Britt, 82, dricker drinkar på äldreboendets sandstrand

Britt Svensson dricker drinkar tillsammans med boendets enhetschef Ann Eriksson.
Foto: Privat

På Bäcklidens äldreboende kan man slå sig ner i en solstol och njuta av solen med en paraplydrink i handen. 

Till solrummet är alla pensionärer välkomna och det har blivit en populär mötesplats.

– Det är la gött, det får gärna bli ännu mer drinkar, säger Britt Svensson, 82. 

Britt Svensson bor på äldreboendet och berättar att hon nyligen var nere i solrummet tillsammans med tre andra boende. Hon säger att hon njuter av att sitta under de tre lamporna där.

– Man går ner och sätter sig där och bara myser, det är så gott, säger hon. 

Britt planerar att besöka solrummet ofta och säger att hon även är nöjd med de andra förändringarna som har gjorts på Bäcklidens äldreboende i Vinninga i Lidköpings kommun. Äldreboendet har nämligen nyligen gått igenom en större ombyggnad, vilket Nya Lidköpings-Tidningen först uppmärksammade. 

Bland annat finns nu ett bibliotek och ett nytt mötesrum i lokalerna. Aktivitetsutbudet har även ökats, med mer musikunderhållning och ett våffelkafé.

– Det är bra, jag och en annan yngre karl går och lånar böcker. Det händer alltid fina grejer här och nu ännu mer, det är la gött, säger Britt.

I solrummet finns även en bar.
Foto: Privat

Alla pensionärer är välkomna

Det som blivit allra mest uppskattat är det nya solrummet, konstaterar äldreboendets enhetschef Ann Eriksson.

– Vi satsar på framtidens pensionärer, de är personer som har rest och nu behöver de fortfarande sin sol, säger hon.

Ann Eriksson berättar att hon fick iden till solrummet när hon åkte till andra äldreboenden på studiebesök. Hon upptäckte att vissa hade byggt solrum och var mycket nöjda med resultatet. 

Och äldreboendets dörr är öppen även för utomstående seniorer. Enhetschefen menar att de också ska få möjlighet att delta i boendets aktiviteter. 

– Mötesplatsen besöks av ungefär tjugo seniorer om dagen. De sitter tillsammans i solrummet och pratar, säger Ann Eriksson. 

Pensionärer bjuds på drinkar

I solrummet kan de äldre sitta på en sandstrand med havet och en blå himmel som fond. Det finns solglasögon att låna och flera solstolar. I lokalen hörs vind och fågelkvitter och golvet är en sandstrand.

– Vi säger att de kan välja på om de vill åka till Bali eller Mauritius.  

Pensionärerna bjuds på drinkar och kan njuta av solen som kommer från tre starka sollampor. 

– Jag tror att det här hjälper både fysiskt o psykiskt. Man behöver sol, jag tror att det är viktigt för de äldre att få den där lilla fina och extra stunden, säger Ann Eriksson och fortsätter:

– Jag älskar det här. De äldre tyckte det var lite knäppt, när man är hundra så kanske man känner att det inte är aktuellt, men sedan har de varit här nere och tyckt att det varit kul.