Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brister bekräftas av Räddningsmissionen

Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson har först bekräftat – därefter dementerat flera uppgifter.Foto: Katja Ragnstam/Pressbild
Under hösten polisanmälde Räddningsmissionen påstådda stölder från organisationens lokaler på Norra Ågatan i Mölndal.Foto: Räddningsmissionen
Räddningsmissionens lokaler.Foto: Daniel Olsson
Räddningsmissionen polisanmälde tidigare i år misstänkta stölder från organisationens matprojekt Matbanken.

Under torsdagskvällen fick Räddningsmissionens styrelse del av en intern utredning av misstänkta oegentligheter inom organisationen.

Det rörde sig bland annat om misstänkta stölder i Räddningsmissionens matprojekt Matbanken. 

Utredningen konstaterar bristande rutiner och brister i efterlevnad av rutiner som redan finns.

– Styrelsen ser allvarligt på de här bristerna och jag har presenterat ett antal åtgärder för hur vi ska komma till rätta med detta, säger Emil Mattsson, direktor Räddningsmissionen.

Tidigare i veckan kunde GT avslöja att Räddningsmissionen utreder omfattande stölder inom organisationens matprojekt Matbanken. Projektet syftar till att hjälpa hungrande med matvaror som skänkts från matbutiker och enskilda människor.

Enligt en polisanmälan som Räddningsmissionen gjorde den 21 oktober ska det vara personer knutna till projektet som ”tagit sig stora friheter”.

I Räddningsmissionens anmälan nämns att ögonvittnen ”vid ett flertal tillfällen under våren 2019 sett hur stora kvantiteter med mat hämtats upp ... både under och utanför arbetstid.” 

I förra veckan gick Räddningsmissionen ut med att de ”sannolikt utsatts för oegentligheter” kopplat till Matbanken.

Strukturerat upp arbetet

Den ansvarige för Matbanken har bekräftat att det förekommit anklagelser om just stölder mot projektet, men har uppgett att man därefter kommit tillrätta med problemen och fått mer struktur på verksamheten. Andra med koppling till projektet har uppgett att de slagit larm om stölder långt tidigare. 

Räddningsmissionen är en ideell organisation på kristen grund.

Enligt ett skriftligt uttalande från Räddningsmissionen har det funnits bristande rutiner ”inom några områden i Räddningsmissionen”. Och man ska nu tillsammans med en extern part ”genomlysa organisationen i syfte att säkra och förbättra organisationens struktur, kommunikation, rutiner och processer”.

– Styrelsen ser allvarligt på de här bristerna och jag har presenterat ett antal åtgärder för hur vi ska komma till rätta med detta, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson. 

Apropå Matbanken specifikt säger han:

 Det fanns brister i våra rutiner i den verksamheten och nu kommer vi ta hand om det och se till att det blir bättre.

Har ni fått någon bekräftelse på att det försvunnit mat?

– Vi har ingen kompletterande information i nuläget. Utredningen har inte visat på något nytt att tillföra den utredningen. Vi kommer inte göra någon ny polisanmälan.

”Målgrupp behövde lägenheten”

Samtidigt har GT kunnat berätta hur en av Räddningsmissionens lägenheter, avsedd för socialt utsatta, uppläts till en av organisationens anställda under två års tid.

I en intervju berättade den anställde hur han med kort varsel var tvungen att lämna lägenheten för att en tidigare hemlös utan tillhörigheter skulle flytta in.

– Det var under två år, mellan maj 2016 och maj 2018. Då fick jag information från Räddningsmissionen att det var deras lägenhet och att de behövde den. Men det hade jag inte fått veta under hela tiden jag bodde där. Det var för att en målgrupp behövde lägenheten, har den anställde förklarat i en bandad intervju samtidigt som han uppgett att han aldrig fick något hyreskontrakt under de två åren.

Samtidigt skickades hyresavierna, enligt bostadsbolaget, vidare till Räddningsmissionen. 

