Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröderna som håller Falkenberg i skräck

Här är gänget som terrorierar Falkenberg . De styrde tidigare den lokala maffiagruppen "La Familia" och försökte under en period att regera i området Falkagård.
Falkenberg i lågor. Bilbränder, mordbränder och skottlossningar skakade Falkenberg under några månader 2009. Den efterföljande rättegången pågick mellan mars och maj 2010. Den som straffades hårdast dömdes till fängelse i fyra år och ett halvt år. .
Foto: Niklas Henrikczon
Här på en cykelbana i det lilla området Falkagård i Falkenberg mördades en man med ett skott i ryggen.

FALKENBERG. Här är gänget som terroriserar Falkenberg.

De styrde tidigare den lokala maffiagruppen "La familia" och försökte under en period regera i området Falkagård.

Nu kan två av dem dömas för inblandning i Falkagårdsmordet.

I oktober mördades en 26-årig man på en cykelbana i Falkagård i Falkenberg. En 23-åring man är misstänt för att ha skjutit det dödande skottet, och hans 30-årige kamrat är åtalad för medhjälp till mord för att ha pushat 23-åringen att skjuta. I fredags avslutades rättegången i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt.

Åklagaren yrkade på 16 års fängelse för 23-åringen och sex år för 30-åringen. De båda advokaterna ville att deras klieter frikänns. Männen är fortsatt häktade i väntan på domen som meddelas 25 april.

Det är inte första gången dessa två är inblandade i grov brottslighet i Falkenberg. Tillsammans med 30-åringens två bröder är de välkända av polisen.
- De är brottsaktiva, säger Stefan Yngstrand, närpolischef i Falkenberg.
Advokat Lars Brandel, som försvarat de två yngsta av bröderna vid flera tillfällen har en förklaring till det.

- Är det någon som råkar ut för något så ställer de andra bröderna upp till 100 procent. Lojaliteten för den egna familjen är total. Men det har fört med sig att man har blandats in en massa saker som man inte har varit inblandad i före.

Skott och bränder

Under 2009 skakades Falkenberg av skottlossningar, mordbränder, bilbränder och flera fall av misshandel. Det fanns tidigt misstanke om att gänget låg bakom detta. De dömdes för många av brotten, men inte allt. Och då trots att de själva nekade till de flesta brott de misstänktes för.
Enligt Per-Erik Andersson, poliskommissarie i Hallands län, var oroligheterna gängets sätt att få kontroll över och regera i Falkagård.

- Det var en kurragömmalek med polisen. När vi kom till platsen där det brann bilar så stod de där och hängde. Det var press på oss då. Dels från allmänheten som ville få sina brott uppklarade och dels från gänget.

Sönderslagen

Per-Erik Andersson berättar att en polisbil blev sönderslagen, fönster i polishus krossades och poliser blev utsatta för hot samt anmälda för påstådda övergrepp.
- Sammantaget var detta ett sätt att undergräva polisens förtroende hos allmänheten, demonstrera sin egen duglighet och försöka passivisera enskilda polismän.
Brottsspiralen ökade och signalerna från centralt håll blev att brottsbekämpningen var överordnad polisens egen ekonomi.

Gängkonflikt

En konflikt mellan gänget och boende i Falkagård ledde tillslut till att bröderna blev vräkta och tvingades flytta därifrån.
Samtidigt som de satte skräck i Falkenberg levde de lyxliv på krogen, med VIP-bord och champagne.

- Inkomst från vanligt arbete har varit begränsat. Bedrägerier, utpressning och narkotikabrott har eventuellt varit inkomstkällan, säger en polis.
Bröderna har en rad domar mot sig men det fanns även misstankar om att de varit inblandade i fler brott.

- Det kan ha varit så att de figurerat i periferin men inte dem som blivit dömda. Ibland kanske vi tror att de har ett finger med i spelet, det kanske de har till och med, men jag har inte belägg för det. Det kan vara så att någon i deras bekantskapskrets begår ett brott då är det lätt hänt att dra slutsatsen, säger Stefan Yngstrand.
När de försökte styra i Falkagård under 2009 gjorde de det under gängnamnet La Familia.

- Fast La Familia har nog större begrepp än vad de syftade på när de kallade sig för det. Min övertygelse är att det inte ska kopplas ihop med den grova italienska maffian som också kallar sig för La Familia. Man kan säga att det var en lokal variant, säger Per-Erik Andersson.

