Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Då är han inte inte min bror längre"

Misstänkte mördaren Nerijus Bilevicius. Foto: Alex Ljungdahl
Baracken där Lisa Holm hittades. Foto: Polisen
Misstänkte mördaren Nerijus Bilevicius. Foto: Polisen
Mördade Lisa Holm. Foto: Polisen

Han blev medmisstänkt för mordet på Lisa Holm och allt djupare insyltad i dådet.

Men under ett tre timmar långt förhör tröttnade till slut brodern – och vände ryggen mot Nerijus Bilevicius, 35.

"Om det är Nerijus så är han inte min bror längre", sa han till förhörsledaren och berättade om det falska alibit.

Inför slutförhören i Litauen med Nerijus Bilevicius fru och bror, den 23 september, hade utredarna bestämt sig för att satsa allt på ett kort.

De visste att familjemedlemmarna satt inne med sanningen om var Nerijus Bilevicius hade befunnit sig under söndagskvällen då Lisa Holm försvann – och att deras berättelser skulle kunna bidra till att kartlägga dådet i tid och rum.

Strategin för att få duon att börja samarbeta var brutal. De presenterade hela beviskedjan mot Nerijus Bilevicius och lät informationen sjunka in.

Då berättade brodern om det falska alibit.

När polisen först kom för att topsa bröderna på DNA, efter att de hade hittat Lisas mopedhandske i ladan, så gick bröderna bredvid varandra när Nerijus Bilevicius ska ha lutat sig mot brodern och med låg röst ha sagt: "Om någon frågar så var jag hemma klockan sex."

Brodern berättade att han tyckt att det var konstigt att Nerijus Bilevicius hade bett honom ljuga om tiden. Och under resten av förhöret lämnade han flera, för brodern, försvårande uppgifter.

Nerijus var annorlunda

Han beskrev Nerijus Bilevicius som annorlunda efter flickans försvinnande.

"När Lisa Holm hade försvunnit var Nerijus annorlunda. Nerijus kunde inte sova. Nerijus brukade sitta ute och grubbla", berättade han för förhörsledaren.

Enligt brodern så kunde Nerijus Bilevicius bli aggressiv när han var berusad, vilket skrämde brodern. Han berättade samtidigt att Nerijus fru ska ha blivit illa behandlad.

"Hon var ledsen över att han drack och att han sa elaka ord", berättade brodern.

Polisen misstänker att en kökskniv som påträffades i Nerijus Bilevicius bil kan ha använts för att tvinga med sig Lisa Holm. Men den åtalade har hävdat att han haft kniven i bilen för att vässa pennor och skära upp plast.

"Nej. Till pennor brukade Nerijus använda den kniven som var röd eller rosa", säger brodern och berättar att kökskniven brukade användas för att skära potatis vid matlagning.

Täckplast i bilen

Under förhöret berättade polisen för brodern att de hade funnit täckplast i bilen, bakom förarsätena.

Vad användes den till?

"Allt som var i bilen tillhörde Nerijus", sa brodern och förnekade kännedom om plasten.

Förhörsledaren frågade rakt ut:

Tror du att det är Nerijus som har dödat Lisa Holm?

"Om det är Nerijus så är han inte min bror längre. Om det är Nerijus så borde han inte förneka."

Misstankarna mot brodern och frun avskrevs efter förhören. Och trots att det sedan dess har varit fritt fram att brevväxla med Nerijus Bilevicius på häktet, något som frun gjort, så har brodern inte sökt kontakt med Nerijus Bilevicius.

Åklagare Lars-Göran Wennerholm vill nu att både frun och brodern ska komma för att vittna mot sin familjemedlem under rättegången, men det verkar som båda kommer att utnyttja sin rätt att som nära anhöriga slippa medverka.