Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brist på ambulanser – sjuka patienter drabbas

Ambulans under utryckning. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Det finns för få ambulanser i Kungsbacka enligt ambulansledningen i staden.

Konsekvenserna blir att ambulansen inte når sitt mål – att nå de must sjuka patienterna inom tio minuter, skriver SVT Nyheter Halland.

Ambulansstationen i Kungsbacka har fyra ambulansbilar under dagtid och två under natten. Samtidigt ska de täcka behovet av akut sjukvård för de norra delarna av Halland och för de drygt 80 000 invånarna i Kungsbacka kommun.

Hittills i år har det skrivits sju avvikelserapporter där ambulanspersonalen i Kungsbacka vittnar om brist på ambulansbilar. När det inte finns lediga ambulansbilar i Kungsbacka blir det i stället Varberg som får åka ut på larm, skriver SVT.

– Det blir långa framkörningstider, vilket blir en risk för personalen om det är prioritering av grad ett som kör på vägarna men också för allmänheten, säger Anna Rosenberg, avdelningschef ambulansen Kungsbacka till SVT.

Startat utredning

Därför pågår det nu en utredning i i hela Halland. I utredningen vill man nu ta reda på vilka stationer det är som saknar resurser. Men det återstår att se vad utredningen kommer att visa på.

– Det kommer sannolikt att ge utslag till att vi gör något för att stärka upp Kungsbacka, säger Ann Molander (L), ordförande i driftsnämnden för Ambulans- Diagnostik och Hälsa, i Region Halland till SVT.

Är det tryggt att bo i ett län med fyra ambulansbilar på 80 000 personer?

– Att definiera trygghet är väldigt svårt, men vi har en bra och säker ambulansstation med väldigt bra personal. Sen finns det ingenting utan det kan bli bättre, säger Ann Molander.