Brandmannen Oves ilska – lämnar i protest efter 39 år

Det nya kollektivavtalet innebär en lönesänkning för Ove Hermansson.
Foto: Privat
Den 28 juli lägger Ove Hermansson hjälmen på hyllan efter 39 år som brandman.
Foto: Privat

I 39 år har Ove Hermansson, 58, jobbat som deltidsbrandman i Vara i vått och torrt.

Men nu har han fått nog – sedan brandmännens kollektivavtal ger honom en lönesänkning.

– Allt jag begär är att de behandlar oss med respekt, och det har man fan inte gjort, säger han.

Det är nästan på dagen 39 år sedan som Ove Hermansson tillsammans med en kompis klev in på brandstationen i Vara.

– I början hängde man på för skojs skull och blev upplärd. Men sen har åren gått och då har jag blivit kvar.

Men den 28 juli gör han sin sista dag som deltidsbrandman på Vara Brandstation, något NLT har rapporterat om tidigare. När det nya kollektivavtalet för RiB 17, presenterades stod det nämligen klart att hans lön kommer sänkas.

– Det handlar inte om pengarna, jag räknar inte kronor och ören. Men jag kan inte stå och se på när de behandlar oss på det här sättet. För om vi inte agerar nu så kommer det bara fortsätta. Vi har precis fått det sämsta avtalet genom tiderna.


LÄS MER: Överväger att säga upp sig – på grund av RiB 17-avtalet 

Komplicerat avtal

RIB 17 är ett komplicerat avtal mellan flera olika parter. Avtalet varierar även från de olika distrikten. Varje station får räkna på hur avtalet påverkar deras personal.

För många av de över 100 deltidsbrandmännen i Lidköpings område innebär avtalet en lönesänkning.

– Jag var ute på två larm nu i natt och bara på de utryckningarna tappar jag 200 kronor från hur det var innan. Vi har suttit i förhandlingar och blev erbjudna någon extra timme hit eller dit, det var rent löjeväckande.

– Av mina 39 år har jag varit på jour i totalt 13 år. Jag vet inte hur många midsomrar, jular och nyår som jag suttit hemma själv för att jag inte kan vara mer än fem minuter från stationen. Det har varit en uppoffring.

Vara brandstation ingår i Räddningstjänsten Västra Skaraborg där Fredrik Linusson är räddningschef. Han fick föra förhandlingarna med de missnöjda brandmännen som ingår i hans distrikt.

Räddningschefen missnöjd

– De begärde förhandling och vi har försökt hitta en framkomlig väg men det har slutat i oenighet. Nu är det RiB 17 som gäller.

Vad tycker du själv om avtalet?

– Det är ett riktigt uselt avtal kan jag tycka. På nåt sätt har de centrala parterna, både arbetsgivarsidan och den fackliga, andra uppfattningar än vad vi har. De säger att de har gjort ett modernt avtal som säkerställer rekryteringar. Jag förstår inte vad de menar, det är precis tvärtom.

Det måste sätta dig som räddningschef i en svår sits?

– Jo det är klart, det fanns ju inte riktigt någon efterfrågan på detta avtalet. Vi räddningschefer i Västra Götaland träffas med ojämna mellanrum och det finns ju ingen där som tyckte att detta var en bra idé. Alla ställer sig frågande "vad har de hittat på nu?".

– Men det är ju så att vi har flera arbetsgivarorganisationer och de sluter centrala avtal. Då har vi som uppgift att respektera det oavsett vad vi tycker. Bra eller dåligt, vi får förhålla oss till det, avslutar räddningschefen Fredrik Linusson.

Av 105 anställda deltidsbrandmän i Västra Skaraborg har sju valt att säga upp sig – Ove Hermansson är som bekant en av dem.

– Men det har inte varit något grupptryck av någon sort. Det är viktigt att varje person får följa sitt hjärta och göra sitt eget val.

39 år som brandman varav 13 år på jour där han varit tvungen att vara fem minuter från stationen.
Foto: Privat

"Klart att det är vemodigt"

Men mest orolig är Ove Hermansson att det nya avtalet ska utarma landsbygden där man redan är kort om personal.

– På mindre ställen har man fått slå ihop brandstationer och då fått åka längre sträckor. Det är en himla skillnad på att komma efter tio minuter och halvtimme. Jag tror inte att man är medveten om att man äventyrar den grundläggande tryggheten i samhället när man gör så här.

Och om mindre än tre månader stämplar Ove Hermansson ut för gott.

– Ja, den 28 juli, det är en fredag. Vi är ett riktigt gött gäng här på stationen, de kommer jag sakna mest av allt. Det är klart att det är vemodigt att sluta efter 39 år, det är en epok som går i graven. Men jag är tillfreds med det, känslan av att jag stått upp för mina värderingar skapar någon slags balans.


LÄS MER: 15 av 17 brandmän säger upp sig i protest mot avtalet 


Det här är RIB 17

RiB 17 står för "Räddningstjänst i beredskap" och gäller under perioden 1 maj 2017 till 30 april 2019.

Avtalet är undertecknat av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Arbetsgivarförbundet Pacta och Brandmännnens Riksförbund (BRF), Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) och Vision.

Syftet med avtalet är att minska andelen rörliga ersättningar och i stället göra dessa till fasta ersättningar.

Kritiken mot RiB 17 handlar först och främst om att det missgynnar landets deltidsbrandmän. Bland annat har biltillägget tagits bort och OB-tillägget för en utryckning har bakats ihop med den fasta ersättningen för att vara i beredskap.


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.