Ingvar Brynfors var förste brandman på plats. Foto: Larseric Linden
Ingvar Brynfors var förste brandman på plats. Foto: Larseric Linden

Brandmannen: "Var döda kroppar överallt"

Publicerad

Ingvar Brynfors, 78, var förste brandman på plats på katastrofens Scandinavian Star.

– Om jag berättade vad vi upplevde skulle du inte tro mig. Det var döda kroppar överallt, säger den pensionerade brandmästaren vid Frölundastationen.

Det var den 7 april 1990 som flera bränder utbröt på passagerarfärjan Scandinavian Star utanför Lysekil. 159 personer miste livet - vad som orsakade bränderna är fortfarande höljt i dunkel.

På lördagen bröt chefsutredaren Flemming Thue Jensen sin 26 år långa tystnad i den danska tidningen Politiken.

– Det måste ha varit noga planlagt. Det var inte någon tokskalle som gick förbi och drog eld på en tändsticka, säger Jensen till tidningen.

Först ombord på katastroffärjan var Ingvar Brynfors, då brandmästare vid räddningstjänstens station i Frölunda som specialutbildats på fartygsbränder.

– Vi kom dit vid halv sex på morgonen och lämnade inte förrän 16 timmar senare, säger han.

"Hittade över 70 döda"

Ingvar Brynfors berättar om fasan ombord på färjan - bilder som han 26 år senare fortfarande bär med sig.

– Vårt jobb var att hitta kroppar på de rökskadade delarna av fartyget. Jag och mina män hittade över 70 döda personer. Vi satte tejp på dem för att hålla räkningen. Om någon hade tejp på sig visste man att den personen redan var räknad.

Med stöd av sin långa erfarenhet och från sina kollegor har Ingvar Brynfors lyckats bearbeta sina upplevelser från Scandinavian Star.

– Jag kan se sansat på det i dag. Men vi har pratat väldigt mycket om det bland kollegorna och det har varit en stor hjälp, säger han.

 

 

 

 

 

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER