Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brödernas maktgrepp – om familjens miljarder

Martin Bengtsson äger liksom sin bror Fabian 25,5 procent av Waldir. Han beskrivs som analytisk och duktig på siffror.Foto: RESURS HOLDING
Fabian Bengtsson. Äger i dag 25,5 procent av familjekoncernen Waldir som årligen gör hundratals miljoner kronor i vinst.Foto: SEBASTIAN EKSTRAND/SIBA
Bengt Bengtsson avled i höstas och lämnade en månad innan sin död större delen av makten i familjekoncernen till sina söner Fabian och Martin Bengtsson.Foto: LASSE LINDEN

De bor i mångmiljonvillor i det exklusiva villaområdet Hovås i Göteborg, kör Porsche, Bentley och McLaren.

Bröderna Fabian och Martin Bengtsson har nu fått makten i familjekoncernen som äger Netonnet.

Den nya ägarfördelningen planerades i detalj några månader innan deras pappa avled i höstas.

I dag tjänar familjen miljardbelopp på konsumtionslån och försäkringar.

– Martin och Fabian kompletterar varandra enormt bra, säger Netonnets kommunikationschef Nora Ay.

Han kidnappades 2005, sattes i en specialkonstruerad låda i en lägenhet i centrala Göteborg medan kidnapparna krävde en lösensumma på 50 miljoner kronor.

Men historien fick ett lyckligt slut. Fabian Bengtsson, son till den framlidne Siba-ägaren Bengt Bengtsson, släpptes fri efter 17 skräckdygn – helt utan fysiska skador. Och kidnapparna kunde gripas.

– Nej, jag tror inte på Gud. Men det hände att jag bad där i lådan, när jag var som mest förtvivlad, sa han för flera år sen i en intervju med DI Weekend. 

I dag har Fabian Bengtsson, 46, och hans bror Martin Bengtsson, 48, fått makten över familjeimperiet efter att deras pappa Bengt Bengtsson avled 21 september i år – 77 år gammal.

Bengt Bengtsson tog över sin pappas företag Siba 1961 och byggde upp det till ett av de ledande hemelektronikbolagen i Sverige.

697 miljoner kronor i förlust

Men när Elgiganten och tyska Mediamarkt etablerade sig på den svenska marknaden samtidigt som nätförsäljningen ökade stort blev konkurrensen alltför hård och lönsamheten sjönk.

Under de senaste tio åren, 2008–2017, gjorde Siba sammanlagda förluster på drygt 697 miljoner kronor. 

I dag finns det inga Sibabutiker kvar – den sista stängdes den 5 maj 2017.

Men familjen Bengtsson hade redan under 2011 köpt aktierna i Netonnet via sitt maktbolag Waldir och det var nu här som den framtida satsningen skulle ske.

Liten vinst för Netonnet

Netonnet är inriktat på nätförsäljning och försäljning i lagerbutiker.

Men även här går verksamheten trögt visar GT:s granskning. Vinsterna är blygsamma och marginalerna små.

Vinstmarginalen har sedan 2011 legat på drygt en procent. Det betyder att Netonnet bara gör en krona i vinst på varje omsatt hundralapp.

För 2017 var det ännu tuffare. Bolaget redovisade visserligen en omsättning på 4,9 miljarder kronor men gjorde bara en vinst, efter finansnetto, på 1,7 miljoner kronor – en vinstmarginal på endast 0,03 procent. 

Har räddat familjen ekonomiskt

Men familjen Bengtsson gör de stora vinsterna på sitt ägande i Resursholding AB. Familjen äger drygt 28 procent av aktierna via Waldirkoncernens dotterbolag Waldakt AB. 

Familjen Bengtsson är största ägare i Resurs Holding. Vinsterna härifrån har räddat familjen ekonomiskt.

Resurs Holding äger Resurs Bank och Solid försäkringar.

