Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breiviks manifest blev till fakta på Wikipedia

Enligt professorn, Lars Hermanson på Göteborgs universitet, var merparten av Anders Behring Breiviks historieskrivning om Sigurd Jorsalafarare sann. Foto: Alexander Widding

Den norska massmördaren Anders Behring Breviks formuleringar fanns att läsa på Wikipedias engelska sida om Kungälvs historia.

Fokus för Breivik är inte helt oväntat en norsk korstågsfarare.

- Det är inte så konstigt att just Breivik vill betona just Sigurd Jorsalafarare och det här att han var korstågskungen, säger Lars Hermanson som är professor i historia på Göteborgs universitet.

På fredagen kunde GT berätta att den norske massmördaren Anders Behring Breiviks formuleringar fanns att läsa på Wikipedias engelska sida om Kungälvs historia.

Norska radiokanalen, NRK, har hittat Breiviks formuleringar där om norske korstågsfararen Sigurd Jorsalafarare och hans roll i Kungälvs historia.

- Det är inte så konstigt att just Breivik vill betona just Sigurd Jorsalafarare och det här att han var korstågskungen. Det är det som är viktigast i hans historiesyn över Kungahälla, säger Lars Hermanson som är professor i historia på Göteborgs universitet.

"Det stämmer inte"

I övrigt Lars Hermanson inte mycket att invända mot det som stod på Wikipediasidan.

- Han skriver att Sigurd Magnusson är den första kung som kan förknippas med Kungälv. Det stämmer inte. Enligt äldre skriftliga källor finns det andra kungar som förknippas med Kungahälla tidigare. Det var trekungamötet i Kungahälla 1103. Det var ett möte där norska Magnus Barfot, danska Erik Ejegod och svenska kung Inge möttes, säger Lars Hermanson.

Wikipedia strök stora delar

I stora drag stämmer ändå Breiviks ord om Kungälvs historia enligt Hermanson. Även om det är oklart varför historiebeskrivningen slutar vid 1100-talet.

- Det är väl framför allt huvuddragen i den information vi har om Kungahällas historia om 100-talet. Men sen finns det så klart andra saker man kan ta upp. Men i stora drag är det väl korrekt, säger Lars Hermanson.

Wikipedia under fredagen tagit bort stora stycken ur den ursprungliga texten om Kungälv.