Pekas ut som ledargestalt

I domen efter oroligheterna 2009 pekas 29-åringen ut som ledargestalt i La Familia. Här framgår det även att gänget under en period anslöt sig till Black Cobra.
- Det har funnits tecken på att de har tillhört den falangen men också att de har brutit med den grupperingen, säger Per-Erik Andersson.
Männen själva vill dock inte kännas vid dessa uppgifter. I domen från 2010 kan man läsa att mellanbrodern ska ha sagt att han inte har någon kontakt med sådana grupper som La Familia och vet inte om övriga familjemedlemmar har koppling till dem. I samma dom framgår även att man hittat tröjor med texten Black Scorpions, en grupp knuten till Black Cobra. 30-åringen vet inget om dessa tröjor eller vad Black Scorpions är. För honom är Black Cobra en svart orm.

Kallade sig Falkaboys

Männen har även haft andra gängnamn. Som ungdomar kallade de sig Falkaboys. Vad de kallar sig nu är oklart.

Per-Erik Andersson berättar att det blev lugnare i Falkagård när domen föll efter oroligheterna 2009 och även efter att ett antal personer häktats misstänkta för inblandning i mordet på cykelbanan i höstas.

GT har sökt de andra advokaterna utan att lyckas.

Mordet på cykelbanan

21 OKTOBER: Vid 23.30-tiden får polisen larm om att en man ligger skottskadad på en cykelbana i stadsdelen Falkagård i Falkenberg. Mannen, som är 26 år, förs till sjukhus men avlider av skottskadorna.


22 OKTOBER: Polisens tekniker hittar en tomhylsa i anslutning till brottsplatsen som misstänks komma från mordvapnet. Sen hittas ytterligare tomhylsor som pekar mot att det är två vapen som avlossats.


30 OKTOBER: Ett 50-tal poliser slår tidigt på morgonen till mot sju olika adresser i Falkenberg. Sju personer grips och tas med till förhör misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. Ytterligare två personer greps senare.


1 NOVEMBER: Åklagaren försätter fem av de gripna på fri fot. De är fortsatt misstänkta men anses inte kunna störa utredningen


2 NOVEMBER: Halmstad tingsrätt beslutar att häkta de fyra männen på sannolika skäl misstänkta för mord.


11 DECEMBER: En av de fyra häktade personerna i Falkenberg försätts på fri fot.


13 DECEMBER: Varbergs tingsrätt beslutar att den 22-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för mordet ska sitta kvar i häktet. Samtidigt försattes de två andra misstänkta på fri fot.


21 FEBRUARI: 22-åringen åtalas för mord. En 29-årig kamrat åtalas för medhjälp till mord. Enligt åtalet ska 29-åringen ha skjutit flera skott i luften samtidigt som han uppmuntrat 22-åringen att skjuta.


7 MARS: Rättegången inleddes. Den hålls i en säkerhetssal vid Göteborgs tingsrätt. Den första delen av rättegången är avklarad men det återstår ett antal dagar. Rättegången avslutas 11 april.


20 MARS: Rättegångsstart för fyra av det 26-årige offrets kamrater som misstänks ha förberett för att mörda den misstänkta mördaren.

Oroligheterna i Falkenberg 2009

Under några månader 2009 var det väldigt oroligt i Falkenberg. Åtalet som senare lämnades in omfattade totalt 27 och  10 personer, bland dem de tre bröderna  och deras nu 23-årige kompis.


De gjorde sig bland annat skyldiga till en misshandel av en familj. Pappan och sonen i familjen kom på gänget när de gjorde inbrott i deras bil. Familjen lyckades fånga en av bröderna. I ett försök att frita honom misshandlades pappan och sonen med ett baseballträ. Senare under kvällen sköt någon mot familjens bostad.


Åtalet rörde även mordförsök. Den yngsta av bröderna och 22-åringen åkte moped och sköt mot tre personer. En man träffades på underbenet. Hovrätten ändrade brottsrubriceringen till misshandel.

Äldste brodern

Åtal 2014
I fredags avslutades rättegången där en 23-åring misstänks ha skjutit ihjäl en 26-årig man på en cykelbana i Falkagård i Falkenberg. Den äldre broden  har åtalats för medhjälp till mord. I åtalet framgår att han ska ha hetsat den 23-åringen att skjuta.
Han misstänks även för ringa vapenbrott då polisen hittade en elpistol i hans bostad.


Dom 2012
Sex månaders fängelse. Han hade misshandlat en person med ett vasst föremål. Han dömdes även för skadegörelse för att ha kastat ett brunnslock på en bil.
Hovrätten ändrade påföljden till nio månaders fängelse.


Dom 2012
Dagsböter för hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen och brott mot vägtrafikskattelagen till dagsböter. Till poliserna ska han ha sagt: "om ni tar mig nu, tar jag er i morgon".
I domen framkommer det att han vid detta tillfälle förekom under 20 avsnitt i belastningsregistret.


Dom 2010
Fem års fängelse för medhjälp till försök till försök till mord, misshandel, vållande till kroppsskada, anstiftan till olaga tvång, olaga hot, skadegörelse, anstiftan till övergrepp i rättssak, olovligt innehav av farligt föremål samt grovt vapenbrott.
Hovrätten ändrade en brottsrubricering ogillade en åtalspunkt. Påföljden blev i stället två år.


Dom 2007
Fängelse i ett år och åtta månader för bland annat grov misshandel, misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman.

Yngsta brodern

Åtal 2014
Åtalades i början av året misstänkt för narkotikasmuggling för att ha försökt att transportera drygt 450 gram cannabis via Öresundsbron.


Dom 2014
En månads fängelse för hot mot tjänsteman, narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Förekom vid tillfället för tingsrättsdomen under tolv avsnitt i belastningsregistret.


Dom 2012
Två månaders fängelse för misshandel, försök till stöld och hot mot tjänsteman.


Dom 2010
Fängelse i fyra år och sex månader för försök till mord, misshandel, grov misshandel, stöld, häleri, narkotikabrott samt grovt vapenbrott.
Hovrätten sänktes fängelsestraffettill åtta månader och ändrade brottsrubriceringen från försök till mord till grov misshandel.
I domen framkom det att han tidigare dömts till ungdomstjänst och ungdomsvård. De skrev även att han "redan har utvecklat en kriminell livsstil och identitet". Han ska även ha visat att han inte "vill eller kan tillgodogöra sig vård inom socialtjänsten".


Dom 2009
Dagsböter för obehörigt avvikande från trafikolyckspats.

Mellanbrodern

Dom 2013
Dagsböter för brott mot knivlagen.


Dom 2010
Fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel, narkotikabrott, dopningsbrott och vapenbrott.
Hovrätten fastställde tingsrättens dom.
I tingsrättsdomen står det att han vid tillfället förekom under fyra avsnitt i belastningsregistret.


Dom 2009
50 dagsböter för ringa misshandel.

23-årige kompisen

Dom 2007
Ungdomsvård för misshandel.
Nio månaders fängelse för ett rån i Danmark.


Dom 2009
Skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst och ett alternativstraff om fängelse två månader för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovligt brukande och ringa narkotikabrott.
Skyddstillsyn för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovligt brukande och narkotikabrott.


Dom 2010
Tio månaders fängelse för grov misshandel och olovlig körning. Hovrätten fastställde tingsrättens dom. I tingsrättens dom framgår det att han vid tillfället förekom under tre avsnitt i belastningsregistret. Domarna skrev även att han redan hade "utvecklat en kriminell livsstil och identitet", samt att han inte visat att han "vill eller kan tillgodogöra sig vård inom socialtjänsten".


Dom 2012
Skyddstillsyn för hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och narkotikabrott.
Dagsböter för olovlig körning.


Dom 2013
Åtta månaders fängelse för misshandel, olaga hot, ofredande, övergrepp i rättssak, anstiftan av övergrepp i rättssak, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. I domen framgår det att han förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret.


åtal 2014
Ifredags avslutades rättegången där 23-åringen misstänks ha skjutit ihjäl en 26-årig man i Falkagård. Han står åtalad för mord. Han är även misstänkt för försök till mord alternativt olaga hot för att ha riktat en pistol mot en man. Han nekar till brott men har erkänt att han var på mordplatsen under kvällen.
Misstänkt för narkotikasmuggling för att ha försökt att transportera drygt 622 gram cannabis över Öresundsbron.