdades:

– Mordförsök, morrar "Varg-Bengt" om ordinationen - som han trotsigt vägrade att följa.

När Bengt Ljungqvist ska berätta om misshandeln han utsattes för den 22 mars i år är han lugn och saklig. Han beskriver rånarna och de tillhyggen de använde vid attacken.

Den ene drämde ett slagträ i offrets huvud. Den andre körde in ett spjut i "Varg-Bengts" ena lår.

"Protesterade"

Blodet sprutade, förövarna flydde. Tomhänta.

- Dom fick ingenting med sig, ler Bengt Ljungqvist nöjt.

Leendet försvinner sekunden senare, när han ska rekapitulera vad som hände sen, efter ambulansfärd, undersökning, omplåstring och några dagars vård på Sahlgrenska.

- Dan före skärtorsdagen ville dom skicka hem mig. Jag protesterade, jag sa att jag måste få vara kvar några dagar till. Men det gick inte. Dom behövde väl ha platser lediga inför påsken.

"Varg-Bengt" blev hemskickad. Och nekades dessutom den hemsjukvård han ansåg sig behöva.

I stället för vård erbjöds Bengt Ljungqvist medicin. Som han inte orkade hämta ut. Han blev liggande i sin egen säng, i flera veckor.

- Jag låg i tjugo dagar, säger han.

På den tjugoförsta dagen efter hemkomsten kände han sig stark nog att lämna sängen, starta datorn och googla medicinen han blivit ordinerad.

Det han såg, i läkemedelslexikonet Fass, gjorde honom förskräckt och förbannad:

- Du ser ju här, vad det står, säger "Varg-Bengt", och visar fram ett faktafyllt papper.

Sedan sträcker han sig efter asken som han sent omsider hämtade ut. Av ren nyfikenhet, inte för att han tyckte sig behöva den.

Fick rejält med stryk

Oxycodone GL ska, enligt Fass, inte tas om du har andningsproblem.

- Men det var ju som om jag hade ett sugrör i halsen, beskriver "Varg-Bengt".

Vidare gäller att särskild försiktighet ska iakttas om patienten till exempel är "äldre eller försvagad" eller har förhöjt tryck i hjärnan.

Bengt Ljungqvist, 77, var minst sagt försvagad efter det råa överfallet. På den bild som togs av honom på sjukhuset syns att han fått rejält med stryk.

- Efteråt fick jag höra att lilla hjärnan varit blodfylld.

Men det var fel person som hade ordinerats fel medicin. Bengt Ljungqvist ratade de livsfarliga pillren och har i dag inlett jakten på en ansvarig för tabben.

- Vi kan inte uttala oss i ett enskilt fall, konstaterar Robert Sjölund vid Sahlgrenskas pressjour och ger Bengt Ljungqvist rådet att kontakta ansvarig läkare vid avdelningen han vårdades vid och be denne om en förklaring.

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER