ANNONSInnehåll från Visit Denmark

Nu öppnar Köpenhamn – paradiset för matälskare

Köpenhamn är ett av världens bästa resmål för matintresserade – och när restriktionerna nu äntligen har försvunnit finns flera nya anledningar att resa hit. Som en avsmakningsmeny i en gammal pennfabrik och en restaurang som lockar med en gastronomisk jorden runt-resa.

Europas bästa restaurang

I Köpenhamn finns flera restauranger som brukar hamna i topp på listor över världens bästa restauranger, som Geranium och Noma. Den senare belönades dessutom nyligen med tre Michelinstjärnor, medan Geranium fick behålla sina tre stjärnor.

En annan uppstickare är Alchemist, som nyligen röstades fram som Europas bästa restaurang av Opinionated About Dining, en sajt som sammanställer röster från över 6000 erfarna uteätare. Det är första gången någonsin som en dansk restaurang toppar listan.

Kocken och hjärnan bakom restaurangen Rasmus Munk beskriver sin matlagning som holistisk och strävar efter att öka medvetenheten om hållbarhet och djurvälfärd, samtidigt som han erbjuder en extraordinär middagsupplevelse som även inkluderar musik, konst och politik.

Opinionated About Dining är inte ensamma om att hylla restaurangen – Michelin har delat ut två stjärnor och restaurangguiden White Guide har utsett Alchemist till Danmarks bästa restaurang både 2020 och 2021.

Nya krogar

Pandemin till trots har Köpenhamns restaurangscen utökats med flera nya krogar det senaste åren. Några exempel är Barr, som lockar med ”Northern Sea Cuisine” och en ölbar i Nomas gamla lokaler, och Popl Burger, som serverar ekologiska burgare i en industrilokal i Christianshavn.

En av de mest omtalade och hyllade nykomlingarna är Ark, som har utsetts till en av 2021 års bästa nya restauranger i världen av resemagasinet Condé Nast Traveller. Den växtbaserade fine dining-restaurangen erbjuder innovativa avsmakningsmenyer för från 599 danska kronor, och har även en nyöppnad systerrestaurang i form av den mer budgetvänliga bistron Lupa.

Missa inte heller fine dining-restaurangen Amass nya bakficka Amass Fried Chicken, som tar snabbmaten till en ny nivå. Välj mellan perfekt friterad ekologisk kyckling eller svamp och spännande tillbehör som fermenterat majsbröd.

Hetaste smörrebröden

För många är ett Köpenhamnsbesök inte komplett utan minst ett smörrebröd. Här finns klassiska och pålitliga kroer som Ida Davidsen och Schønnemann, men också moderna ställen som Restaurant Carl Nielsen, Aamans och Selma – som har fört smörrebröden ini 2020-talet.

Stadens mest omtalade smörrebrödsrestaurang just nu är dock nyöppnade Møntergade som ligger på gatan med samma namn. Gänget bakom restaurangen förvaltar det danska kulinariska arvet på bästa sätt och har fått de danska tidningarnas krogrecensenter att gå i spinn.

Köpenhamns mest smakfulla jorden runt-resa

Ett av de senaste och hetaste tillskotten på Köpenhamns restaurangscen är Seaside Toldboden, som ligger vid vattnet på Langeliniepiren. Här har sju stjärnkockar med erfarenhet från flera Michelinrestauranger runtom i världen slagit sig samman och skapat ett unikt koncept med sju olika kök och barer, vilket innebär att man kan prova högklassig mat från flera olika delar av världen på en och samma plats. Den prisvärda menyn är uppdelad i åtta olika delar och inkluderar bland annat skaldjur, ceviche, souvlaki, sushi och en rad olika grillade fisk- och kötträtter.

Dessutom är det lätt att få bord eftersom restaurangen har hela 600 sittplatser. Inredningen är inspirerad av områdets maritima historia och ger en känsla av att gå ombord ett gammalt skepp.

Ägaren bakom Seaside Toldboden ligger även bakom de populära gatumatsmarknaderna Reffen, Broens Gdekøkken och Storms Pakhus – och han beskriver sitt nya koncept som street food 3.0, bland annat eftersom restaurangen har ett modernt digitalt beställningssystem.

Middagsklubb i pennfabriken

Vipp är det danska designföretaget som började med papperskorgar och som fortsatte att skapa möbler och erbjuda spektakulära semesterboenden – och nu har utvecklats till en middagsklubb: Vipp Pencil Factory. Som namnet antyder är den belägen i en före detta pennfabrik, numera förvandlad till en dröm för designintresserade. Här ska Vipp bjuda in kockar från olika delar av världen som kommer att servera exklusiva middagar vid ett långbord med plats för 26 gäster. Bordet kommer också att fungera som en sorts förstaparkett där gästerna kommer att kunna se maten tillagas, men också njuta av levande musik och handplockad konst.

Planera din resa

Ta dig direkt till Köpenhamn via Øresundsbron eller med ForSea från Helsingborg till Helsingør

Få mer inspiration till allt som händer i byen här.