Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bröderna Bogere utlämnas till Sverige

Här grips bröderna i Malága.
Här grips bröderna i köpcentret i Spanien.
Här grips bröderna i köpcentret i Spanien.

Förre OS-boxaren Patrick Bogere, 37, och hans Bandidos-bror Johnson Bogere, 35, utlämnas till Sverige.

– Vi väntar på transporten men vet inte när den blir, säger åklagaren Daniel Larsson.

Bröderna greps i Spanien efter att ha varit på flykt, misstänkta för inblandning i en brutal tortyrkidnappning i Västsverige.

För knappt två veckor sedan greps bröderna Patrick och Johnson Bogere i ett köpcentrum i Malaga på den spanska solkusten. Det var efter att en ledig polisman känt igen bröderna som gripandet kunde ske.

På filmen från gripandet, som GT tidigare publicerat, syns hur beväpnad polis trycker upp de båda männen mot väggen för att sedan handfängsla dem. Bröderna förs sedan genom katakomber och placeras i polisbilar.

Nu står det klart att bröderna snart kan vara på svensk mark igen. Ett beslut om utlämning från Spanien till Sverige togs nyligen.

Snart tillbaka i Sverige

– Det ska finnas ett beslut att de utlämnas. Vi väntar på transporten men vet inte när den blir, säger kammaråklagare Daniel Larsson som leder utredningen.

Den misstänkta kidnappningen ägde rum i Floda i Lerums kommun i februari i går. Fallet är omfattande och totalt har elva personer varit misstänkta för olika sorts delaktighet. Bröderna Bogere betraktas av åklagaren som huvudmisstänkta tillsammans med tre andra personer som redan sitter häktade i ärendet. 

Johnson Bogere.
Patrick Bogere. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Bröderna hade befunnit sig på flykt sedan i våras respektive försommaren, häktade i sin utevaro, när gripandet skedde.

Motivet uppges vara ekonomiskt. Enligt GP handlar det om reella eller påhittade skulder i miljonbelopp. Offren är två och enligt GP ska ett av offren ha torterats med hjälp av en borrmaskin.

De övriga misstänkta personerna, det vill säga inte de huvudmisstänka, ska bland annat ha fungerat som pengatvättare, enligt åklagaren.

Framgångsrikt polisarbete

Det har varit ett framgångsrikt polisarbete som ledde fram till att Patrick och Johnson Bogere greps i Malaga. Polis från region Väst har samarbetat med polisens svenska Fast-grupp och deras spanska motsvarighet.

Polisens Fast-grupp är specialiserade på att spåra svenskar som är på rymmen utomlands, och att hjälpa sina europeiska motsvarigheter att gripa misstänkta brottslingar som tagit sin tillflykt till Sverige. Fast är en del av det europeiska nätverket Enfast och motsvarande grupper finns i alla EU-länder.

Gripandet har beskrivits som odramatiskt.

– De greps ute på en publik plats och det var odramatiskt, har polisen vid Fast-gruppen tidigare sagt.

Dömda för brott

Bröderna har båda två ett gediget brottsförflutet. 

Johson Bogere har bland annat, mot sitt nekande, dömts för mordförsök och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse för sprängdåd i Göteborg år 2006, då handgranater som placerats under två bilar detonerade.

Misstankarna mot Patrick Bogere gäller nu människorov, synnerligen grov misshandel och grovt olaga tvång och Johnson Bogere misstänks för medhjälp till människorov, medhjälp till grovt olaga tvång och medhjälp till grovt bedrägeri.

Patrick Bogere står dessutom åtalad, misstänkt för annan brottslighet som ägde rum i fjol. Den brottsligheten har nyligen infogats i kidnappningsmålet och kommer att avhandlas under en och samma förhandling.

Advokat Jonas Lundberg försvarar Johnson Bogere. 

– Jag har inga kommentarer, man gör ingen skuldprövning vid en utlämning utan det är ett formellt förfarande, säger han.

GT söker Patrick Bogeres advokat Robert Utberg.

Enligt åklagare Daniel Larsson är det för tidigt att säga när åtal kan väckas. Han vill inte gå in på detaljer gällande brottsmisstankarna.

Utlämning innebär att en person som är misstänkt, åtalad eller dömd för ett brott i ett land kan utlämnas från ett annat land. Det sker till exempel inför en rättegång eller när ett straff ska avtjänas.