Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bröderna som mördade sina vänner tillsammans

Martin Saliba, som har dubbelt medborgarskap, flydde till Libanon innan hans livstidsdom hunnit fastställas i Sverige. Nu har han dömts till livstids straffarbete.
En av bröderna Slaiba Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Alaa Farraj var ett av tre offer för trippelmordet i Uddevalla. Foto: PRIVAT

Bröderna Mark, 26, och Martin Saliba, 25, sköt ihjäl sina vänner.

Sedan levde den yngre brodern ett liv på flykt – med jobb på ett badhus och drömmar om att bli polis.

Nu har han dömts till straffarbete i resten av sitt liv.

– Domen kan inte ta ifrån mig den saknad och tomhet jag känner efter att ha förlorat min son, säger Nora Assad, mamma till Alaa Farraj som blev ett av Saliba-brödernas offer.

Sent på fredagskvällen den 6 mars år 2015 pratade Aisha Amin precis som vanligt med sin son på telefon.

– Han berättade att han låg hemma i soffan i sin lägenhet, kollade på tv och åt nötter. Han skojade med mig och skrattade. Sedan sa han "god natt mamma", minns hon.

Morgonen därpå kom nyheten om att tre unga människor mördats i Uddevalla.

Rawand, 22, svarade inte längre i sin telefon och hemma hos honom var det ingen som öppnade. På eftermiddagen kom polisen hem till Aisha och hennes familj med det värsta besked en förälder kan få: hennes son var död.

Ihjälskjuten.

– Det var helt ofattbart. Det var en sådan chock. Än i dag frågar jag mig dagligen varför, varför dödade de honom? undrar Aisha nu, tre och ett halvt år senare.

Aisha Amin pratade med sin son i telefon bara några timmar innan det att han blev ihjälskjuten i Uddevalla. Foto: Privat

Livstidsdom för bröderna Saliba

På söndagen, bara ett dygn senare, greps bröderna Mark och Martin Saliba misstänkta för trippelmordet. Polisutredningen var lång och i förhandlingen i tingsrätten känslosam.

När domen förkunnades stod det klart att den äldre brodern, den nu 26-årige Mark Saliba, dömdes till livstids fängelse av tingsrätten, men Martin Saliba, 25, friades helt från mordanklagelserna.

I hovrätten fastställdes Mark Salibas livstidsdom – och även lillebrodern dömdes till livstids fängelse.

Mark Saliba har dömts till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.

Men då hade han redan hunnit fly landet. Martin Saliba stack till Libanon, där han också har medborgarskap, för att bo hos sin mormor i en by nära gränsen till Syrien, i ett hus vid vägen i byn Qousaya.

Släktingar har berättat för GT att han jobbade i en simhall och på ett badhus – och den livstidsdömde trippelmördaren hade som dröm att bli polis.

 – Han åkte som han ville och han jobbade. Han levde ett helt normalt liv. Han gömde sig inte på något sätt, har mormodern berättat.

Martin Salibas jobbade här på badhuset Rehab utanför staden Zahle. Det var också här han greps. Foto: LISA MATTISSON

Martin Saliba flydde

Det sa även Martin Saliba själv.

I juli 2016, samtidigt som trippelmördaren var internationellt efterlyst, ställde han upp på en intervju i Hänt i veckan och berättade om sin tillvaro på flykt, från en hemlig plats i Libanon. I den fortsatte han hävda sin oskuld – och förklarade samtidigt att han saknade barndomsvännen Alaa Farraj, det andra offret.

– Just nu lever jag ett helt vanligt liv. Jag jobbar och har ett hem, tak över huvudet. Jag har allt jag behöver, men jag är ändå född och uppvuxen i Sverige. Det är där jag hör hemma, sa Martin Saliba till Hänt.

Han berättade också att han var vän till Rawand Aziz. Det är något som även anhöriga till mördarna, och offren, har vittnat om. GT har tidigare berättat om brödernas mycket nära relation med de döda offren – gemensamma vänner har till och med beskrivit dem som "bröder".

– Alaa hade hjärtproblem och när han låg på sjukhus vakade den ene brodern vid hans sida dag och natt i flera månader, har en nära vän till både misstänkta bröderna och Alaa Farraj, 21, berättat.

Att förlora Alaa och Rawand var som att förlora två söner, har bröderna Salibas mamma tidigare sagt.

– De har varit tillsammans sedan de var små och jag vet att de hamnade i bråk vid flera tillfällen med andra och att de har blivit dömda tillsammans. Ibland var det på grund av att de ville skydda varandra, min ene son gjorde allt för att skydda Alaa, sa mamman under tiden som Mark och Martin Saliba satt häktade. 

– De var hos oss varje dag, i perioder bodde de nästan hos varandra. Alaa bodde med min son i samma lägenhet i fyra månader, de var en jättestarkt sammansvetsad grupp.

Bröderna Martin och Mark Saliba tillsammans med offret Alaa Farraj, under en semesterresa. Foto: FACEBOOK/PRIVAT

Saliba-bröderna var vänner med offren

Under mordkvällen hade Rawand Aziz hämtat Martin och Mark Saliba på flygplatsen, efter att dessa varit på en Thailandsresa. 

Något motiv till mordet har inte kunnat fastslås. Ett tänkbart sådant framkom under de svenska rättegångarna, att bröderna åkte hem till sin pappa och fick veta att han under tiden de var på semester blivit utsatt för ett rån. Något som de ska ha fattat misstankar om att deras offer hade någon inblandning i.

Bröderna stämde träff med vännerna och mördade, enligt hovrättsdomen, dem tillsammans. Med på platsen fanns också den 18-åriga kvinnan som tros ha skjutits eftersom hon var vittne.

Rawand Aziz, 22, ett av offren i trippelmordet. Foto: Polisen

Martin Saliba greps på nytt nästan ett år efter att han dömts till lagens strängaste straff i Sverige. Den gången av libanesisk polis. Han har suttit frihetsberövad sedan dess, och senare åtalades han.

Nora Assad, mamma till Alaa Farraj, åkte till Libanon i början av året och var på plats under delar av rättsförhandlingarna.

Under dem pekade Martin Saliba ut storebrodern som den skyldige.

– Man brukar säga att livet går vidare, men den här smärtan ... Den läker inte, säger Nora Assad.

"Smärtan läker inte", säger Nora Assad, vars son Alaa Farraj blev ihjälskjuten i Uddevalla. Foto: Aziz Taher

Anns dotter mördades

Den libanesiska domen mot Martin Saliba drog ut på tiden – men under måndagen föll den: Han dömdes till döden.

Men eftersom Libanon inte längre utför dödsstraff omvandlades straffet till livstids straffarbete.

– Det här har jag väntat på länge. Jag är nöjd med domen, men den kan inte ta ifrån mig den saknad och tomhet jag känner efter att ha förlorat min son, säger Nora Assad.

Det tredje offret var en 18-årig kvinna. Hennes mamma Ann fick informationen om trippelmordet via medierna. 

– Vi har gått och väntat på det här så länge. Jag kände mest, varför kunde inte polisen eller någon annan meddelat oss innan?, säger hon.

Hon berättar att domen på samma gång innebär ett avslut för henne.

Anns 18-åriga dotter sköts ihjäl av bröderna Saliba. Foto: Privat

– Jag känner en stor lättnad. Det här skulle han inte få komma undan med, det var en enorm lycka att rättvisan kom ikapp. Det här är en upprättelse för min dotter.

Den 18-åriga kvinnans syster Emma, berättar att det är först nu som det riktiga sorgearbetet kan ta vid. 

– Det är fruktansvärt tungt och en del av mig dog med min syster.

– Känslorna kommer ikapp nu. Jag känner att jag har förändrats under de här åren. Jag har fått stänga av en del av mig själv för att kunna klara av vardagen samtidigt som jag är helt nedbruten inuti. Det är först nu jag inser hur skadad man har blivit, fortsätter hon. 

Martin Saliba kan överklaga

Samtidigt finns det en fråga som fortfarande är obesvarad för Emma och för de tre mammorna.

Varför?

Varför mördade Mark och Martin Saliba deras älskade familjemedlemmar?

– Det är en tung insikt att vi aldrig kommer på reda på varför, det ligger något bakom morden som aldrig kommer komma fram, säger Emma.

 

Emma säger att en del av henne själv dog samtidigt som systern mördades. Foto: Privat

Martin Saliba har nu ungefär två veckor på sig att överklaga. GT utan framgång sökt hans svenska advokat Björn Hurtig.

Till SVT Nyheter Väst säger advokaten att Martin Saliba nu fått ett hårdare straff, då "livstid verkligen är livstid i Libanon".

– Han trodde att han skulle komma undan, men rättvisan har långa armar, säger Nora Assad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!