Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröd- och bullukt kan stoppa 1900 bostäder

Kartan visar hur brödlukten sprids från Pågens bageri i Högsbo industriområde.
Foto: Göteborgs Stad / Göteborgs Stad

Lukten av nybakat bröd och bullar i Högsbo i Göteborg överskrider de norska riktvärden som miljöförvaltningen lutar sig mot.

Som en konsekvens vill man stoppa det planerade bygget av 1900 nya bostäder. 

– Det känns absurt, säger Axel Darvik (L), till GP.

Göteborgs stad vill bygga en helt ny stadsdel i Högsbo industriområde. På sikt handlar det om cirka 1 900 bostäder. Man vill även bygga en ny skola och tre förskolor.

Men planerna kan gå om intet: Lukten från bull- och brödbak i det närbelägna Pågens bageri anses alltför stark. 

I sitt remissyttrande skriver miljöförvaltningen att byggnadsnämnden bör stoppa byggplanerna, och på tisdagen röstades förvaltningens förslag igenom. Det rapporterar GP.

Axel Darvik (L), 1:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden, röstade emot att stoppa förslaget.

– Det känns absurt att kaffe- och bullukt skulle vara ett sådant problem att man måste skrota planerna på nästan 2 000 bostäder, säger han till tidningen.

Axel Darvik, liberalerna.
Foto: ELIN JANEBÄCK / ELIN JANEBÄCK

Använder norska riktlinjer

I Sverige saknas allmänna riktlinjer för lukt från olika verksamheter, och i den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts har man i stället använt sig av norska riktvärden.

”Spridningsberäkningar utförda för Pågens verksamhet visar att en tydlig lukt förekommer inom en stor del av det planerade detaljplaneområdet under den tid produktionen är igång”, står det att läsa i miljökonsekvensbeskrivningen.

Man konstaterar att lukten inte riskerar att ge upphov till några negativa hälsokonsekvenser, men...

”Invånarantalet i kombination med de höga haltnivåerna gör, trots detta, att risken för störning bedöms vara överhängande. Bostadsbebyggelsens närhet till verksamheten bedöms därför ge upphov till en stor negativ konsekvens.”

– Vi säger inte att vi aldrig ska bygga. Vi vill gärna bygga, men vi måste göra det på ett sånt sätt att vi inte sätter människor och företag i en svår sits, säger Rikard Ledin Da Rosa (S), till GP.

”Inte haft några klagomål”

Kahls kafferosteri pekas också ut som problematiskt i luktutredningen. Rosteriet kan ”ge upphov till en säregen lukt som kan upplevas som störande.”

Kafferosteriet har dock gått med på att reducera luktutsläppen, något som inte är aktuellt för Pågen.

– Vi har inte haft några klagomål från boende i dag och vi håller oss inom ramen för utsläpp och bullernivåer efter den detaljplan som gäller i dag, säger Berith Apelgren, informationschef på Pågen, till GP.

Pågens tänker inte vidta några åtgärder.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG