Bröstbild raderades – mannens bild gick fri

Publicerad

KARLSTAD. Magdalena Dahlgren, 29, lade upp nästan två identiska bilder på sig själv och sin pojkvän Jonas på Facebook. Båda njuter i värmen och solar topless.

Eftersom hon visade sina bröst tog Facebook bort bilden med hot om att inaktivera hennes konto. Jonas bild var det inga problem med.

– Den nakna tjejkroppen ska alltid förknippas med sex. Nakenhet måste ju få förekomma i andra sammanhang. Det är väl helt uppenbart här att det inte har någonting att göra med sex. Det är varmt liksom, jag ligger och solar, säger hon.

Häromdagen låg Magdalena Dahlgren från Karlstad på stranden tillsammans med sin kille Jonas och solade.

– Vi var topless båda två, jag gör ingen stor grej av det, säger Magdalena Dahlgren.

De lade upp två olika bilder på Facebook via Instagram, där båda visar sina bröst. Sedan anmälde de båda bilderna för nakenhet. Facebook tog direkt bort Magdalena Dahlgrens bild - Jonas fick i stället ett tack.

Magdalena Dahlgren fick lova att ta bort alla nakenbilder, annars skulle hon bli avstängd från Facebook.

"Tänder på en manlig bringa"

Hon säger att hon inte förstår varför nakenhet skulle vara så provocerande.

– Att det ska vara så känsligt. Vi har ganska mycket annat på Facebook som borde vara mer stötande. Vi har liksom grupper som heter "Vit makt negerslakt" som får vara kvar, säger hon.

Magdalena Dahlgren blev inte förvånad över hur Facebook reagerade men tycker samtidigt att det finns en dubbelmoral i att de tog bort hennes bild men inte Jonas.

– Jag tänder ju jättemycket på en manlig bringa. Ska inte Facebook censurera det då, så inte jag sitter där på min kammare och gör helt kaos i världen för att jag inte kan behärska mig. Vänd på det, tänk till!

"Ett förtryck"

Efter att Facebook tog bort Magdalena Dahlgrens bild lade hon upp båda bilderna jämte varandra. Inlägget har fått många reaktioner - både positiva och negativa.

I en av kommentarerna står det:

"Jag hajar poängen men jag tror det skulle bli ohållbart om Facebook tillät bilder på nakna kvinnobröst. Det skulle spåra ur. Man tycker att all internetporr skulle mätta begäret efter naket men tyvärr är det nog inte så."

– Det är det ju redan. Är ditt mitt problem att män inte kan ta ansvar?, säger Magdalena Dahlgren och fortsätter:

– I grund i botten är det ett förtryck - vi ska dämpa kvinnor för att män inte kan behärska sig. Var och en får ta ansvar för sina handlingar.

Hon avslutar sitt inlägg med "Ner med patt-riarkatet!".

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER