Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brunnsparken öppnar tidigare än beräknat

Brunnsparken har varit avspärrad sedan i somras.Foto: Göteborgs stad/Park- och naturförvaltningen

Brunnsparken står redo. 

Upprustning av parken är klar och den öppnas den 17 februari – en månad tidigare än planerat.

Sedan 5 augusti har Brunnsparken varit avspärrad med anledning av restaureringen. 

Det var beräknat att parken skulle stå klar i slutet av mars, men arbetet med att rusta upp den gick snabbare än planerat och nu meddelas att nya Brunnsparken öppnas redan den 17 februari.

Brunnsparken kommer att innehålla färre träd, men fler planteringar. Dessutom kommer det finnas olika typer av belysning och markbeläggning av marksten i granit ska underlätta framkomligheten. Det kommer även att finnas olika typer av sittplatser vid planteringslådorna och vid kajen.

– Parken kommer också att bli grönare eftersom det finns fler planteringar med blommande växter och grönska. Det finns färre träd men av de gamla träden finns till exempel den stora karaktärsskapande almen kvar. Vi har planterat nya träd med kronor som släpper igenom ljus och som har vacker vårblomning och sprakande höstfärger, säger projektledare Johan Blomqvist vid park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Många har visat intresse

Det är många som har visat sitt engagemang inför arbetet med upprustningen. Bland annat har polisen, fastighetsägare och andra förvaltningar i staden bidragit med förslag och synpunkter.

– Brunnsparken är stadens äldsta park och det finns många olika intressen och värden som vi har behövt lyssna in och göra avvägningar mellan. Därför har vi ända sedan förstudien arbetat kontinuerligt med dialog. Tydliga gemensamma önskemål som framkom var en ljusare och tryggare park med mer grönska där man enkelt kan ta sig fram men också stanna upp och vila, säger stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren i pressmeddelandet

Själva nyinvigningen äger dock inte rum förrän den 4 juni, och någon form av tillfällig kaféverksamhet kommer att finnas på plats i parken. Det återstår lite arbete innan nyinvigningen.

– Under våren kommer vi att plantera perennerna i de stora planteringslådorna och sätta tillbaka kandelaberbelysningen från 1884 som restaureras, förklarar Johan Blomqvist i pressmeddelandet.