Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Britt-Inger, 67, fick armen söndersliten av schäfer

Britt-Inger Strand var medtagen efter hundattacken. OBS, varning för starka bilder i bildspelet. Foto: PRIVAT
De två såren i armen efter schäferns attack. Foto: PRIVAT
Britt-Inger Strand och blandrashunden Freja klarade sig undan attacken med köttsår. Foto: PRIVAT

Britt-Inger Strand, 67, var på morgonpromenad när den lösspringande och aggressiva schäfern gick till attack. 

Hon hann tänka det värsta samtidigt som hon försökte skydda sin egen hund Freja.

– Jag tänkte, herregud, den hinner döda både Freja och mig, berättar Britt-Inger.

Hon är bedrövad över att attacken hittills inte fått några konsekvenser för schäferns ägare som lämnade henne blödande i diket efter attacken.

Det var för en månad sedan som Britt-Inger Strand, 67, från Uddevalla och hennes nioåriga hund Freja attackerades under morgonpromenaden.

– En stor schäfer kom rusande och flög på mig. Den hoppade upp mot ansiktet, därefter bet den mig väldigt illa i armen innan den attackerade min lilla hund, berättar hon.

Hon berättar vidare:

– Vi var på landet som vi har mellan Färgelanda och Hedekas i Dalsland. Vi tog en morgonpromenad och den här schäfern bara dök upp helt ensam. Det gick lång tid, hunden skällde som en galning efter Freja som jag liggande i diket höll i famnen.

Hjälpte inte till

Under den pågående, utdragna attacken hann Britt-Inger tänka det värsta.

– Jag tänkte, herregud, den hinner döda både Freja och mig. Efter vad som kändes som en evighet kom en riktigt gammal gubbe på kryckor till platsen. Jag sa: jag behöver hjälp, ring efter doktor, säger hon och fortsätter:

– Men han bara muttrade nånting och gick därifrån med sin hund. Troligen förstod han inte vad jag sa, så där låg jag med oerhörda smärtor. Jag började krypa mot sommarstugan som låg cirka en kilometer bort.

Till sist kom en bil vars förare stannade och körde henne hem. Maken Ragne förstod allvaret och körde mot sjukhuset i Uddevalla. Man ringde också vänner som kunde köra Freja till veterinär.

Fick larma ambulans

Men efter ett tag var Britt-Inger så medtagen att man larmade ambulans. När man klippte upp hennes jacka och kläder ramlade en köttslamsa ner. En annan satt mycket löst. Såren var djupa.

OBS, varning för starka bilder i bildspelet. Foto: Privat
Britt-Inger fick rejäla köttsår. Foto: Privat

En månad efter attacken har Britt-Inger fortfarande ont i armen och har fått såren omlagda på sjukhus fyra gånger. Hon är glad att det inte slutade med värre skador och att hennes hund också klarade livet.

Däremot är hon missnöjd över myndigheternas passivitet efter händelsen.

– Jag har anmält till länsstyrelsen för att få dem att bedöma om denna person ska ha denna hund. Ingenting har hänt hittills i alla fall.

Utredningen nedlagd

– Jag har också polisanmält händelsen. Mest för att det ska hända nånting innan hunden flyger på någon annan, i värsta fall ett litet barn som går förbi.

– Men utredningen är nedlagd, har jag fått höra från polisen i Uddevalla.

Polisens presstalesperson i region Väst, Thomas Fuxborg, är inte insatt i ärendet.

– Det vanligaste skälet till att man lägger den härtypen av ärende är att man bedömer att ägaren inte brustit tillräckligt vad gäller ansvar och uppsyn, säger han.