Annons Innehåll från Visit Denmark

Danmark i finaste format – korta avstånd mellan stora intryck

Foto: Lottie Knutson

Reseprofilen Lottie Knutson har hittat en ny skandinavisk favoritdestination. Följ med henne på en roadtrip på väg mot magiska matupplevelser i Jyllands hjärta – och inspireras av hennes fem hetaste hotell- och krogfavoriter.

Läs mer om Jyllands hjärta här

Lite bulligt och gulligt böljar sig landskapet fram och tillbaka. Ja, inte helt olikt södra England, menar Lottie Knutson.

Den svenska reseexperten har varit runt jordens många hörn, men först i somras insåg hon att det låg en slumrande skatt och väntade mycket närmare än hon någonsin kunde tro. Östra kustlinjen av Danmarks största ö Jylland är fylld av korta avstånd – och intryck vars söta smak sitter i länge, länge.

– Det här är verkligen en trakt att ta till sitt hjärta. Redan när jag körde över bron från HC Andersens Fyn till Jylland slogs jag av det kuperade kulturlandskapet, som påminner en del om Cotswolds – eller kanske Hallandsåsens fot på väg ner mot Båstad. Det är oerhört vackert där skog blandas med betesmark och ett levande lantbruk – och som nästan överallt i Danmark kantat av havet, berättar Lottie Knutson lika bubblande som entusiastiskt efter att just ha kommit tillbaka till Sverige efter en långweekend på Jylland.

Foto: Lottie Knutson

Regionen, som går under epitetet Jyllands hjärta, sträcker sig ungefär mellan och runt de mellanstora städerna Kolding, Vejle och Billund. Den senare är en viktig knutpunkt tack vare Danmarks näst största flygplats efter Kastrup.

Njutcykling och gourmetvandring

Jyllands hjärta är verkligen värt en djupdykning, menar Lottie Knutson, både när det gäller gastronomi, kultur och arkitektur.

– Ett väldigt bra sätt att upptäcka regionen är att antingen njutcykla, hyr med eller utan elassistens, eller gourmetvandra sig fram. Oavsett möts man hela tiden av miljöer inbäddade med charmerande korsvirkeshus med halmtak. Sedan är det självklart mysigt att man både kan bo och äta gott mitt i det här välkomnande landskapet. Det var kort sagt en fröjd att upptäcka den här, för mig i alla fall okända, delen av Danmark.

Foto: Lottie Knutson

Själv började Lottie trippen utanför Kolding, som för övrigt ligger vackert i en havsbukt och har mycket att erbjuda både kulturellt och gastronomiskt. Utgångspunkten blev Sdr. Bjert Kro från 1855 med sina sju tidlöst designade rum.

– Jag skulle säga att det är en gourmet-bykrog med rum, som fullt förståeligt är mycket populära. Här firar lokalborna sina födelsedagar och har stora släktträffar, här möts foodies och vinintresserade. Oerhört trevligt som drivs av ett energiskt par, där han är kock och hon är ute i restaurangen. Hela familjen inklusive tre barn bor för övrigt på övervåningen, så man övernattar bokstavligen hos krögaren. Och blir man cykel- och badsugen och inte har en egen kan man säkert låna Kathrine och Emils cyklar till stranden, om man frågar snällt, skrattar Lottie Knutson.

Sdr. Bjert Kro från 1855 har sju tidlöst designade rum.
Foto: Lottie Knutson

Det kulinariska är så starkt i fokus här i trakten att till och med den lokala kyrkan i Bjert fungerar som plats för matfestivaler emellanåt. Annars lockar också Bjert Gamle Brugs, där byns bageri är lika mycket lanthandel som pub.

– Där säljs en helt ljuvlig blandning av hembakat ekologiskt surdegsbröd, 100-tals viner, ostar och charkuterier. Provar gör man i baren bredvid.

Lokala råvaror och magiska soluppgångar

En annan oförglömlig upplevelse inbäddad just i halm och härligheter är Haraldskær, en herrgård från 1400-talet med en helt samtida krog. Där sätter kökschefen Ninna sin signatur med hjälp av lokala råvaror och smarta dryckesval.

– Här hålls av förklarliga skäl ofta bröllop. Redan när man möts i soluppgången av betande kor på kullarna utanför hotellfönstret är man helt såld. Det ligger bara en kort bit utanför Vejle men naturen är närvarande och vackert kuperad. Det känns verkligen som att flyttas tillbaka något sekel. Och det är sällan man kommer till ett hotell där känslan överträffar den bild som ges på webben.

Foto: Lottie Knutson

En otippad händelse som dröjer sig kvar är när kocken Ninna tar med nyfikna besökare på en smakfull örtavandring över kullar och ängsmark. Här får man förklarat för sig och kan smaka av ätliga örter och blommor, som Ninna förstås passar på att plocka med sig inför kvällens servering.

– Jag har verkligen fallit för det här levande och böljande kulturlandskapet, med sina jordbruk, vingårdar och betande får. Området är i sin tur grunden för matkulturen, så Jyllands hjärta är helt enkelt som gjort för att njutcykla och gourmetvandra i.

Fem magiska matupplevelser:

• Bro Ditlev – nyöppnad toppkrog i Kolding med sustainable fine dining och utmärkt vinlista.
www.brorditlev.dk

• Lyst – nytänd Michelinstjärna under chefskocken Daniel McBurnie i Vejles hamn.
www.restaurantlyst.com

• Sdr. Bjert Krog – krögarparet Emil och Kathrine Rask Bahr driver gastro-bykrogen i Gamle Bjert.
www.sdrbjertkro.dk

• Madkælderen Koldinghus – hemlagat med rötterna i dansk mattradition.  
www.kongernessamling.dk/koldinghus/madkaelderen

• Haraldskaer Restaurant – lokala råvaror serverade med stor finess och toppdrycker under Ninna Bundgaard Christensens ledning. www.sinatur.dk/haraldskaer

Lotties hotellfavoriter:

• Heddah Gaarden – två rum i korsvirkeshus med blomstrande innergård hos Heddah Franzmann.
www.heddahgaarden.dk

• Brødremenighedens Hotel – bo och ät gott i världsarvet Christiansfeld med brödraskapets kakelugnar.
www.bmhotel.dk

• Sdr. Bjert Kro – sju toppfräscha rum över Gamle Bjerts bykrog.
www.sdrbjertkro.dk

• Haraldskær Sinatur Hotel – herrgård från 1434 med toppfräscha bland kullar och betande kor.
www.sinatur.dk/haraldskaer

• Tyrstrup Kro – dansk lyxhygge med sviter och rum under vasstak.
www.tyrstrupkro.dk

Läs mer om Jyllands hjärta här 

Resa hit:

Res enkelt till Jylland antingen via Fyn och Själland eller med Stena Line-färja från Göteborg eller Halmstad direkt till Jylland.

Boka din resa här