Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Visit Denmark

Vintervackra Köpenhamn

Foto: Malthe Zimakoff

Den danska huvudstaden är som designad för en långweekend på tu man hand. Häng med till ett Köpenhamn i vinterskrud – dressad i dansk arkitektur, coola kvarter och lyxknasiga hotell.

Extern länk: Varför inte Köpenhamn i vinter? Få mer inspiration och planera din resa här.

Vissa har det, andra inte. En del storstäder tycks ha en sorts osynlig magnetisk dragningskraft på sina besökare. Kanske är det därför som många av oss svenskar tycks ha en nästintill livslång längtan till den danska huvudstaden.

Köpenhamn kan konsten att slappna av; ett skönt lugn att landa i, samtidigt som stan ständigt står på tårna när det kommer till nyskapande design, arkitektur och spännande öppningar av krogar och hotell. Att man sedan enkelt tar sig runt på cykel nästan överallt året runt gör förstås känslan av frihet, närhet och semesterpirr ännu starkare. Om det så bara gäller för en weekend.

Så hoppa upp på hyrhojen och häng med.

Brutalcoola byggnader i Nordhavn

Första nedslag gör vi i Nordhavn. Här har ett före detta rostigt industriområde i hamnen norr om Köpenhamns innerstad fått färg – och blivit en bastion för innovativ arkitektur, höghöjdsserveringar och läckra designstudior.

Området är kompakt och koncentrerat och som själva symbolen står brutalcoola byggnader som bostadshuset The Silo och de svampformade två kontorsbyggnaderna Portlandtornen. På restaurang The Silos 17:e våningsplan har man himlen som sällskap. 664 kvadratmeter helt i glas säger en del om den obrutna utsikten som serveras härifrån, och om känslan och inramningen till de kulinariska konster som skapas i köket – oavsett om de doftar franskt, nynordiskt eller gammeldanskt.

Foto: Martin Heiberg

Helggästen bjuds på en Silo Sunday, från frukostens croque madame med spenat via lunchens läckra skaldjurstema till kvällens à la carte-menyn. Den som noterar byggnaden just där bakom kanske känner igen den från populära danska tv-serien Follow the Money, som spelade in många scener här från lägenheterna i det numera nyrika Nordhavn.

The Audo – häftigt hybridhotell

Ett par 100 meter bort har vi rullat från Helsinkigade till Århusgade och en anrik före detta skeppsredarbostad. Idag är huset en sorts häftig hybrid av showroom, designaffär, krog, kafé och boutiquehotell: The Audo.

Foto: Daniel Rasmussen

Helt inbäddad av möbler från designern Bjarne Hansens berömda Menu har man skapat The Audo Residence - tio individuellt inredda hotellrum där alla möbler och designdetaljer dessutom är till salu.  Internationellt omskrivna The Audo utsågs 2019 till New Concept of the Year, berättar vd Pernille Lykke stolt. Och vill man få en fingervisning om kosmopolitisk flair i ett nytt dynamiskt danskt distrikt är The Audo den självklara platsen att besöka.

Lyxknasig kran

Foto: Giuseppe Liverino

För cyklisten med obegränsad budget väntar en helt unik upplevelse längs Kalkbraenderikaj. Lika helcoola som lyxknasiga The Krane är kort sagt ett hotell i en kolkran från 1940-talet. Högt över hamn och hav svävar gästen i hotellet och före detta maskinrummet som förvandlats till sovrum. Inredningen går i svart och andas asketiskt dansk, medan resten av upplevelsen är mer maximal: personlig concierge, kylen full av bubbel och finvin och cyklar för utlåning. Under hotellet väntar The Amazing Krane Spa, skapad av Amazing Space som även driver elegant spa på klassiska Hotel d’Angleterre vid Kongens Nytorv mitt i city.

Vill du inte ta dig runt på egen hand, och kanske hellre är sugen på lite smart citykunskap på två hjul – ta hjälp av en organiserad cykelguide. Och vem passar bättre för att förklara var det moderna Köpenhamn hittas och hur det kom till – om inte arkitekten Asser Munch, ägare sedan tio år tillbaka till Be Copenhagen.

Guide till det gömda

Det lilla företaget erbjuder bland annat spännande arkitekturrundor i just Nordhavn – och Asser Munch är en fena på att hitta platser du aldrig trodde fanns.

Foto: Martin Heiberg

– Vi är ju många som arrangerar cykelturer och sightseeings här i stan, men jag tror faktiskt att vi är de enda som är helt fokuserade på kombinationen av arkitektur och cykelturer. Och det är lätt att improvisera och ändra om någon i en grupp har några specifika önskemål. Vad är som härligt här är att det nästan överallt går att hitta andra otippade, mer okända vägar mot nya projekt att visa. Därför är Köpenhamn så fantastiskt, menar Asser Munch när vi lite senare möter honom på det kombinerade kontoret och källarverkstan på Fortunstraede mitt i city.

Provkarta på dansk design

Det krävs inte många meter med Be Copenhagen för att förstå att den coolaste arkitekturen hittas från cykelsadeln. Just nere vid bryggorna bortom den skönt svarta biblioteksbyggnaden Sorte Diamant långtidsparkerar man med fördel vid Dansk Design Center.

Huset med sina staplade glaskuber mitt emellan kajen och det mest klassiska av Köpenhamn går under namnet Blox och är hem för dansk design, arkitektur (Dansk arkitekturcenter DAC) och spjutspetsig stadsomvandling. Huset är ritat av hippa holländska designkontoret OMA, och innebar också en inspirerande start på det Köpenhamn vi idag ser utanför de stora fönstren – nya, banbrytande byggnader och stadsrum, som oftast med dansk signatur.

Foto: Dragør Luftfoto

Missa inte DAC Design Shop, den perfekta provkartan på väl utvalda danska designprodukter, från smycken och klockor till mode, böcker och inredningsdetaljer.

Urban vintervila

För ytterligare en unik och överraskande övernattning i stan rekommenderar Asser Munch ännu ett enrumshotell. Nu bär det av över några broar och öar mot Holmen, förbi den världsberömda danska filmskolan och lika välrenommerade danska arkitekturhögskolan. Så, just innan sista bron över till Refshaleön, dyker den upp – husbåten som är Kaj Hotel.

Vill du se dimman rulla in från Öresund, höra mistlurarna bröla – och känna vågorna under fötterna, är detta den perfekta platsen för urban vintervila.

Det flytande hotellet på 20 kvadratmeter, som med sitt hotellrum inklusive sovloft har plats för fyra personer, är byggt av återvunnet skandinaviskt virke efter en idé av ägaren Toke Larsen. Han bor förresten själv på husbåt sedan 15 år tillbaka.

– Det är många som drömmer ett helt liv om att bo så här. Därför tänkte vi att det var perfekt att ge folk den möjligheten. Och nu under det här året sedan vi öppnade har ju folk inte kunnat resa så mycket som förr på grund av pandemin. Därför känns Kaj Hotel som bra tajming, berättar Toke Larsen.

Värmande vinterträdgård

Från kvadratiska nyheter till klassisk kultur tycks det inte långt i Köpenhamn. Om den skandinaviska vintern ändå börjar kännas lite kylig finns en utmärkt klimatmaskin några kvarter bort.

Museet Ny Carlsberg Glyptotek är en kär klenod för många Köpenhamnsbesökare. Här finns inte bara Nordeuropas största samling av antik konst som får en att glömma tid och rum. I museets vackra vinterträdgård skapar Michelinkocken Lasse Askov moderna, lätta rätter, men också söta drömmar med mycket smör i smeten.

Så ta plats och avrunda dagen på Café Picnic bland romerska kolonner, statyer och skuggande palmer. Bara i Köpenhamn.

Extern länk: Läs mer om vinterns upplevelser i Köpenhamn.

Läs mer om vilka regler för inresor till Danmark som gäller för turister på https://en.coronasmitte.dk/