En lex Sarah-anmälan har lämnats in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SANNA WIKSTRÖMEn lex Sarah-anmälan har lämnats in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SANNA WIKSTRÖM
En lex Sarah-anmälan har lämnats in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SANNA WIKSTRÖM
Personen maten i halsen – och avled. Genrebild. Foto: SHUTTERSTOCKPersonen maten i halsen – och avled. Genrebild. Foto: SHUTTERSTOCK
Personen maten i halsen – och avled. Genrebild. Foto: SHUTTERSTOCK

Brukare satte i halsen – avled

Publicerad

En brukare matades av hemtjänstpersonalen.

Då satte personen maten i halsen – och avled.

Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan för att utreda händelsen.

Det är Nyhetsbyrån Siren som tagit fram anmälan. Borås Tidning har tidigare skrivit om händelsen.

Av anmälan framgår att personalen kom hem till hemtjänstmottagaren i Borås för att hjälpa denne med lunchen. Enligt brukarens eget beslut så åt denne i sängen.

Personalen höjde ryggdelen på sängen och påbörjade matningen, men efter två skedar satte brukaren i halsen och kunde inte få luft. Då ringde personalen 112 samtidigt som man påbörjade hjärt- och lungräddning. När ambulanspersonalen anlände fortsatte man med de livräddande insatserna. Man försökte även att suga luftrören, men förgäves. Personen avled på plats.

Kommunen: "Tragiskt"

– Det är alltid tragiskt när något får den här utgången, men vi kan inte säga något ännu eftersom utredningen fortfarande pågår, säger samordnaren Christina Sabel till Nyhetsbyrån Siren.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Enligt Christina Sabel måste kommun och hemtjänst respektera brukarnas val i en stor utsträckning. Och i detta fall var det alltså brukaren själv som valt att bli matad, liggandes i sängen.

– Sen kan såklart personalen finnas med som stöd och vägleda, men ytterst är det den enskilde som bestämmer, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Händelsen utreds

I samband med höll den tjänstgörande enhetschefen samtal med den inblandade personalen. Den avlidne personens anhöriga kontaktades också.

Nu kommer man utreda om det finns behov av ytterligare utbildning för personalen eller andra rutiner, skriver Nyhetsbyrån Siren.

 

LÄS OCKSÅ: Lex Sarah-anmälan efter spädsbarnsdöd

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER