Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröstcancersjuka tvingas vänta längst i Västsverige

Vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige.
På Sahlgrenska universitetssjukhus har man satsat på just bröstcancervården.Foto: ROBIN ARON
Enligt det nationella riktmärket ska en patient inte behöva vänta på operation längre än 28 dagar.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Västra Götaland får bröstcancersjuka vänta i snitt 42 dagar på sina bröstcanceroperationer, rapporterar GP.

Det är sämst i landet – med råge.

I snitt dröjer det 42 dagar från misstanke till operation – vilket är över en vecka mer än rikssnittet. Enligt det nationella riktmärket ska en patient inte behöva vänta på operation längre än 28 dagar. I Västra Götaland är den siffran i snitt 42 dagar. Vilket är längst väntetid i Sverige. Näst sämst på listan är Östergötland, men där är snittväntetiden ändå en vecka kortare än i Västsverige.

Det är försäkringsbolaget Alivia som har tagit från siffrorna från Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer, siffror som GP tagit del av. Siffrorna är från 2018.

Sahlgrenska satsar

På Sahlgrenska universitetssjukhus har man satsat på just bröstcancervården i år, med en förhoppning om att korta väntetiden. Sahlgrenska är den största vårdenheten för bröstcancer i Sverige och opererar ungefär 1 500 patienter årligen.

– För första gången får vi nu en organisation på Sahlgrenska som går tvärs över våra gamla klinikgränser. Nu remitteras patienter från den ena kliniken till den andra. Vi bryter ned de gamla väggarna och sätter patienten tydligare i centrum. Doktorer och personal kommer till bröstcentrum i stället för att patienten flyttas runt, har föreståndaren överläkare Roger Olofsson Bagge tidigare sagt till GP. 

Väntetider för bröstcanceroperation

Medianväntetid på bröstcanceroperation efter välgrundad misstanke om cancer. 

 

Region, antal dagar

Västra Götaland, 42

Östergötland, 35

Jönköping, 35

Uppsala, 34

Stockholm, 34

Skåne, 33

Västmanland, 33

Västerbotten, 32

Dalarna, 30

Kalmar, 29

Södermanland, 28

Blekinge, 28

Örebro, 28

Halland, 27

Gävleborg, 27

Jämtland, 26

Värmland, 24

Gotland, 20

Norrbotten, 20

Kronoberg, 18

Riket, 34

 

Källa: Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer (statistik för 2018)