Bengt Bengtsson var en av grundarna till Resurs redan 1977 – och det har räddat familjen ekonomiskt.

Resurs Bank ger konsumentkrediter och via Solid kan kunderna försäkra sin hemelektronik. Men Resurs Holdings verksamhet har sedan starten utvidgats stort.

Några av Resurs Banks samarbetspartners inom finansierings- och betalningslösningar är – förutom Netonnet – Sova, Ticket, BMW, Bauhaus och Mio. 

Resurs har i dag tiotusentals butiker i Norden och en kundbas på cirka fem miljoner kunder. Och i försäkringsbolaget Solid kan man i dag teckna försäkringar för inkomster, resor, cyklar och till och med för bröllop.

Vinsten i Resurs Holding blev för 2017 1,8 miljarder kronor och det egna kapitalet uppgick till 6,2 miljarder kronor.

Familjen Bengtsson ägde från början drygt 42 procent av aktierna i Resurs, men då bolaget börsnoterades 2016 sålde de en del av sitt aktieinnehav.

Aktieförsäljningen och vinster från resultatandelar gav familjens maktbolag Waldir en vinst, efter finansnetto, på 927 miljoner kronor för 2016.

Sammanlagt har Waldir på fem år gjort vinster på 2,3 miljarder kronor och har i dag ett eget kapital på 2,7 miljarder kronor.

Ändrade på maktfördelningen 16 dagar innan han avled

När Bengt Bengtsson avled, efter en kortare tids sjukdom, den 21 september i år hade familjen i detalj planerat hur ägandemakten skulle fördelas i koncernen:

Den 5 juni i somras ägde Bengt Bengtsson och hans hustru Eva Bengtsson totalt 136 300 aktier av totalt 306 400 – motsvarande 44 procent. Sönerna Martin,48, och Fabian, 46, och dottern Isabel Bengtsson, 33, ägde då 56 700 aktier var – motsvarande 18,5 procent.

Den 30 augusti – knappt en månad innan Bengt Bengtsson avled – ändrades aktiefördelningen och det tillkom fler aktier genom en fondemission:

Bengt Bengtsson och hans hustru minskade då sitt innehav till sammanlagt 32 559 aktier – en ägarandel på knappt nio procent. 

Martin och Fabian Bengtsson hade nu 92 591 aktier vardera – dvs 25,5 procent per person och sammanlagt 51 procent. Dottern Isabel ägde 24,5 procent. Tillkom gjorde då även sonen Victor Bengtsson, 37, som fick 15,6 procent av aktierna.

Men den 5 september – 16 dagar innan Bengt Bengtsson avled – ändrades aktiefördelningen igen.

Sonen Victor Bengtssons andel minskade till 11,6 procent, aktier som han i dag äger via bolag. Och Bengt Bengtsson ökade sitt aktieinnehav så att hans hustru nu ägde sammanlagt 12,8 procent.

Men fortfarande hade, vid pappans död, sönerna Fabian och Martin Bengtsson makten över miljardkoncernen med sina 51 procent.

Bröderna kompletterar varandra

Nora Ay är kommunikationsansvarig på Netonnet och har tidigare arbetat på Siba med ekonomi och inköp. Hon har också jobbat nära de båda bröderna Fabian och Martin Bengtsson under flera år och beskriver dem som mycket kompetenta.

"Martin och Fabian kompletterar varandra enormt bra", säger Nora Ay, kommunikationsansvarig på Netonnet.Foto: NETONNET

– Martin är enormt duktig med allt som har med siffror att göra och jätteanalytisk. Det är ju Fabian också men han är intresserad av marknadsföring och varumärkesdelen. De kompletterar varandra enormt bra, säger Ay.

Fabian Bengtsson har under de senaste åren även stärkt sin makt inom svenskt näringsliv.

