Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken fångad på film – tre personer kunde gripas

Ett 20-tal maskerade män har setts kasta brinnande föremål mot synagogan i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Uppemot ett 20-tal maskerade män kastade brinnande föremål mot synagogan i Göteborg.

En ungdomsfest pågick i församlingshemmet intill och ungdomarna flydde ner i källaren.

Tre misstänkta personer har anhållits.

– Vi har vidtagit en del åtgärder och det gäller framför allt för att upptäcka eventuellt nya hot, säger Karl Melin, presschef vid Säpo. 

Samtidigt höjs säkerheten kring synagogor på andra ställen i Sverige.

På lördagskvällen hade en grupp judiska ungdomar en fest i synagogan i centrala Göteborg. Dvir Maoz är ungdomsledare vid Judiska församlingen och var på plats för att hälsa på ungdomarna när attacken ägde rum.

– Jag var där för att säga hallå till alla när jag plötsligt såg ett eldklot komma flygande i ögonvrån. Jag förstod genast att det var en attack, säger han.

Larmet om attacken kom in klockan 22.10. Vittnesmål talar om att ett 20-tal maskerade sågs kasta molotovcocktails mot synagogan.

Polisen undersöker platsen efter att molotovcocktails kastats mot synagogan.
Foto: HENRIK JANSSON

"De var rädda"

Branden tog aldrig fart i byggnaden och ingen skadades fysiskt även om flera chockades. Efter att ha larmat en vakt så fokuserad Dvir på att ta hand om och lugna ungdomarna.

– De var rädda, ingen av dem har upplevt en attack förut. Vi var kvar där till 23.30 ungefär – då polisen sa till oss att det var säkert för oss att lämna, säger han.

GT har talat med en mamma vars dotter befann sig i byggnaden.

– Jag fick ett sms av henne för 20-30 minuter sedan. Hon skrev att ”mamma jag börjar bli rädd”, och att det är 20 maskerade män som kastar brinnande föremål. De har alltid vakter på sina fester, och de sa åt ungdomarna att springa ner i källaren. De är fast där nu. Min dotter säger att det luktar bensin. Det är oerhört obehagligt. Man har ju varit rädd för att något sådant här kan hända.

Ungdomarnas föräldrar ska ha fått sms om att komma och hämta sina barn. Ingen tilläts lämna lokalen ensam.

Området spärrades av.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Tre personer anhållna

Polisen genomförde en teknisk undersökning. På söndagsmorgonen hade tre män anhållits misstänkta för försök till mordbrand. Enligt TT var det med hjälp av en övervakningsfilm som gripandet kunde ske. På filmen ska ett tiotal personer ha synts.

– Tre personer har hämtats in till förhör och har nu anhållits, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

De tre anhållna är samtliga 20-årsåldern. Under söndagsförmiddagen stärktes misstankarna mot två av dem. De var på sannolika skäl misstänkta. Misstankarna mot den tredje var fortfarande skäliga.

– Jag har suttit med i ett förhör. Min klient förnekar brott. Han förnekar också att han har varit på platsen. Åklagare har ändå bestämt att min klient ska vara fortsatt anhållen, säger advokaten Mia Sandros, som företräder en av de gripna.

Polisaktiviteten fortsatte utanför synagogan under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON

Säpo har kopplats in

Även Säkerhetspolisen, Säpo, har kopplats in.

– När något sådant här inträffar så har ju vi ett nära samarbete med polisen. Vi har samarbetat med polisen under natten och vidtagit en del åtgärder. Det gäller framför allt för att upptäcka eventuellt nya hot. Nu fortsätter vi att samarbeta med polisen och det handlar ju om att bistå dem med vår specialistkunskap och eventuell information vi har, säger presschef Karl Melin, som inte vill kommentera om de känner till några hot.

Klas Friberg, regionpolischef i Väst, säger till P4 Göteborg att den lokala polisen är helt beroende av Säpos hjälp:

– Vi samarbetar alltid med Säkerhetspolisen och vi har ju egentligen tre inriktningar och jobba på när det gäller extremism i Sverige. Det är vänster- och högerextremism i Sverige men sen är det ju också olika typer av islamistisk extremism och i det här fallet så gäller det nu för oss att se om det är den typen av människor som ligger bakom eller om det här kan ha andra orsaker. Och där är vi helt beroende av Säkerhetspolisen för att klara ut.

Polisen har gått upp i särskild händelse och säkerheten höjs även kring synagogor på andra ställen i Sverige. Polisen misstänker att fler var inblandade i attacken och efterlyser tips från allmänheten. 

– Den särskilda händelsen fortgår och gäller tills ett nytt beslut tas. Vi har vidtagit en rad säkerhetshöjande och trygghetsskapande åtgärder, säger Peter Nordengard, men vill inte gå in på några detaljer.

Allan Stutzinsky är ordförande i judiska församlingen i Göteborg. Han var på plats under dådet.
Foto: NORA LOREK

"Trump och Israel"

Allan Stutzinsky är ordförande i judiska församlingen i Göteborg. Han var på plats under dådet. Han såg de maskerade personerna springa från platsen. 

– Det var tiotalet maskerade personer som kastade brinnande föremål in på gårdsplanen. 

