"Min äldste son hittade en handske i den lada där han arbetade i måndags. Han lyfte upp den, tittade på den och lade tillbaka den. Hans svenske chef gjorde det också", berättar mamman till de två misstänkta bröderna när Expressens Mats Larsson träffar familjen. Foto: Jonte Wentzel"Min äldste son hittade en handske i den lada där han arbetade i måndags. Han lyfte upp den, tittade på den och lade tillbaka den. Hans svenske chef gjorde det också", berättar mamman till de två misstänkta bröderna när Expressens Mats Larsson träffar familjen. Foto: Jonte Wentzel

"Min äldste son hittade en handske i den lada där han arbetade i måndags. Han lyfte upp den, tittade på den och lade tillbaka den. Hans svenske chef gjorde det också", berättar mamman till de två misstänkta bröderna när Expressens Mats Larsson träffar familjen.

 Foto: Jonte Wentzel
Lisa Holm blev 17 år gammal. Foto: Henrik JanssonLisa Holm blev 17 år gammal. Foto: Henrik Jansson
Lisa Holm blev 17 år gammal.  Foto: Henrik Jansson

Brödernas mamma: "Jag kan inget äta"

Publicerad

KREKENAVA. Tårarna kommer ofta, och hon lever i ett slags chocktillstånd.

I lördags fick hon veta att hennes bägge söner gripits i Sverige, misstänkta för mord.

– De är bägge skötsamma och har aldrig varit i bråk, detta är helt otänkbart, säger mamman.

Mats Larsson har träffat föräldrarna till de gripna litauiska bröderna och hustrun till den yngre av de gripna.

Livet har plötsligt vänts upp och ner i villan i den lilla litauiska byn. I nästa månad skulle de bägge bröderna komma hem, och den yngre av dem, den 31-årige brodern, skulle flytta hem för gott till sin hustru och åttaårige son.

– Han har jobbat där i sex år och har bott i Sverige på heltid de senaste två åren. Vi planerade bygga ut huset för pengarna han tjänat ihop, berättar hustrun.

Hon har haft kontakt med sin make så gott som varje dag när han varit i Sverige. Mamman likaså. Men sedan fredags kväll är all kontakt bruten.

– Vi ringde hela natten mellan fredag och lördag men fick inget svar på mobilen, berättar mamman. Vi har fortfarande inte fått höra något ifrån dem. Varför har ingen hört av sig till oss?

"Hittade en handske"

De visste att det pågick ett sökande i Sverige efter den försvunna Lisa Holm. Sönerna hade berättat det redan på måndagskvällen, dagen efter att Lisa försvann.

– Min äldste son hittade en handske i den lada där han arbetade på måndagen. Han lyfte upp den, tittade på den och lade tillbaka den. Hans svenske chef gjorde det också.

– Några timmar senare kom polisen dit och sa att de inte fick arbeta mer där.

Bröderna fortsatte under veckan att berätta för dem där hemma att de fått avge DNA-prov - och under ett Skype-samtal med hustrun såg hon hur en polis kom på besök till gården.

– Jag frågade vad som hände och han skickade en länk till en svensk nyhetsvideo. Han tyckte något var konstigt och sa: ”Gud förbjude att de misstänker oss bara för att vi är litauer”.

Det är en misstänksamhet som litauerna har tvingats leva med.

Pratade direkt efter Lisa försvann

I fredags kväll, vid halvåtta tiden svensk tid, pratade den äldre av bröderna med sin mamma senaste gången.

– Hans fru höll på att laga middag och min yngre son var ute och fiskade. Hans storebror sa att han också tänkte gå ut om det nappade.

Men oron för vad som hände deras anhöriga i Sverige steg under natten och nästa morgon bekräftades mannans och hustruns farhågor när de läste på en litauisk sajt att två litauer och en kvinna gripits i Sverige. De förstod på en gång vilka det handlade om.

– Vi har befunnit oss i chock sedan dess. Jag kan inte äta, säger hustrun.

Mamman berättar samtidigt att hon varit i kontakt med människor i Sverige som känner hennes söner. De hade sett de litauiska bröderna dricka kaffe utanför sitt hus vid kvart över sex på kvällen - samma dag som Lisa försvann vid 18-tiden.

Befann sig i närheten

Anledningen till att polisen intresserat sig för hennes söner kan enligt uppgifter till mamman vara för att sönerna på fredagen, en tid innan Lisa Holms kropp hittades, ska ha befunnit sig i en verkstad cirka 100 meter från platsen där Lisa Holm hittades, utan kunna ge en god förklaring till varför de var där.

Mamman och hustrun berättar att bägge bröderna arbetat i Sverige i flera år. Den äldre har arbetat för samma svenska arbetsgivare i tre år, den yngre har varit där i två. De har bott på en gård mitt emot svensken.

– De har alltid varit väldigt duktiga på praktiska saker. Allt som har med bygge att göra, säger deras mamma.

– De har alltid varit skötsamma. De var inte ens i bråk i skolan.

"Är helt uteslutet"

Hustrun fyller i:

– Min man är en mycket snäll familjefar. Han är rädd för bråk. Ser han sådant så springer han i väg. Det är helt uteslutet att han har något med detta att göra.

De berättar att ingen av bröderna dricker alkohol, annat än vid speciella tillfällen. Arbetsgivaren har alltid gett dem mycket goda vitsord.

Och jobbet i Sverige har varit mycket viktigt för dem. De har tjänat drygt 20 000 kronor i månadslön, en mycket hög lön jämfört med litauiska mått mätt.

Pengar som 31-åringen nu bland annat tänkte spendera på familjen. Den äldre tänkte också åka hem på semester och sedan återvända till Sverige med sin hustru. Hur det nu blir vet ingen. Men släkten i Litauen är övertygade om att de är oskyldiga.

– Jag talade med dem hela förra veckan. Allt var normalt. Om något skulle ha hänt skulle jag ha märkt det, säger hustrun.

Familjen kan möjligen förstå att svensk polis griper utlänningar eftersom de finns en flyktrisk, men mamman säger:

– Om de hade gjort något så skulle de väl ha flytt, men de stannade kvar. Jag är helt säker på att de är oskyldiga.

Mamman har fått utmärkelser

Familjen ger ett ordentligt intryck. Mamman har fått flera utmärkelser av den lokala kommunen för att hon tagit hand om föräldralösa barn och adopterat dem. Hon har tre barn som bor där nu.

Nu fruktar hon att de ska få sina liv förstörda. Även om sönerna släpps så finns deras namn och bild på nätet.

- Hur kan de lämna ut sådant och publicera bilder, säger mamman. Detta blir en fläck för dem som aldrig kommer att gå ur. Jag vet att de är oskyldiga.

Den litauiska polisen har uppgett för litauiska medier att en av bröderna var bekant sedan tidigare. Det visar sig vara ett mindre brott.

Faller i gråt

För tio år sedan när den äldre brodern arbetade för en budfirma så försvann en tv under en transport. Han anklagades och fick betala en mindre summa böter.

– Jag antar att det är det polisen menar, säger brödernas pappa som nyligen drabbats av en hjärtattack.

Han är mest tyst under intervjun men även hans ögon tåras. Hans hustru är orolig för att han nu ska drabbas av nya hjärtproblem.

Familjen hoppas nu och tror att bröderna och 35-åringens hustru kommer att släppas i morgon, att polisen snabbt kommer fram till att de tagit fel personer.

– Jag är säker på att de kommer att släppas, säger mamman. Allt är ett hemskt misstag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER