Brukare hittades i sin egen avföring

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.
Hemtjänstpersonal i Borås kommun har gjort en anmälan till Ivo. En brukare hittades i sin egen avföring som var så gammal att den fastnat på huden.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

Hemtjänstpersonalen i Borås kommun har gjort en anmälan till Ivo efter att en brukare misskötts.

Brukaren hittades i sin egen avföring och dessutom hade personalen glömt borsta tänderna på brukaren.

Enligt personalen har tiden inte räckt till för att ta hand om brukaren, skriver Borås Tidning.

Det är hemtjänstpersonal i Borås kommun som själva har skrivit en avvikelserapport till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt Lex Sarah-anmälan, som BT tagit del av, framgår det att kvinnan är en palliativ patient som kräver totalt omvårdnadsbehov och hon kan inte ta sig upp ur sängen själv.

Anmälan kommer efter att hemtjänstpersonalen vid upprepade tillfällen påtalat att det finns många brister i hur brukaren omvårdas. Hon har själv sagt att personalen inte hinner byta inkontinensskydd och att hon inte får hjälp med att borsta tänderna.

Bland annat har en sjuksköterska, efter ett besök hemma hos brukaren, upptäckt att brukaren legat i gammal avföring som fastnat på huden. Enligt rapporten ska brukaren också haft tjocka beläggningar runt tänderna.

Personalen: Tiden räcker inte till

I anmälan till Ivo berättar personalen att tiden inte räcker till för att omvårda brukaren.

– Utredningen får påvisa om det varit tidsbrist, eller vad som ligger bakom anmälan. Beskrivningen som görs i rapporten kan uppfattas som att vi har brustit, men jag kan inte säga om det varit så innan utredningen är färdig, säger Cecilia Bothin, chef för Borås stads hemtjänst, till tidningen.

Cecila Bothin säger till BT att en ansvarig samordnare kommer att genomföra en utredning för att ta reda på om hemtjänsten har brustit.

– Det är, som sagt, väldigt ledsamt att ta del av beskrivningen i rapporten och det ska utredas. Det är viktigt att vi rapporterar alla avvikelser och utreder för att se vad det är som eventuellt inte fungerat som tänkt, i syfte att vidta åtgärder för att förhindra ytterligare liknande händelser. Innan vi fått mer information kan jag inte svara på vad som hänt, säger Cecilia Bothin till BT.