Även den person inom Räddningsmissionen som ansvarat för lägenheterna och kontakterna med bostadsbolaget, Robert Johansson, har bekräftat att den aktuella lägenheten har varit organisationens under lång tid, både före och efter det att den anställde fick bo där under två års tid.

– Det har varit Räddningsmissionens målgrupp som har bott i lägenheten, det har det gjort efter det här också. Sedan har det blivit stökigt igen då, så att vi måste få släppa lägenheten för att vi måste tänka på grannar och allt det här, säger Robert Johansson.

Direktorn tog tillbaka uttalanden

Att den aktuella lägenheten togs tillbaka från Räddningsmissionen bekräftades också av bostadsbolaget till GT under förra veckan. 

Direktorn Emil Mattsson uppgav också i tre bandade intervjuer med GT att det var Räddningsmissionens lägenhet och även att organisationen fortsatt betala lägenheten under de två år som den anställde hade den. 

Han uppgav också att det ibland sker uthyrning av lägenheter avsedda för socialt utsatta till andra, under kortare perioder då en person i målgruppen flyttat ut och innan någon annan flyttar in. Och att så var fallet i det nu aktuella fallet.

 

SE KLIPPET:

Räddningsmissionens chefs egna ord om lägenhetsaffären

 

”Haft den här lägenheten länge”

– Vi har haft den här lägenheten länge så det har varit vår lägenhet, förklarade Emil Mattsson i en av intervjuerna och tillade:

– Under den här perioden har Räddningsmissionen betalat som vanligt för lägenheten. 

Men han har därefter tagit tillbaka just de uppgifterna. Vilket nu återupprepas.

– När vi tittar i våra ekonomisystem finns inte den där förrän den anställde flyttar ut, uppger Emil Mattsson nu. 

Varför skulle er anställde hastigt, från en dag till en annan, flytta ut från lägenheten med förklaringen att det är Räddningsmissionens lägenhet och en hemlös flytta in om det inte var er lägenhet?

– Vi får se över de här rutinerna. Det kan vara någonting i kommunikationen som kan ha fallerat här. Jag kan inte ge någon mer information. 

Stökigt i lägenheten

Robert Johansson, som ansvarade för hanteringen av lägenheterna åt Räddningsmissionen, säger under fredagen att det finns ett annat skäl än det Emil Mattsson fört fram till varför organisationens lägenheter ibland hyrs ut till andra än de målgrupper organisationen har. Enligt honom förekommer det att lägenheter hyrs ut till andra då det varit mycket stök kring lägenheten. Syftet är att organisationen inte ska förlora kontraktet helt. 

Så ska ha varit fallet i den nu aktuella lägenheten och skälet till att den anställde fick bo där, enligt Robert Johansson. 

– När det har varit väldigt stökigt i en lägenhet en stund, så för grannar och så kan man behöva ha lite lugn och ro där en stund, men ändå inte förlora kontraktet. Alternativet är att vi ger upp ett hyreskontrakt och att det inte kan användas för social verksamhet mer. Det här är samverkan mellan olika parter, säger han. 

Räddningsmissionens chefs egna ord om lägenhetsaffären

Fakta: Räddningsmissionen hjälper utsatta

Räddningsmissionen är en ideell förening med bas i Göteborg som bedriver socialt arbete på kristen grund.

 

Föreningen uppger att man ”arbetar med både akuta och förebyggande insatser och strävar efter att skapa långsiktig förändring”.

 

En av grundpelarna i verksamheten handlar om att praktiskt hjälpa hemlösa och människor i socialt utanförskap till en egen bostad.

 

Förening leds av 27 huvudmän, kristna församlingar i Göteborg med omnejd. 

 

”Vårt arbete är helt beroende av frivillighet. Våra volontärer och insamlade gåvor gör livsviktig skillnad varje dag”, skriver föreningen på sin hemsida.