Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bruno Holmdahl, 49, sköt och dumpade man i gödselbrunn

Bruno Holmdahl sköt och dumpade sitt offer.Foto: Polisen

Bruno Holmdahl, 49, misshandlade en man med svärd och sköt sedan ihjäl honom innan han dumpade honom i en gödselbrunn.

Planen var att etablera mc-klubben Brödraskapet Wolfpack i Skaraborg, men etableringen stoppades av polis.

Nu dömer hovrätten honom till 18 års fängelse för mord.

Det var i början av juli 2018 som en man kidnappades i Töreboda kommun. Han hittades senare ihjälskjuten och kort därefter kunde Bruno Holmdahl gripas för mordet.

Enligt Skaraborgs tingsrätts dom mot Holmdahl, som föll den 25 februari i år, misshandlade han tillsammans med en annan man sitt offer med ett svärdsliknande föremål.

Därefter sköt Bruno Holmdahl sitt offer i huvudet med ett gevär i en bil för att sedan skjuta honom ytterligare en gång vid en gödselbrunn.

Offrets kropp dumpades sedan i gödselbrunnen och bilen brändes upp.

Tingsrätten dömde Bruno Holmdahl till 18 års fängelse för mord, grov misshandel, misshandel och grovt vapenbrott och mordbrand.

Under mordutredningens gång nekade Bruno Holmdahl till alla anklagelser.

Efter tingsrättens dom avkunnats sa Holmdahls advokat Staffan Uvabäck att domen skulle överklagas till hovrätten.

– Jag anser att han ska frias, alternativt att rubriceringen ska vara dråp, sa Uvabäck då.

Under onsdagen fastställde hovrätten tingsrättens dom.

”Även hovrätten dömer nu den åtalade mannen för mord. Hovrätten, som friar mannen från ansvar för en av de övriga åtalade gärningarna, fastställer tingsrättens straff på 18 års fängelse. Två av hovrättens ledamöter är dock skiljaktiga och vill bestämma straffet till livstids fängelse.” skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

Till skillnad från tingsrätten frikänner hovrätten Bruno Holmdahl från mordbrand.

”Hovrätten frikänner honom däremot från ett åtal för mordbrand, som avsåg att en bil eldades upp för att dölja spåren av mordet”, står det i pressmeddelandet.

Oklara motiv bakom mordet

Något motiv har dock aldrig kommit fram.

– Det kan finnas flera sammanhängande orsaker, men om det beror på att någon blev förbannad eller om det var en långdragen konflikt bakom vet vi inte, har Lars Johansson, chef för grova brottsroteln i Skaraborg tidigare sagt.

Vapnet som användes vid mordet i Töreboda kommun.Foto: Polisen

Det var genom hemliga tvångsmedel, i form av telefonavlyssningar i samband med en narkotikautredning, som polisen kom Bruno Holmdahl på spåren.

– Det var ett underrättelseuppslag med ganska detaljerade uppgifter. Vi fick använda avlyssningarna eftersom mordet skedde under tiden som narkotikautredningen pågick, har poliskommissarie Nicklas Lindström tidigare berättat.

Enligt polischefen Lars Johansson skulle Bruno Holmdahl få en högt uppsatt position i inom Brödraskapet Wolfpack.

– De inblandade var personer som var ledande i själva etableringen. De vill säkert fortsätta etablera sig. Men det har klingat av sedan de häktades, har Lars Johansson tidigare berättat.

Bruno Holmdahl har lång historia av brottslighet

Bruno Holmdahl förekommer ett stort antal gånger i belastningsregistret och han är tidigare dömd för försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande och narkotikabrott.

Bruno Holmdahls son Henrik Holmdahl, 27, högg ihjäl en släkting med flera knivhugg och lämnade honom i en skog för att dö.Foto: Polisen

Bruno Holmdahls son, Henrik Holmdahl, avtjänar ett 17 år långt fängelsestraff – också det för mord.

Henrik Holmdahls offer var en släkting. Det var den 10 september 2013 som mannen i 20-årsåldern hittades död i en skogsdunge utanför Lidköping, efter att varit saknad i nästan en månads tid.

Far och son båda dömda mördare

Henrik Holmdahls offer var en släkting. Det var den 10 september 2013 som mannen i 20-årsåldern hittades död i en skogsdunge utanför Lidköping, efter att varit saknad i nästan en månads tid.

Båda männen hamnade tidigt i kriminella kretsar – och är tidigare dömda för våldsbrott. Bruno Holmdahl bland annat för försök till mord och Henrik Holmdahl för vållande till annans död.

För Frivården beskriver sonen sig själv som mycket lojal till sin familj och de människor han bryr sig om.

Innan han placerades på anstalt för att avtjäna sitt fängelsestraff hade han kontakt med Bruno Holmdahl dagligen.