Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsbrotten minskade – av ökad polisnärvaro

Brotten i Södra Ryd i Skövde minskar, uppger SVT Nyheter Väst.Foto: Google maps

Efter år av våldsbrott mot polisen i stadsdelen Södra Ryd i Skövde minskar nu brotten.

Detta efter en ökad polisiär närvaro i stadsdelen, skriver SVT Nyheter Väst.

– I dag upplever vi att det är lugnare, säger Mattias Johansson, tillförordnad gruppchef på polisen i Skövde till SVT.

I stadsdelen Södra Ryd visar siffror, som polisen själva har tagit fram, att våldsbrotten har halverats mellan åren 2015 och 2019.

Polisen har under flera år haft problem i stadsdelen. De har bland annat blivit utsatta för stenkastning, blivit beskjutna med raketer och de har bevittnat öppen droghandel.

Något som nu minskar efter att polisen har ökat sin närvaro i stadsdelen.

– För ett par år sedan hade vi en del problem i Södra Ryd, bland annat med stenkastning och skadegörelse. Vi började med en ökad närvaro och i dag upplever vi att det är lugnare, även om det finns enstaka händelser där det fortfarande förekommer skadegörelse och stenkastning, säger Mattias Johansson till SVT Nyheter Väst.

Anmälda narkotikabrott ökar

Trots att våldsbrotten minskar dras stadsdelen fortsatt med problem.

Antalet anmälda narkotikabrott har under samma period ökat. Mattias Johansson menar att det beror på att polisen jobbar allt mer med narkotika. 

Vidare berättar han för SVT Nyheter Väst att droghandeln skär främst när polisen inte är på plats i stadsdelen.

Och för mindre än ett år sedan fick flera hundra personer fly sina hem, efter att en person tänt eld på ett lägenhetshus i stadsdelen. Enligt hovrättsdomen var motivet till branden en knarkkonflikt och personen dömdes till sex års fängelse för narkotikabrott och grov mordbrand.

Får hjälp från kommunen

Polisen får dessutom hjälp från kommunen, fastighetsbolagen och Svenska kyrkan i form av olika aktiviteter för ungdomarna i stadsdelen.

– Dels för att personer som inte bor där ska få en bättre och mer nyanserad bild av stadsdelen men även för att göra stadsdelen fräschare och tryggare för invånarna, säger Karin Holm Hagman, områdesutvecklare i Skövde kommun till SVT.