På festen som hölls i centrumet bredvid synagogan befann sig ett 30-tal ungdomar. När dådet inträffade valde man att avsluta aktiviteten och när det kändes säkert lämnade man under ordnade former, enligt Allan Stutzinsky. 

Han vet inte om det ska ha funnits något direkt hot mot synagogan, men säger att när det händer saker i Israel så ökar hoten och risken för attentat.

– Händelserna de senaste dagarna med Trump och Israel och oroligheterna mellan Israel och Palestina leder alltid till mer hot. 

Jonas Ransgård (M) är oppositionsborgarråd i Göteborg:

– Jag tycker att det är så dåligt att judar i Sverige hålls ansvarig för vad man tycker att Israel gör rätt eller fel. Sen hade vi för inte så länge sedan en demonstration från Nordiska motståndsrörelsen, som passerade nära synagogan och som skapade en hel del oro. Man har rätt att utöva sin religion utan att drabbas av hot.

"Vakter hade kunnat förhindra" 

Även Willy Silberstein, tidigare ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, tror att de senaste dagarnas oroligheter i Mellanöstern efter Trumps beslut att flytta ambassaden till Jerusalem kan vara en orsak till attentatet. 

– När USA bestämmer att flytta ambassaden till Jerusalem så får det, i den sjuka värld vi lever i, konsekvenser för judar bosatta i Sverige. Svenska medborgare blir en del av konflikten och blir då mål. Vi vet inte vad orsaken till attacken var, men det kan misstänkas ha ett samband. 

Willy Silberstein tycker att samhället kan hjälpa till genom ökat skydd av minoriteter i allmänhet och judar i synnerhet. 

– Det är ett klassiskt mönster. Judiska ungdomar firar i synagogan och ett 20-tal personer kastar molotovcocktails på dem, det är ett mönster vi sett i decennier och det är fruktansvärt att det upprepas i Sverige. Vakter hade kunnat förhindra eller minska effekten av en sådan här attack. 

"Frustrerande och meningslöst"

Laila Takolander är verksamhetschef för synagogan i Göteborg. Det ska enligt henne inte ha funnits någon ökad hotbild mot synagogan. Hon har inte fått några uppgifter om att byggnaderna ska ha skadats. 

– Det känns frustrerande, orättvist och meningslöst, det är mina egna känslor kring det här. Vi hade en aktivitet på centrumet bredvid Synagogan, men mig veterligen ska inte någon byggnad skadats. Men polisen har inte kommit åt att undersöka ordentligt än. Ingen person ska ha kommit till skada. 

Under söndagen var ingen aktivitet schemalagd i synagogan. Det var oklart om synagogan skulle hålla öppet under kommande vecka. 

– Vi har ett inplanerat möte med styrelsen i början på veckan, då får vi diskutera hur vi ska göra, säger ordförande Allan Stutzinsky. 

George Braun var tidigare ordförande i judiska församlingen i Göteborg.
Foto: Privat

George Braun: "Väldigt allvarligt"

George Braun var i åtta år, fram till till februari i år, ordförande i judiska församlingen i Göteborg. Nu är han den som ansvarar för kommunikationen från församlingen efter attacken i lördags kväll.

Han vill inte kommentera eller spekulera vilken gruppering som kan ligga bakom attacken men beskriver den som den allvarligaste attacken mot församlingen på årtionden,

– Synagogan har utsatts för klotter och folk har vrålat saker men jag kan inte påminna mig om att vi varit med om att någon kastat en molotovcocktail på det sättet. Det skulle jag ha kommit ihåg i sådana fall.

– Det är väldigt allvarligt av flera orsaker. Dels var det flera människor som hade förberett sig. Man skaffar inte en molotovcocktail på en minut utan man måste skaffa flaska, bensin och trasa. Nu släcktes det här i och med att det började regna, men hade de träffat något som var brännbart vet vi inte vilka konsekvenser det hade blivit.

George Braun berättar hur församlingen tidigare fått motta hot och hat från tre olika grupperingar.

– Tyvärr är det så att vi blir angripna från extremvänstern, extremhögern och väldigt ofta numera från personer som har sina rötter i Mellanöstern. Det är en hel del människor som under sin uppväxt innan de kom till Sverige blivit matad med antisemitiska bilder. En del människor kommer hit med en uppfattning om judar och är emotionellt engagerade eftersom de har sina rötter där nere. Många drar en direkt koppling att judar är lika med Israel, säger han.

– Generellt är det så att när det händer något i Mellanöstern, då vet vi att det bara är en tidsfråga innan vi märker effekten av det via mejl och hot av olika slag. Så har det varit i många år.


Hets mot folkgrupp och flaggbränning

* I Malmö och i Stockholm har demonstrationer genomförts, i protest mot USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Omkring 200 personer samlades på Möllevången i Malmö på fredagskvällen

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterade Sveriges Radio Malmöhus.

Vid protesterna uttrycktes flera hot mot judar och polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp. 

* Demonstranter tågade på lördagen även genom Stockholms gator för att protestera mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Under demonstrationen, som polisen i övrigt betraktar som lugn, tände personer eld på den israeliska flaggan.

* I höstas ansökte också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, om att få demonstrera utanför synagogan i Göteborg under firandet av den judiska högtiden Jom Kippur. Nazisterna nekades dock tillstånd och deras rutt förkortades.

* Säkerheten kring synagogor i Sverige stärks nu. 

"Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga", säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.