Han är bland annat ordförande i Sverige största företagarorganisation, Företagarna. Han är också styrelseledamot i Axfood som äger Willys och Hemköp, styrelseledamot i fastighetsmäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling och han är även styrelseledamot i E-sportbolaget Irootfor och i Tipser AB – som utvecklar e-handelsplattformar.

Fastighetsbolag i Marbella

Fabian och Martin Bengtsson äger också bolaget AB Gardi. Bolaget förvärvade 2017 aktierna i det spanska bolaget Gorzi Invest som bedriver fastighetsutveckling i Marbella och där Martin Bengtssons sambo är marknadskoordinator.

I dag lever familjen lyxliv för sin förmögenhet. 

Alla utom Victor Bengtsson, som bor i en våning på Östermalm i Stockholm, bor i mångmiljonhus i det exklusiva bostadsområdet Hovås i Göteborg. Fabian Bengtsson har även en sommarstuga i Mollösund i Orust kommun.

Flera olika lyxbilar

Fabian och Martin Bengtsson har också ett stort bilintresse.

Fabian Bengtsson äger en Volvo XC90, en McLaren MP4 från 2012 och en Bentley Bentayga 2017 års modell. Bilen är en suv och kostar ny cirka två miljoner kronor. 

Fabian Bengtsson har ett stort intresse för bilar och köpte nyligen den här suven från Bentley. Priset: drygt två miljoner kronor.Foto: JENS MEYER / AP

McLaren MP4 tillverkades under åren 2011–2014. Bilen har en åttacylindrig motor på 600 hästkrafter. Accelerationen från 0–100 km/h går på tre sekunder och bilens toppfart ligger på 320 km/h. Priset: Drygt två miljoner kronor.

Fabian Bengtsson äger även en Mclaren MP4. Toppfart: 320 km/h.

Hans bror Martin Bengtsson äger en BMW X5 och två Porschar – en 911 Carrera och en Macan.

Hundratals miljoner kronor i aktieutdelningar

Men de har råd. Fabian Bengtsson har på tre år haft sammanlagda inkomster – inklusive överskott av kapital – på drygt 70 miljoner kronor.

Martin Bengtsson har haft motsvarande inkomster på drygt 71 miljoner kronor.

Deras syster Isabel Bengtsson, 33, och bror Victor Bengtsson, 37, hade under samma period också deklarerat stora inkomster och överskott av kapital. Isabel Bengtsson totalt drygt 66 miljoner kronor och Victor Bengtsson motsvarande 70 miljoner kronor.

Totalt har familjen Bengtsson på fem år tagit aktieutdelningar från sitt maktbolag Waldir på drygt 716 miljoner kronor.

Träffade den stora kärleken

Victor Bengtsson jobbade tidigare för Siba i Norge och satt också i styrelsen i koncernmoderbolaget Waldir. Några veckor innan hans pappa avled avgick han som styrelsesuppleant.

Victor Bengtsson är den i familjen som fick ärva minst antal aktier i Waldir. Han jobbar inte heller i familjeföretaget och bor i dag i Stockholm.Foto: SIBA

I dag driver han bland annat ett investmentbolag där hans aktieinnehav i Waldir finns.

Hans syster Isabel Bengtsson var tidigare e-handelschef på Siba. Hon sitter kvar i styrelsen i Waldir, men jobbar inte i koncernen i dag.

För några år sedan startade hon bolaget Isa Couture som skulle bedriva e-handel inom mode och heminredning.

Men bolaget gjorde under flera år förluster och är nu inte längre aktivt.

Isabel Bengtsson var under en period e-handelschef på Siba. I dag är styrelseledamot i familjens maktbolag Waldir och föräldraledig.Foto: SIBA

– Hon träffade den stora kärleken och jag vet att för bara några veckor sedan födde hon sitt tredje barn, säger Nora Ay.

Vi har sökt Martin, Fabian, Victor och Isabel Bengtsson via Nora Ay, kommunikationsansvarig på Netonnet.