Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brödernas advokat: "Förhören var tortyr"

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades felaktigt ut som skyldiga för fyraårige Kevins död 1998.
Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Arvika kommun har gjort sig skyldig till medhjälp till tortyr mot de bröder som felaktigt utpekades som skyldiga i Kevinfallet, hävdar brödernas advokat Stefan Liliebäck.

Han säger att det kan det bli aktuellt med stämning av kommunen.

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades felaktigt ut som skyldiga för fyraårige Kevins död 1998. De friades tjugo år senare.

Under sommaren har brödernas advokat Stefan Liliebäck gått igenom Arvika kommuns socialtjänsts handlingar i ärendet.

– I tv-dokumentären om fallet kan man se polisförhör med pojkarna där man utsätter dem för ett psykiskt lidande som jag definierar som tortyr. Personal från socialtjänsten satt med i förhören och ingrep inte, utan uppgav efteråt att de samarbetade med polisen. Därför anser jag att de gjort sig skyldiga till medgärningsmannaskap till tortyr, säger Stefan Liliebäck.

Brödernas advokat, Stefan Liliebäck.
Foto: Advokat Stefan Liliebäck

Mötte kommunen

Liliebäck har preciserat sin kritik mot socialtjänsten i ett antal punkter. Under måndagsförmiddagen skedde, på Liliebäcks initiativ, ett möte med företrädare för Arvika kommun där de senare fick ta del av hans utredning. De utpekade pojkarna var med på mötet.

– Det var ett jättebra möte. Det här var första gången pojkarna fick träffa någon från någon myndighet, säger Liliebäck.

Till SVT säger Christian Karlsson om mötet att ”det är skönt att få ge sin sida, direkt öga mot öga”.

Liliebäck vill att kommunen återkommer med en ursäkt och ett besked om ekonomisk kompensation till bröderna. Om den föreslagna ersättningen uteblir eller av bröderna uppfattas som för låg, kan det bli aktuellt med en stämning av kommunen.

Praxis saknas

– Vi har inte preciserat något belopp. Det finns ingen praxis. Men det kom ett vägledande fall i somras där en pojke som suttit på rättspsyk efter ett falskt erkännande fick cirka 2 000 kronor per dag han suttit inspärrad, uppger Liliebäck.

Via en pressträff på måndagsförmiddagen meddelade företrädare för Arvika kommun att ärendet är prioriterat men att kommunen först måste bestämma hur det ska beredas, det vill säga vem eller vilka som ska utreda anklagelserna mot socialtjänsten och därefter bemöta dem. En avstämning med bröderna och deras ombud ska ske den sista oktober.

– Detta ska utredas så snabbt som möjligt, men det är också viktigt att det blir bra behandlat. Händelsen är ett trauma för Arvika, säger kommundirektör Hans Karlsson.

SE OCKSÅ: Så blev mordet på Kevin en politiks fråga