Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brukare satte i halsen – avled

En lex Sarah-anmälan har lämnats in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SANNA WIKSTRÖM
Personen maten i halsen – och avled. Genrebild. Foto: SHUTTERSTOCK

En brukare matades av hemtjänstpersonalen.

Då satte personen maten i halsen – och avled.

Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan för att utreda händelsen.

Det är Nyhetsbyrån Siren som tagit fram anmälan. Borås Tidning har tidigare skrivit om händelsen.

Av anmälan framgår att personalen kom hem till hemtjänstmottagaren i Borås för att hjälpa denne med lunchen. Enligt brukarens eget beslut så åt denne i sängen.

Personalen höjde ryggdelen på sängen och påbörjade matningen, men efter två skedar satte brukaren i halsen och kunde inte få luft. Då ringde personalen 112 samtidigt som man påbörjade hjärt- och lungräddning. När ambulanspersonalen anlände fortsatte man med de livräddande insatserna. Man försökte även att suga luftrören, men förgäves. Personen avled på plats.

Kommunen: "Tragiskt"

– Det är alltid tragiskt när något får den här utgången, men vi kan inte säga något ännu eftersom utredningen fortfarande pågår, säger samordnaren Christina Sabel till Nyhetsbyrån Siren.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Enligt Christina Sabel måste kommun och hemtjänst respektera brukarnas val i en stor utsträckning. Och i detta fall var det alltså brukaren själv som valt att bli matad, liggandes i sängen.

– Sen kan såklart personalen finnas med som stöd och vägleda, men ytterst är det den enskilde som bestämmer, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Händelsen utreds

I samband med höll den tjänstgörande enhetschefen samtal med den inblandade personalen. Den avlidne personens anhöriga kontaktades också.

Nu kommer man utreda om det finns behov av ytterligare utbildning för personalen eller andra rutiner, skriver Nyhetsbyrån Siren.

 

LÄS OCKSÅ: Lex Sarah-anmälan efter spädsbarnsdöd

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!